Gold Cup 2004 v Riu

2004-03-09, Cintl Václav, jr.
1
0

Před čtrnácti dny se vrátili naši dva reprezentanti Michael Maier a Roman Babický z Gold Cupu, které se letos konalo v brazilském Rio de Janeiro. Měl jsem už možnost několikrát mluvit s Romanem a proto bych se chtěl o některé jeho zážitky a spolu s nimi zrekapitulovat celé Mistrovství.

Samotnému Gold Cupu předcházelo Mistrovství Jižní Ameriky, kterého se zúčastnila většina účastníků samotného Mistrovství světa. Naži borci se tohoto závodu nezúčastnili a věnovali se testování a trimování lodí a materiálu. Tento test vyšel nejlépe Chorvatu Marinu Misurovi, který zvítězil těsně před Benem Ainsliem a Rafaelem Trujilem.

První rozjížďka byla naplánována na neděli 15.2. a odjela se ve slabém větru 2-3 m/s v zálivu u Ria (který byl podle Babanova vyjádření veliký asi tak jako 50 Mácháčů za sebou). Tuto rozjížďku vyhrál Michael Maier skvělým finišem a strhl tak na sebe pozornost všech místních médií. Baban se z průběžné desáté pozice po prvním kole propadl až na 38. místo. Druhý den závodu byla flotila na základě protestů Devotiho a Francouze Guillaumea Florenta vytažená na volné moře, aby se po marném čekání na vítr odjely dvě rozjížďky za proměnlivého středního větru 5-8 m/s opět v zálivu před Riem. Majčusovi se už tolik nedařilo a zajel 28. a 14. místo, čímž klesl na průběžné 9. místo. Baban mohl být spokojenější, když jej 19ka a 26ka posunula na průběžné 28. místo a takoví borci jako Fellmann, Devoti či Trujillo byli za ním. Do čela se dostal Holanďan Willem Sanders, který ve větrné loterii zavěsil dvojku a jedničku.

Další dva dny se našim borcům příliš nedařilo. Odjeli se tři rozjížďky za silnějšího větru na otevřeném moři v třímetrových vlnách a neuvěřitelně silných proudech (35-50m/min.). Nažim se nedařilo a tak Michal klesl až na začátek třetí desítky a Baban na 41.místo. Za zmínku stojí málem tragická událost, když Majčus zachránil život tonoucímu se Babanovi (zbytek Vám v barvách vylíčí samotní aktéři na nejbližších závodech). Tento moment se dostal i do místních novin. Do čela se dostal hlavní favorit závodu Ben Ainslie následovaný s odstupem 7 bodů Mateuszem Kusznierewiczem.

Ve čtvrtek již foukal slabší vítr, za kterého se odjela jedna rozjížďka. V té se našim celkem dařilo. Majčus zajel solidní 17ku, po které se posunul na 21. místo průběžného pořadí, Baban byl 30tý a zůstal na 41. místě. Ben Ainslie si třetím místem upevnil vedení s hrozivým náskokem 18 bodů na Kusznierewicze. Poslední den se jelo v zálivu pře Riem. V první rozjížďce si devátým místem dojel pro třetí titul mistra světa v řadě, čímž vyrovnal rekord Jorga Brudera z let 1970-72. Poslední rozjížďku si už vychutnal v klidu jako divák. Češi se poslední den taktéž prezentovali ve výborné formě. V první rozjížďce točil Michal pátý, toto umístění však neudržel a propadl se na 24. místo. V poslední rozjížďce se předvedl i Baban, který točil první bójku čtvrtý před pátým Majčusem! Po penaltě na Slovince se dostal Baban na chvíli i na třetí místo, pak se však podle očekávání pomalu propadal, ale i tak z toho bylo vynikající 16. místo, kterým se posunul na celkové 39. Majčus si postavení udržel a finišoval čtvrtý a tento výsledek jej vynesl na výborné 16. místo. Vzhledem k tomu, že naši borci jeli jako jedni z mála bez zimní přípravy na vodě jsou jejich výsledky dobré.

Mateusz Kusznierewicz v zápalu boje o medaile dostal na posledním raumu do cíle penaltu, která nakonec znamenala pád z piedestalu na 4. místo. Před něj se na druhé místo prodral Kanaďan Richard Clarke, pro nějž to byl nejlepší výsledek po návratu do okruhového jachtingu. (Clarke byl členem vítězné posádky Illbruck při posledním Volvo Ocean Race). Třetí místo obsadil vyrovnanými výkony Ir David Burrows, který byl při tomto závodě koučován Romanem Teplým.

Trošku ze zákulisí šampionátu. Gold Cup byl připraven ve velkém stylu v Královském yachtclubu. Luxus klubu ostře kontrastoval s bídou samotného Ria, po kterém se nelze pohybovat bez ochranky. Během Gold Cupu byli přepadeni a okradeni 4 finaři celkem brutální způsobem (pistole u hlavy, mačeta na krku apod.). A tak pořadatelé vzali jeden den všechny účastníky na vyjížďku po Riu autobusy pod policejní ochranou, při které navštívili památky a význačné místa velkoměsta (legendární stadion Maracaná, obří sochu Ježíše na kopci nad městem atd.) Poslední den byla po vyhlášení velká párty a podle fotek, co jsem měl možnost vidět, byla velmi veselá a alkohol zřejmě tekl proudem. Během závodu kotvila v Riu též největší loď na světě Queen Mary II, kterou mohli Baban, Majčus a Teplas okukovat zblízka při okružní plavbě na jachtě čechobrazilského milionáře, který je členem pořádajícího jachtklubu a se kterým se během závodu právě v jachtklubu seznámili. To je vše přátelé. Více informací získáte v autentickém podání Babana či Majčuse na nejbližších závodech. Sezóna se blíží, takže už za necelý měsíc na Mácháči ahój!

Tady máme výsledky.

Baban a Majčus v Riu - spolu s nimi britský finař Andrew Simpson (celkově 6.)
(zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz)

Baban při své premiéře na Gold Cupu (zdroj: www.atividade.com.br/finn)

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5