Mistrovství ČR - Jubilejní Regata Lipno

2003-09-08, Cintl Václav, jr.
0
0
Od čtvrtka do neděle se konalo Mistrovství České republiky ve třídě Finn, a to v rámci Jubilejní Regaty k 110. letému výročí vzniku organizovaného jachtingu v Čechách. Volba mistrovství v rámci takovéto velké regaty se ukázalo býti špatnou volbou, neb zde společenská úroveň značně převyšuje tu sportovní.

Na startu se sešlo pouhých 24 finařů. To zapříčinily dvě skutečnosti. Tou první bylo, že západočeští finaři (až na výjimky) dali údajně, zcela nepochopitelně, přednost závodu v Německu (nemohu zatím potvrdit, neb na finnwelle zatím výsledky vyvěšeny nebyly). Tou druhou byla slabá účast zahraničních závodníků, protože se v Německu konal jubilejní 40. ročník populárního Lindenblattu a vzhledem k okolnostem (nízký stav vody na Lipně i horší zazemí pro závodníky) nebyla regata v zahraničí příliš propagována.

Nicméně se na regatě sešla kompletní česká špička a čerstvý veteránský mistr Baban vyzýval "mlaďase" na souboj o medaile. Bohužel, vítr tomuto závodu nepřál. Podařily se odjet pouze 3 páteční rozjížďky ve středním větru, který měl chvílemi velké výkyvy co se síly i směru týče.

První rozjížďku se usadil ve vedení Jirka Hýža následovaný Michalem Hrubým. Michal Maier po horší první stoupačce se postupně propracováváal vpřed a začal stahovat vedoucí dvojici. Ta se při třetím křižování mylně domnívala, že se rozjížďka jede jen na dvě kola a zamířila do cíle. Až instruktáž z motoráku je poslala ještě na jednu rundu a tohoto okamžiku využil Michael Maier, který se dostal do vedení, které udržel až do cíle. Druhý dojel Jirka a třetí Michal. Čtvrtý Baban předjel Rudu na cílové čářu, který to "okomentoval" peprnými výlevy a "bubenickým" vystoupením, kterým si částečně pochroumal ruku. Za zmínku snad jen stojí penalta Martina Plecitého za pumping, což však znalé asi nijak nepřekvapuje :).

Druhá rozjížďka začla pěkně zostra, když hned po startu dostali penaltu mácháčtí borci, Ivan Rameš a Roman Babický. Do čela se dostal Ruda Lidařík, kterého do cíle přejel pouze Majčus. Třetí dojel Jirka Hýža a čtvrtý Michal Hrubý. Dopálený Baban se pak spíše než závodění věnoval motoráku Jury a bylo z toho 12. místo.

Třetí rozjížďku začal nejlépe nažhavený Baban, který vedl dvě kola, pak se před něj dostali oba Michalové a do cíle finišoval jako první Hrubas, za ním Majčus a Baban jako třetí. V ten moment ještě nikdo netužil, že mistrovství prakticky skončilo. Za páteční rozjížďky tak bral titul (kolikátý už) Michael Maier, stříbro Michal Hrubý a bronz Jirka Hýža. Jinak "jednodenní" závod provázeli i vážně, které vznikly při skrumáži na trojce při druhé rozjížďce. Výsledkem byly, "alespoň" na čas, pošramocené mezifinařské vztahy a zásek na devotce Václava Cintla staršího. Toť asi vše, co se závodění týče.

A teď něco k společenské stránce regaty, která byla opět vyvedená. Při nedostatku větru probíhaly po celou dobu na břehu vyhecované turnaje v petanque. Ve čtvrteční podvečer se konala výroční finařská schůze (o ní bude na stránkách samostatný článek) a po ní následoval raut v klubu v Černé. Z něj se pak velká část závodníků přesunula na diskotéku do Racka, kde někteří setrvali do ranních hodin.

V pátek byla společná večeře všech finařů, kterou Pavel Pumpa Fröhlich sjednal u stánku v kempu, a nutno říct, že připravené stejky byly vynikající. Jedinou nevýhodou bylo, že byly připravovány postupně, a tak se hotové pokrmy rozdělovaly spravedlivě podle věku závodníka. Tu se Majčus podivil, jak přišel brzy na řadu. Holt, čas nezastavíš.

Sobota byla ve znamení slavnostní večeře v hotelu Jestřábí a následného společenského programu, v jehož rámci byly předány čestné odznaky u příležitosti jubilejní regaty jachtařským osobnostem za přínos jachtingu, mezi nimiž nechyběli ani lidé, kteří se točí, či točili kolem třídy Finn (namátkou Břeťa Hrubý, Václav Cintl sen., aj.). Předávání těchto ocenění bylo prokládáno modní přehlídkou před bouřlivým publikem. Největší aplaus však nakonec nesklidili modelky, ale laserista Marek Vaňura, který do půl těla s pivními etiketami na prsou ukázal přítomným modelům, jak má vypadat vypracovaná figura. Celý večer zakončila svým vystoupením Světlana Nálepková. Někteří finaři pak ještě pokračovali na jachtařskou diskotéku do Racka.

Co říci závěrem. Mistrovství se po sportovní stránce opět nevyvedlo. Doufejme, že příští rok, až už na Mlýnech či na Nechranicích to bude mnohem lepší! Takže za rok na Mistrovství a ve větším počtu ahoj!

Tady jsou konečné výsledky.

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3