Veterán Cup FINN 2004

2004-09-02, Cintl Václav, jr.
0
0
Poslední srpnový víkend se na Máchově jezeře konal další ročník Veterán Cupu ve třídě Finn. Tentokráte pod organizační taktovkou Jachtklubu Česká Lípa. A nutno říct, že šlo o ročník velice podařený, a to jak po stránce sportovní, tak společenské. Pořádajícímu klubu se totiž po letech podařilo zajistit i trochu větru, takže se letos konečně i trochu závodilo.

Na startu se sešlo úctyhodných 31 finařů mezi nimiž nechyběl ani "nováček" a účastník letošní olympiády Michael Maier. Druhým Benjamínkem mezi veterány byl Pavel Havránek z YC Pardubice. Naopak nejstaršími účastníky byli Venca Hudec a Jirka Krámář s rokem narození 1939. Taktéž byly v početném poli zastoupeny ženy, které reprezentovala Bobina Śmídová, a zahraniční závodníci Peter Bronke a Manfred Tomaszewski.

Po čtvrtečním zahajovacím večírku proběhlo v pátek dopoledne slavnostní zahájení závodu na terase klubu ředitelem závodu Romanem Babickým a hlavní rozhodčí Hanou Trajerovou. Vítr tou dobou celkem svižně pofukoval a tak se vyrazilo na vodu. Poté, jako tradičně, začal vítr uvadat a pekelně měnit směr. Nakonec s přeci jen podařilo postavit trať a odjet s menšími problémy dvě rozjížďky.

V té první dlouho vedl Baban, avšak v posledním kole jej na raum "přejel" mocně finišující Mike Maier, který začal rozjížďku "až" na pátém místě. Pro druhé místo si dojel bezpečně Baban, i když polovinu stoupačky odjel na zrefovanou plachtu, neb mu vypověděla službu spoušť na stěžni. Jeho poslední obrat před cílem byl opravdu grandiózní, když se musel napasovat pod ráhno, které viselo proklatě nízko. škoda, že to kameraman nestačil zaznamenat, pač si myslím, že by za náma putovala minimalně jedna kamera, buď od Edy Hrubeše či Petra Rychlého. Pro třetí místo si dojel Ivan Ramiréz.

Druhá rozjížďka byla podobná té první, s tím rozdílem, že dlouho celému poli vévodil Majčus. V poslední stoupačce při velkém náskoku podcenil výlet tří jezdců na křídlo k ostrůvku a Mácháč opět odtajnil svá kouzla. Tojička u ostrova nakoupila pěkný vytahovák a prohnala se kolem bezmocného Majčuse. Pořadí v cíli bylo Baban, Jirka Outrata, Ivan R. a Majčus. To po prvním dnu dávalo následující celkové pořadí: první Baban, druhý Majčus a třetí Ramzes.

Odpoledne a večer probíhal společenský program za konzumace freibieru (Budvar 12ka), společné večeře a "živé" hudby. Myslím si, že byl vcelku, až na některé menší faux pas, velmi vydařený. Víc bych to snad ani nekomentoval.

Druhý den byl pro některé závodníky (i členy komise) po prohýřeném večeru krutý, avšak naštěstí se šlo na vodu až odpoledne. Podařilo se odjet opět dvě rozjížďky, ve kterých to mezi některými závodníky celkem jiskřilo. Obě dvě rozjížďky vyhrál Michal a zadělal tak na první veteránský titul. Martin Plecitý se blýskl druhým a třetím místem. Roman Babický byl v první sobotní rozjížďce třetí a Ivan Rameš druhý v druhé :). To resultovalo v následující průběžné pořadí: první Majčus, druhý Baban a třetí Ramiréz.

Mezitím, co se závodilo na vodě se na břehu připravovaly dva pažíci a menší raut. O společenský program na večer tak bylo vystaráno, tím bylo jídlo. Tancovat se nikomu již moc nechtělo, a tak diskotéka DJ Johana zůstala bez odezvy. Dalším zpestřením byl příspěvek Bobiny śmídové, která dala do placu kartón šampaňského na oslavu Lenčiny historické olympijské placky. Kolem půlnoci vyrazila početná ekipa na místní diskotéku do Sklípku, aby se zde rozloučila s letošním létem.

V neděli bylo na většině závodnících vidět, že se jim na vodu příliš nechce a počasí je vyslyželo. A tak platily výsledky po sobotě. Vítězem Memoriálu Mirka Vejvody a putovní pohár obdržel celkový vítěz Michael Maier z YC Roudnice. Pro doplnění i pořadí v ostatních kategoriích: 50-59: 1. Jirka Outrata, 2. Jirka Kmoníček, 3. Jirka Lejhanec; nad 60: 1. Václav Cintl, 2. Peter Bronke, 3. Jirka Maier. Nakonec se ze všech závodníků losovaly nové krbové kamna firma HAAS+SOHN Rukov. O jejich šťastném majiteli rozhodla Valentýna Vejvodová, která z osudí vytáhla Jirku Maiera. Tak až mu dobře slouží.

Závěrem bych chtěl říct, že se dá tento Veterán Cup považovat za jeden z nejvydařenějších v historii, co se alespoň organizace týče, a nezbývá než doufat, že se i následující ročníky ponesou v podobném duchu. Nelze proto tedy všechny finaře nepozvat na další ročník, až už se bude konat kdekoliv. Takže na další veteránech opět ahój!

Tady jsou výsledky.

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5