Reportáž THE Olympic Regatta Tihany Balaton

2022-06-24, Matouš Červenka
3
0

O prodlouženém víkendu 10. - 12.6.2022 se uskutečnil další ročník tradiční olympijské regaty v Tihany. Přesto, že jsem nabádal k účasti řadu českých finnařů, nakonec jsem byl z Čechů jediný. Společnost mi dělali dva slověnští kamarádi, Frenky a Tomáš Mihalík.

Účast byla opět velká, stejně jako loni se sešlo 42 finnů, z toho 39 domácích, fakt široká základna, o které se nám v ČR jenom zdá. Po loňském desátém místě jsem pomýšlel na podobné či lepší umístění. To jsem se ovšem velmi spletl. Předpověď dávala na pátek 11 - 17m/s, sobotu 8-12m/s a v neděli už 'jen' 6 - 9m/s.

Pořadatelé znalí poměrů se rozhodli v pátek z bezpečnostních důvodů raději nevyjíždět, na vodě byli vidět jen dva surfaři s plachtou jako kapesníček. Po úžasné gulášové večeři jsme čekali, co přinese další den. A předpověď nezklamala. Odjeli jsme 3 dlouhé rozjížďky (stoupačku typuju na 3km) v silném větru. Vysoká vlna nešla podle větru, ale šikmo, takže levobok byla z boku a pravobok přímo proti přídi. To se nedá kličkovat. občas se přes celou příď přelila, no otřesný boj.

Zaďáky byly s freepumpingem, to se občas na vlně perfektně svezlo, ale bylo vidět, že hodně místních ale třeba i Frenky a hlavně Tomáš mají na vlnách hodně potrénováno, že se to nebojí zhoupnout a taky vědí, kdy to udělat. Taky kluci odjeli podzimní Masters ve Španělsku a květnový Gold cup na Gardě a ještě tam před tím týden trénovali. Takže se fyzicky i technicky řadili do špičky závodního pole a já jsem to pozoroval jen z povzdálí.  Když jsem se náhodou s nimi ocitnul podobně na horní bójce, dole už byli 4-5 míst přede mnou. Po prvním dni jsem byl průběžně sedmnáctý a dělal jsem si naděje, že v neděli to při trochu slabším větru zlepším. To se ovšem nestalo. Vítr byl skoro stejný a moc se mi nedařilo, byl jsem rád, že z toho bylo celkové osmnácté místo. Když jsem se podíval na konkrétní soupeře, tak mě vlastně nepředjel nikdo, kdo byl loni za mnou. Dokonce se mi podařilo předjet juniorského vicemistra světa. Jen se prostě vyrojilo hodně dalších výborných maďarských finnařů. Závod dlouho suverénně vedl juniorský mistr světa a aktuálně bronzový z MS z Malcesine Domokos Néméth, v předposlení rozjížďce se však při startu převrátil, zlomil stěžeň a přes samé jedničky ho dvě písmenka odsoudily k desátému místu. A tak vyhrál úřadující mistr Evropy masters Akos Lukáts. Skvěle se umístili slovenští borci, Tomáš šestý, Frenky osmý.

Přes nespokojenost s výsledkem závod hodnotím jako úžasnou možnost, jak za minimální časové a finanční investice potrénovat ve skoro mořských podmínkách. Dojezdnost z Brna pod 4 hodiny, což je při obvykle ucpané D1 někdy i rychlejší než cesta na Lipno. Startovné v přepočtu cca 800 Kč, v ceně úžasná večeře a stání a elektřina na 3 dny. Úžasná voda na jachting i koupání. Pohostinnost pořadatelů, co víc si člověk může přát. Tak snad nás příští rok bude víc.

Výsledky: https://exnet-clanky.s3.eu-central-1.amazonaws.com/finn/1658/olympic1-eredmenyek-6futam-2.pdf

Fotogalerie je tady.

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5