Úspěch Romana Babického na Mistrovství Německa

2003-10-06, Cintl Václav, jr.
0
0
Minulý týden se konalo Mezinárodní Mistrovství Německa olympijských tříd v zátoce u města Flensburg. Ve třídě Finn se této regaty zúčastnil také jeden český závodník, jmenovitě Roman Babický z Jachtklubu Česká Lípa, a nutno říci, že dal o sobě pořádně vědět. Na startu se sešlo 69 závodníků s kompletní německou špičkou.

Na středu byla naplánována tréninková rozjížďka, ve které dal Baban o sobě hned výrazně vědět, když ji téměř celou jel na prvním místě, ale chybný dojezd do cíle a následná oprava ho stála jedno místo. Nutno podotknout, že se sice tréninkové rozjížďky zúčastnila tak polovina závodního pole, avšak napověděla, že si Roman s sebou do Německa přivezl výbornou formu a taky speed.

To se naplno projevilo v první rozjížďce, když se po prvním křižování ujal vedení se 100 metrovým náskokem na ostatní. Toto vedení držel téměř až do cíle, když jej v závěru přepumpoval domácí reprezentant Michael Fellmann. V druhé rozjížďce zajel Baban opět výborně a čtvrté místo znamenalo průběžné vedení před Wolgangem Tammem a Eberhardem Bieberitzem. Naopak pro Fellmanna znamenala tato rozjížďka konec nadějí na celkové vítězství, když těsně před cílem inkasoval druhou penaltu a přesto dokončil. To automaticky znamenalo defintivní diskvalifikaci a neškrtnutelných 71 bodů na jeho konto.

V pátek se odjela jedna rozjížďka za velmi špatných větrných podmínek. Mnoho tříd tento den neodjelo ani jednu rozjížďku. V té se Romanovi příliš nedařilo, první bóji točil kolem 45. místa a nakonec z toho byla 19. V celkovém pořadí se tak propadl na 5. pozici, když vedl Tamm před Bieberitzem v bodové shodě.

Sobota nakonec rozhodovala. Odjeli se tři rizjížďky, z nichž první dvě foukalo 3-4 Bft, ve třetí pak vítr slábl (jak napsal německý webmaster, bylo to "schweinerei"). První dvě rozjížďky se vedlo Babanovi znamenitě, když první sobotní rozjížďka připomínala tu první čtvrteční. Roman opět vedl, avšak Fellmann bez ohledu na to, že již má vyfasované dvě penalty, se agresivním pumpingem dostal na první místo. Ve druhé rozjížďce pak dojel Baban 5., čímž se dostal bezpečně do čela se 4 bodovým náskokem před Bieberitzem.

Poslední rozjížďka však dala vzpomenout na veteránský Gold Cup ve Schwerrinu a na nefér souboj s Romanem Teplým. Teď se stalo něco podobného, když Romana na startu převálcoval jeden z Němců a Baban tak mohl jen zezadu přihlížet jak to všechno dopadne. Nakonec se ale z vítězství neradoval Bieberitz, ale junior Mathias Miller, které jej překonal o bod. Na Romana, který si dojel pro škrtačku (45.), tak nakonec zbylo třetí místo, které je však také vynikajícím úspěchem a završilo tak jeho úspěšnou podzimní sezónu.

A tady máme výsledky

Baban si na stoupačku hlídá Michaela Fellmana
(zdroj: fotoarchiv Finnwelle.de)

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5