Modrá vlajka Seče - 47. ročník

2003-08-12, Karel Čajčík
0
0
Ve dnech 9 a 10.8 se podařilo přes nepřízeň počasí uspořádat tradiční Modrou vlajku Seče. Přemíra slunečních dní přivodila kriticky nízký stav vody, šířka nádrže na Ústupkách je poloviční než za normálního stavu vody. Naštěstí poměrně strmé břehy a dostatečná hloubka dovolily uspořádání regulérního závodu. Hladina ale každým dnem klesá a pokud bude pokračovat teplé počasí, může stav vody znemožnit uspořádání dalších závodů.

Účast byla navzdory tropickému vedru a nedostatku vody dobrá, 14 finnů, 9 optimistů, 4 evropy, 3 x pirát. Přijeli i borci ze vzdálených krajin, z Olomouce, Brna a Roudnice. Jenom Vlčkovi při pohledu na hladinu v sobotu ráno poklesli na mysli, otočili auto a vrátili se zpátky na domovskou Rozkoš.

Závodům nepřál ani slabý vítr. Odjelo se 6 rozjížděk za větrné loterie na klasické trati. Tradiční závod o modrou vlajku kolem ostrova byl zrušen. Už při předešlém závodě u ostrova došlo k těžkému poškození lodě.

Proměnlivý slabý vítr vyzkoušel trpělivost závodníků, částečně smazal rozdíly mezi technikou a zdůrazňoval rozdíly v jachtařském umění. Ve startovní poli se sešla docela vyrovnaná konkurence. Na čele pravidelně jezdili Jiří Lejhanec ml., Jiří Kmoníček a překvapení sezóny osmnáctiletý Jan Smutek ml.. Ve zbytku startovního pole se neustále střídalo pořadí. Na závětrné bóji se lodě většinou sjely znovu dohromady na dvě zmíněné skupiny. Nutno říci, že závodníci v "druhé lize" se postupně zrychlují. Jirka Lejhanec už nám nenadělí celé kolo a startuje s ostatními. Dřív nám dával k tomu ještě na startu náskok.

Jediným nečekaným výsledkem skončila třetí rozjížďka. Moje maličkost přišla na břeh z restaurace, když ostatní na vodě čekali na vyzývací znamení. Podařilo se mě dokvedlat na startovní čáru zrovna ve chvíli startu, takže jsem vyjímečně dobře odstartoval. V prvním kole jsem se nečekaně ocitl v poryvu a odjel jsem ostatním, kteří stáli na místě. Pokračoval jsem dál metodou pilota Tomáše Suchánka: "začněte kroužit, termika se dostaví". Až jsem jel, kam jsem jel, byl tam vždycky poryv a dojel jsem na prvním místě. Jenomže v ostatních rozjížďkách jsem jezdil jenom do bezvětří a celkový výsledek tomu odpovídá. Navíc v první rozjížďce jsem se nějak spletl počet kol, minul jsem klidně cíl a návratem do cíle jsem ztratil tři místa. Přes vítězství v třetí rozjížďce jsem byl celý závod oblíbeným terčem posměchu. (autor)

Mládí se ve složitých podmínkách neztratilo. Jan Smutek ml. svém třetím závodě proháněl zkušené borce. Nakonec skončil na výborném druhém místě a je velkou nadějí třídy finn. Na pěkném pátém místě se umístil Jan Čajčík, kterému pořád ještě nebylo patnáct let.

V páté rozjížďce si Jirka Lejhanec vyměnil loď s Martinem Konopkou a z nostalgie startoval na Evropě. Martin ukázal, že Evropa a Finn jsou podobné třídy a kdo umí, ten umí. Dojel druhý. Zato Jiří měl návrat těžší. Stěžoval si, že mu hrozně teče do lodě klapkou, ale ostatní si myslí, že mu prostě teklo přes záď. Už není tak štíhlý jako býval. Martina jsem neviděl na Evropě tak vylévat. Jirka měl také velké potíže s ohýbáním pod ráhno při přehození. Mezi Evropami Martin Konopka splnil povinnost a ve slabší konkurenci jasně zvítězil. Všechny mrzí absence bratří Steinerů ve třídě pirát. Zlé jazyky tvrdí, že těžko nesou porážky od Dymáků.

V optimistech dominovali závodníci z Brna, Viktor Teplý a Dan Audy. Prvního závodu na optimistu se zúčastnil Petr Havránek. Nakonec skončil na stejném devátém místě jako tatínek na finovi. Péťovu jízdu ve složitých sečských podmínkách musíme hodnotit kladně. Držel se závodního pole a nezůstával pozadu.

Jan Smutek starší se činil hlavně při grilování. Občerstvení bylo výborné a v dostatečném množství pro každého. Nástup s hudbou a přípitkem je také pěknou tradicí. Jiří Lejhanec při této vhodné příležitosti konečně pokřtil svou novou loď. Na Seči je zvykem, že při křtu se paluba polije vydatně rumem a přihlížející děti palubu olížou.

Další závod na Seči je Opatovický pohár 6 - 7. 9. Informaci, zda závod bude opravdu uspořádán, zveřejníme v týdnu před závodem.

 (Omlouváme se všem finařům za chybu ve výpočtu výsledků při vyhlášení, způsobenou patrně novou verzí programu Race Control. Při opakovaném zadání pořadí se chyba výpočtu opakovala a museli jsme provést výpočet ručně).

Tady jsou výsledky...

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5