Český pohár na Nechranicích - Hop Regata

2003-09-17, Cintl Václav, jr.
0
0
O uplynulém víkendu se jel předposlední závod Českého poháru, HOP Regata na Nechranicích. Na startu se sešlo 18 finařů, což bylo nad očekávání. Spolu s námi startovaly v závodě též Evropy, Lasery a 420ky, čemuž byla přizpůsobena i trať závodu (modifikovaný trapezoid). Na jednu stranu je nutno říct, že volba tratí pro jednotlivé třídy byla správná z hlediska střetávání se jednotlivých tříd během rozjížďky, na druhou stranu však její délka byla pro finaře zcela nedostatečná. Ale k tomu později.

Předpověď na sobotu byla příznivá a vítr se skutečně dostavil. Po krátkém odkladu vyrazila komise bryskně na vodu, což některé finaře tak zaskočilo, že nestihli start. Foukal střední vítr 5 - 8 m/s. V čele se usadilo mácháčské duo Ivan Rameš a Roman Babický, kdy prvně jmenovaný uhájil těsný náskok až do cíle. Třetí dojel po stíhací jízdě Václav Cintl jun. Celá rozjížďka trvala pouze kolem 25ti minut. V rychlém sledu následovala druhá a třetí rozjížďka, ve kterých kraloval Ruda Lidařík. Ve druhé rozjížďce dojel druhý Jirka Outrata před Babanem, který v následující jízdě skončil druhý před Václavem Cintlem seniorem. Poté následovala pauza a v průběžném pořadí vedl Ruda před Babanem a Ivanem.

V odpoledním bloku se jeli další dvě, již prodloužené rojzjížďky (cca 45 - 50 min.), ve kterých se nejlépe vedlo Romanovi, který zajel jedničku a dvojku. Ve čtvrtém raceu byl druhý Venca Cintl jun. před Ivanem Ramešem a v pátém zvítězil Ruda, když třetí byl Jirka Outrata. Celkově to znamenalo vedení pro Rudu Lidaříka při bodové shodě před Romane Babickým. Třetí místo bylo též bodově shodné se čtvrtým ve prospěch Ivana Rameše před Jirkou Outratou. Večer následovala společná večeře v místní rybárně.

V neděli zbývala odjet po hektické sobotě už jen jedna rozjížďka, a ta se také v o trochu slabším větru odjela. Zde se moc nevyznamenala komise se stavbou tratě, když odjet ze startu na levobok bylo téměř nemožné a prakticky se celou rozjížďku nekřižovalo. Souboj o prvenství se rozhodl na startu, kde byl nešetrně zničen Baban, který pak rozhořčeně odjel na břeh, a tak si v poklidu pro vítězství v rozjížďce i v celém závodě dojel Ruda Lidařík. Druhým místem pro sebe získal bronz Jirka Outrata. V nedělní rozjížďce se blýskl Martin Plecitý třetím místem, k jehož pumpařskému stylu se už nebudu na stránkách vyjadřovat, neb mi pak jde na závodech o život :). V souboji o celkové čtvrté místo rozhodlo při plichtě bodů pro Ivana Rameše vítězství z první rozjížďky, když nejlepší výsledek Cintla ml. bylo druhé místo.

Da se říci, že se závody po jachtařské stránce podařili. Jediné dvě výhrady bych měl k délce tratí a k šesté rozjížďce, kde to křižování opravdu chybělo. V celkovém pořadí poháru vede Jirka Outrata před Martinem Plecitým a Vencou Cintlem jun. Pohár bude zakončen na Rozkoši štítem města Pardubic za necelých čtrnáct dní (27.-28.9.). Slavnostní vyhlášení poháru s předáním cen vítězům proběhne v zimě v rámci SKI Regaty.

Výsledky

Pořadí Poháru ČR

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5