66. Warnemünder Woche - reportáž

2003-07-15, Cintl Václav, jr.
1
0

Ve středu (9.7.) v půl desáté večer vyrazila výprava českolipských jachtařů směr Rostock, kde se zúčastnila 66. ročníku tradiční regaty Warnemünde Woche. Složení bylo následující: čtyři finaři - Roman Babický, Ivan Rameš, Tomáš Kramář a Venca Cintl ml. a dále pak jedna posádka pirátnická - Jan Hirnšal a Zuzka Ščerbová (na hostovačku z TJ Palkovice).

Na místo jsme dorazili ve čtvrtek v poledne a Warnemünde nás přivítalo perfektním jachtařkým počasím - sluníčko, vítr 3 - 4 Bft. a vlny tak kolem jednoho metru. Po registraci a ustrojení lodí nemohl Venca nikoho přemluvit k podvečernímu tréninku, a tak se šlo na vodu až v pátek naostro.

V pátek už to tak pěkně nevypadalo, foukal slabý vítr tak do 3 m/s. Přesto byla postravena velmi dlouhá trať, očemž svědčí fakt, že i nakonec zkrácená rozjížďka se jela přes dvě hodiny. Tu vyhrál s přehledem německý olympionik Michael Fellmann, před Dirckem Löwem a Mathiasem Millerrem. Nejlepším z našich byl Baban na 9. místě, dále pak Ivan 11., Venca 17. a Tomáš 30. Další rozjížďka se již v pátek nejela. V pátek večer přišla fronta a s ní déšť, ochlazení a silný vítr. Předpověď na sobotu se během pátku několikrát měnila a síla větru byla několikrát přepisována a zvyšována, takže jsme se měli na co těšit.

A skutečně, ráno sice přestalo pržet, ale vítr moc neustal a moře bylo silně rozbouřené. Evidentně se nikomu na vodu nechtělo. Jako první se na vodu vydali "námořky", ale okruhovým plachetnicím byl start hromadně odložen. Po hodinu a půl dlouhém odkladu se přeci jen jelo na vodu, avšak vyjela jen polovina finařů. Z naší grupy pak jen Venca Cintl s Tomášem Kramářem. Ostatní se odvolali na zdravotní potíže, či na "strach o materiál".

Dojezd na start byl jeden dlouhý skluz. Po moři se proháněly tak dvouapůl metrové vlny, mezi kterými občas vynikly ještě větší (odhadem tak tři až třiapůl metru). Pro Vencu s Tomášem dosti nezvyklé podmínky tak změnili jejich závodní ambice spíš na boj o přešití sakra rychlých skluzů na zadák připomínajících občas pád z kopce. V první rozjížďce si to vpředu rozdával Michael Fellmann s Britem Davidem Mellorem, který byl jediný s to Němci sekundovat. Daleko za nimi pak byl boj o další umístění. Nakonec vyhrál Michael před Davidem a Mathiasem Millerem. Venca dojel 11. a Tomáš 13.

Druhou rozjížďku pak vítr trochu opadl (z 6 na 5 Bft.), ale ty zatracené vlny zůstaly. V této rozjížďce se opakoval scénář z té první s tím rozdílem, že Michael s Davidem byli při černé vlajce přes čáru a tak se z v vítězství radoval v cíli třetí Paul Kessler. Venca si díky diskvaliikacím připsal nejlepší umístění - 7. místo, Tomáš pak 11. Celkově se do čela dostal Mathias Miller, před Kaiem Falkenthalem a Paulem Kesslerem. Z našich na tom byl nejlépe Venca na 8. místě (díky diskvalifikacím, reálně však 11.), Tomáš 14., Baban 17. a Ivan 19.

V neděli to ráno opět vypadalo na větrnou smršť, avšak předpověď slibovala během dne zeslabování, což se nakonec potvrdilo, a tak se odjeli dvě rozjížďky za krásných podmínek - sluníčko, vítr 4 Bft. a vlny do 1,5 metru. V těch si vítězství nakonec zkuženě pohlídal Michael Fellmann, který před sebe až v poslední rozjížďce pustil výborně jezdícího Davida Mellora. Třetí místo si s přehledem uhlídal Mathias Miller. V neděli se z Čechů nejvíce dařilo Vendelínu Cintlovi, který si připsal 8. a 10. místo, z čehož resultovalo solidní 10. místo celkově. Tomáš Kramář pak obsadil celkové 15. místo, před Romanem Babickým (16.). Ivan Rameš díky diskvalifikaci ve čtvrté rozjížďce měl jen dvě dojeté a z toho pramenilo 24. místo.

Závodu se zúčastnilo celkem 33 finařů, jejichž účinkování silně ovlivnila větrná sobota. Jinak po celou dobu regaty vládla pohodová atmosféra, kterou vyšperkoval páteční koncert místní kapely s bigbeatovými vypalovačkami typu "I can´t get no satisfaction ..." a sobotní velkoplošné promítání německé televize záběrů z vody i ze souže z průběhu závodu. Akorát následná diskotéka hned po promítání zůstala bez odezvy, parotože toho měli všichni plné zuby a byli rádi, že sedí.

Pro úplnost celé reportáže Johan ze Zuzkou při své premiéře na moři a na Pirátu skončili 27. z 34 lodí. Nejlépe se tak z Čechů dařilo ve Warnemünde Verče Fenclové, která skončila v Evropách stříbrná. Závody byly super a za rok se určitě opět zúčastníme! (Doufejme, že už se to nebude termínově tlouci s Intervelou.)

Celkové výsledky máme tady

Venca Cintl ml. vyráží z "Háfnu" na rozjížďku (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Jan Hirnšal)

Tomáš Kramář pádí na sobotní rozjížďky (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Jan Hirnšal)

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5