Setkání finařů na Sečské přehradě

2004-07-15, Karel Čajčík
0
0
O minulém víkendu proběhl na Sečské přehradě již třetí ročník setkání finnařů - neoficiální akce pro registrované i neregistrované. Za chladného počasí a středního větru se sešli na Seči závodníci ve věku od 13ti do 66 let na sportovně společenské akci, pořádané YC Pardubice.

25 finnů na startu včetně dvou dámských posádek překonává zatím všechny letošní oficiální závody v počtu zúčastněných.

Nástup závodníků byl vskutku slavnostní, v doprovodu country kapely sečské osady, kde pořadatelé měli čest pokřtít jejich nové 2CD před zraky závodníků a jejich početného doprovodu.

Sportovní program odpovídal účelu akce, tj. společné rozjížďky ostřílených závodníků se začátečníky i rekreačními finnaři. Nakonec však měli pro celkové pořadí všichni stejnou šanci.

Špásování větru již patří tradičně k jachtingu na Seči a finnaři si jej naplno vychutnali při plavbě kolem ostrova, který byl také v jedné rozjížďce stanoven jako značka dráhy.

Na startu se objevili i někteří špičkoví finnaři jako např. Jirka Hýža a Vašek Cintl sen. Potěšila nás i návštěva rodičů Lenky Šmídové naší největší naděje pro OH ve třídě Evropa. Jen málo chybělo k tomu aby B. Šmídová se stala třetí dámou na startu.Příští ročník si prý už nenechá ujít a připomene si tak své závodění na finnu z nedávného mládí.

Startovní pole se brzy rozdělilo na dvě skupiny podle techniky a výkonnosti. Každý si však rychle našel svého soupeře a tak se jelo opět naplno i když některá speciální pravidla tohoto závodu toto omezují.

Nezapomenutelný zážitek čekal všechny posádky na břehu. Úroveň občerstvení, které připravil Pronto team (Petr Chmelař a kol.) překonala jednoznačně předchozí ročníky a zaslouží si bližší popis. Před první rozjížďkou se podávala dršťková polévka, po dvou rozjížďkách a před večerní částí programu v restauraci se každý posílil klobáskami opečenými na grilu. Vrchol akce byl v neděli v poledne - obrovské masové plátky na grilu. Každé jídlo bylo připraveno s nevšední péčí a zaslouží si nejvyšší ocenění. Pronto neponechal nic náhodě a např. klobásy vybíral v obchodech s předstihem a každý vzorek předem testoval. Na točené pivo a vynikající Hrnčál štrůdl ke kávě organizátoři také nezapomněli. Závěrečné vyhlášení pořadí v závodě bylo napínavé až do konce. Losování určilo za vítěze Jardu Ježka a měl proto právo prvního výběru z mnoha cen dodaných od soupeřů. Ostatní pořadí už si dnes již asi nikdo nepamatuje, důležitější byla dobrá nálada a sportovní vyžití všech zúčastněných.

Podobné akce jsou snahou podpořit rozvoj rekreačního jachtingu a veřejných závodů, tolik populárních i v jiných sportovních odvětvích.

V jachtingu, jako ve všech ostatních sportech se zvětšuje rozdíl mezi rekreačními závodníky a vrcholovými sportovci. Veřejných závodů, kde si rekreační jachtař zajezdí se srovnatelnými soupeři mnoho není. Zapomíná se na skutečnost, že rozvoj sportovního odvětví závisí i na počtu aktivních rekreačních závodníků. Bez podpory rekreačního jachtingu se těžko dočkáme růstu členské základny.

Karel Čajčík a Jiří Lejhanec

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5