Mistrovství Švýcarska na Silvaplanersee

2003-08-26, Cintl Václav, jr.
0
0

V druhé půli srpna (přesně od 17. - 20.) se konalo na jezeře Silvaplanersee Mistrovství švýcarska. Toto horské jezero se nachází 10 km od Svatého Mořice ve výšce 1800 metrů nad mořem. Svou rozlohou určitě nepatří k největším (cca 3 km na délku a 1 km na šířku), a tak se muselo 70 finařů s deseti tornády, které zde měli také Mistrovství, na jezeře střídat.

Po důkladném měření a slavnostním zahájení vyrazilo v neděli odpoledene celé startovní pole, včetně čtyř českých závodníků (Václav Cintl jun. i sen., Jiří Outrata a Martin Plecitý) k první rozjížďce. Zajímavostí je, že závodní komise jak na startu tak v cíli rozhodovala ze břehu. Na vodě tak působila pouze Jury, která rozdávala penalty na všechny strany každému, kdo se jen sebemíň pohnul (někdy ani to).

První rozjížďka se odjela ve středním větru a naznačila, že tento revír velice připomíná závodění na Gardě. Závodí se zde taktéž na odpolední termický vítr (zvaný Malojawind, který dosahuje tak 3-4 Bft) a základní pravidlo znělo ke skále, tam několik réček podél ní a pak vyjet "banán" k bojce. V této rozjížďce se nejvíce dařilo Václavu Cintlu ml., který dojel 10., těsně následován seniorem a Jirkou Outratou. Martin Dojel 18. Ve druhé rozjížďce pak vítr uvadal a tak tak se to dojelo. Nejlépe se dařilo Jirkovi, který byl 10., Venca jun. 17., Martin 25. a Venda sen. 27. V celkovém pořadí pak byl Jirka na vynikajícím 6. místě jištěn 10. Cintlem jun.

V pondělí se dlouho čekalo na vítr a výsledkem byla jen jedna dojetá rozjížďka a jedna zrušená. Nejvíce se dařilo nejmladšímu z výpravy, který v posledním křižování vyčihákoval "banán" a posunul až na 8. místo (a to i v celkovém pořadí). Jirkovi se tolik nedařilo a hodil si škrtačku a spadl na průběžné 12. místo. Cintl sen. i Martin dojeli v půli druhé desítky, a celkově figurovali na 17. resp 22. pozici.

V úterý se neodjelo nic a tak jediným zpestřením dne byl výlet lanovkou na horní stanici, kde se uskutečnila slavnostní večeře. Ve středu už spousta závodníků nevydržela a sbalila lodě a přesunula se na Wolfgangsee, kde následovalo Mistrovství Rakouska. Malojawind se ale tento den konečně ukázal v plné formě, a umožnil odjet tři kvalitní rozjížďky. V těch exceloval Jirka Outrata, který si umístěními 4, 3, 5 dojel pro konečné výborné 6. místo. Václav Cintl jun. si vyrovnanými výkony doplachtil pro solidní 9. místo. Sen. i Martin Plecitý pak skončili svorně těsně za sebou na 20., resp 21. pozici.

V konečném pořadí zvítězil Eberhard Bieberitz (GER 10), před Hajdu Balaszem (HUN 1) a Andreou Guidim (ITA 72). Celkově se dá říct, že Mistrovství švýcarska bylo podařené, což umocnilo i nádherné prostředí kolem. Kazem na kráse bylo rozhodování Jury, která velmi úzkostlivě posuzovala pravidlo 42 a rozdala zbytečně moc penalt (, kterou obdržel i Jirka Outrata), přestože tak čistý závod jsem již dlouho neviděl.

Tady máme výsledky ...

Pohled z výšky na jezero Silvaplanersee
(zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Václav Cintl jr.)

Vítěz závodu Eberhard Bieberitz při slavnostním vyhlášení výsledků
(zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Václav Cintl jr.)

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5