Letní setkání finařů na Seči

2003-07-23, Karel Čajčík
0
0
O minulém víkendu proběhl na Sečské přehradě druhý ročník setkání finařů - neoficiální akce se speciálními pravidly. Sjelo se 22 finů z okolí i ze vzdálenějších míst. Počet lodí byl dvojnásobný ve srovnání s minulým rokem. Zúčastnili se jak zkušení jachtaři, např. Václav Hudec z Neratovic, který se přijel podívat po letech na Seč, tak začínající jachtaři.

Poprvé na závodech startovali 3 noví domácí závodníci, začínající na finu ve věku těsně před limitem veteránských závodů. Důležité je, že mají chuť do závodění. Zde musím připomenout 3 nové mladé závodníky, kteří začali jezdit letos na jaře a další borce, kteří se vrátili k závodění po delší odmlce. Utěšeně se zvětšuje počet lodí ve třídě finn na Seči.

Akci přálo počasí. Sobotní ráno po nočním dešti nevypadalo příliš povzbudivě. Během dne už nepršelo, postupně se rozfoukal vítr a odpoledne již foukalo kolem 5 m/s. I v neděli nám vítr o rychlosti do 5-7 m/s umožnil příjemné svezení.

Program byl zahájen nástupem s přípitkem a hudbou. Nezletilí závodníci dostali místo sektu mléko. V sobotu dopoledne se v rámci nácviku trati na Modrou vlajku odjely dvě rozjížďky kolem ostrova. Hned při první rozjížďce Petr Chmelař na mělčině u ostrova demontoval ze své lodi kompletní zadní zrcadlo i s kormidlem. Přes vážné poškození získala tato loď ocenění nejkrásnější lodě na setkání.

Ve dvou odpoledních rozjížďkách a v jedné nedělní rozjížďce se jel tříkolový karusel z Ústupek do úžiny. V minulém roce byla jízda na vodě spíše manifestačního charakteru, umocněná tím že jsme neměli pevné bójky. Letos začali všichni hned po startu naplno závodit, přestože výsledné pořadí se určovalo losem na závěrečném vyhlášení. Dokonce někteří závodníci nedodržovali 50 metrové pravidlo. (Maximální povolený náskok v předu plující plachetnice je 50m.)

Pátá rozjížďka, nejdelší ze všech, probíhala do pozdních hodin v restauraci U stodoly. Během celé akce bylo dobře postaráno o občerstvení v prostoru kotviště a kempu. Veteráni měli pro lepší orientaci označeny číslem plachty také pivní poháry. Řádné dodržování pitného režimu bylo zakotveno přímo v pravidlech.

Podle mínění všech účastníků se akce velice vydařila jak jachtařsky, tak společensky. Na třetí ročník zveme další jachtaře, např. ze severních Čech. Finaři ze Seče se budou na oplátku ve větším počtu účastnit akcí na Máchově jezeře.

Letní setkání finařů na Seči - pohoda na vodě (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz)

... i na souži (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz)

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3