Pavlovská regata

2004-05-18, Cintl Václav, jr.
0
0
Na Nových Mlýnech pokračoval Český pohár druhým závodem, a to Pavlovskou regatou. Na startu se sešlo pouhých 15 lodí, ale to byla asi jediná skvrna na jinak vydařených závodech. Za oba víkendové dny se odjelo všech 6 plánovaných rozjížděk za dobrých až velmi dobrých větrných podmínek.

Na sobotu byla předpověď na vítr poněkud skoupější, přesto se odjely tři slušné a dlouhé rozjížďky. Start první rozjížďky se kvůli větru trochu opozdil a po startu také vítr poprvé a naposled uvadl. Pole se rozjelo do dvou křídel, z nichž se nakonec to blíže klubu vlevo ukázalo jako šťastnější. Z něj se jako první dostal na bojku Roman Babický před Ivanem Ramešem s náskokem před zbytkem pole. Baban nakonec vítězství s přehledem udržel, na druhé místo se vydrápal po pokaženém startu skvělou stíhací jízdou Michal Hrubý, který udolal třetího Rudu Lidaříka až na posledních metrech před cílem.

Druhou rozjížďku vyhrál už favorit závodu Michal Hrubý před druhým Rudou Lidaříkem a dotírajícím Romanem Babickým. Třetí rozjížďku nejlépe rozjel Venca Cintl ml., který vedl až do půlky, pak neodolal atakům Michala Hrubého, ale do cíle těsně uhájil druhé místo před mocně finišujícím Jirkou Hýžou. Nutno dodat, že během celého dne vítr postupně zesiloval a poslední rozjížďku foukal již střední vítr s nárazy kolem 10 m/s. Naštěstí nápad komise absolvovat ještě čtvrtou rozjížďku jí byl rozmluven zástupcem Jury Jirkou Bělunkem, neboť v tu chvíli už jsme byli na vodě cca 6,5 hodin, a tak se sobotní výsledky sčítali po třech rundách. Na prvním místě jistě trůnil Michal Hrubý před druhým Romanem Babickým a třetím Rudou Lidaříkem.

Večerní rozjížďka byla oproti těm na vodě výrazně kratší než jindy, neboť toho měli všichni za ten den opravdu dost. Pár finařů se vydalo do vedlejších Milovic na soutěžní výstavu vín, aby okoštovali něco z darů naší země. Všechny zaujaly především vzorky od vinaře Miroslava Darmovzala, ani ne tak chutí, jako spíš jménem producenta. Jako typickému českému pivařovi, který víno rozlišuje jen na bílé a červené, mi bylo ostatně jedno, co piju.

Ráno nenechalo nikoho na pochybách, že by si mohl trochu přispat, protože vítr za to bral na plno, a nádrž byla poseta bílými labutěmi. Některým závodníkům se na vodu evidentně nechtělo, jiní už vyměňovali plachty a přenastavovali stěžně do silného větru. A jelo se! Rozjížky byly oproti sobotě o poznání kratší kvůli naléhání laseristů, a pro ně i 420ky byla přidána ještě extra jednička. První nedělní rozjížďku se do čela probojovala dvojice Michal Hrubý a Martin Šilhavý, následovaná Jirkou Hýžou a Rudou Lidaříkem. Michal své vítězství s přehledem udržel do cíle, druhý nakonec finišoval Véna Hýža a třetí dojel Martin. Pátá rozjížďka se nesla ve stylu "ploché" dráhy, když se po první stoupačce stočil vítr a jezdilo se pak téměř bez křižování. Téměř po celou rozjížďku vévodil poli Ruda Lidařík a za ním se sekala trojice Jirka Hýža, Michal Hrubý a Venca Cintl ml. Trochu se zde opakovala situace z první rozjížďky, když Michal opět pokořil Rudu na posledním krátkém křižování do cíle. Třetí dojel Jirka Hýža, Cintl jun. fyzicky odpadl a se ztrátou dojel čtvrtý.

Poslední šestá rozjížďka se nesla v duchu souboje o celkové druhé místo mezi Jirkou a Rudou. A byl to souboj jaksepatří, setsakramentsky ostrý až do cíle se šťastnějším koncem pro Jirku Hýžu, který vítězstvím v poslední jízdě získal druhé místo a na třetí odsunul Rudu při bodové shodě. Jediný kdo jim byl tuto rozjížďku schopen sekundovat byl Martin Šilhavý, který třetím místem podtrhl jeho vynikající neděli (3,5,3), jež ho posunula na celkové páté místo a ostře kontrastovala s jeho sobotními výkony. Pídili jsme se po tajemství jeho zlepšení, a jedno z možných vysvětlení je, že jako zkušený vinař konzumoval v sobotu jen ty nejkvalitnější vína :). Celkovým vítězem se s přehledem i s předstihem stal Michal Hrubý, který poslední rozjížďku už vychutnával ze břehu. Po sobotě druhý Roman Babický v neděli "žetřil" materiál na veterány a dokončil jen jednu rozjížďku, čímž spadl až na celkové sedmé místo.

Ještě něco k plavecké sekci. V sobotu se hned v první jízdě poroučel do vody Martin Plecitý, který se v tu dobu pohyboval kolem čtvrtého místa. V neděli před čtvrtou rozjížďkou předvedl drobné rouende, po kterém se poroučel do vody, Venca Cintl ml., ale pak to byl Jirka Outrata, který se nejvíce věnoval vodním radovánkám. V páté rozjížďce se zvrhl v prvním kole na zaďák z jedničky na dvojku a poté taky před startem poslední rozjížďky, před zraky vodní záchrané služby, která však jen kroužila kolem bez známky pomoci. Nakonec Jirkovi pomohl starosplavský laserista Marek Vaňura, který neváhal, cvaknul lasera a sám postavil vyčerpanému Jirkovi loď. Jistě by si zasloužil nějakou cenu Fair-play, tak alespoň touto cestou bych chtěl jeho šlechetný čin ocenit. Jirka, který měl štěstí v neštěstí, neboť díky opakování startu rozjížďku nakonec stihl, přidal nakonec i nejlepší výsledek v regatě, a sice čtvrté místo.

V celkovém hodnocení poháru je pořadí stejné, jako v této regatě, čili vede Michal Hrubý, před Jirkou Hýžou a Rudou Lidaříkem. Pohár pokračuje Frymburským pohárem, který se koná 12. - 13. června na Lipně v Kovářově. Doufejme, že letos bude účast lepší než loni, kdy tady v důsledku termínové kolize s Gold Cupem veteránů startovalo jen 9 lodí.

Výsledky

Pořadí Poháru ČR

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3