Pohár města Česká Skalice - reportáž

2023-05-22, Martin Kaloš
6
0

Tak kluci finnařský – určitě mi dáte za pravdu, že květnová Rozkoš ani letos nezklamala- kdo tam byl, určitě nelitoval! Vypadalo to už pár dní předem na Windguru jako jachtařský víkend snů. Předpověď sobota 7 - 8 metrů i víc a neděle o trochu míň a konečně i trochu tepla. Počet přihlášených finnařů tomu ale moc neodpovídal a to ještě přijel flotilu posílit přímo z balatonského pekla Vláďa Skalický a líčil nám čerstvé zážitky s vlnami a zlomenými stěžni soupeřů na ME. Přihlášení byli ostřílení borci i stříbrná skupina včetně méně často vídaných borců Ferdy Keršnera, Mirka Šilhavého a Víti Moučky. Ostatní se potulují na moři, v cizině, na závodech s dětmi vlastními i cizími, na zahrádce a kdovíkde jinde…V pátek večer je na Rozkoši poctivých 8 stupňů tepla a finnaři nezvykle brzo opouštějí diskusní rumové kroužky, aby byli čerství na ranní předpovídanou brízu.

Dobré ráno na Rozkoši! Naděje se potvrdily a už do postele nám fouká pěkných 6-8, v poryvech i 10 a snad občas i víc krásného a relativně stabilního severovýchodního větru. Je konečně teplo, důstojné rozkošské vlnky přes celé jezero znepříjemňují vyplutí a na vodě nastává konečně po několika ne úplně vydařených pohárech finnařské nebe. 9 lodí se na startovní čáře úplně ztrácí, na dlouhých kurzech je všude dost místa a prostoru na silové souboje se soupeři a občas i s materiálem a vlastními schopnostmi. Přijedu na první bójku a tam točím hned za  prvním Vojtou - tedy velmi nezvyklá sestava závodního pole. Co se děje Vojto, stihnul jsem jen zakřičet a Martin Vacula nám pak ukázal, kdo je zaďáku pánem, nám s Vojtou nezbylo než si v cílovém raumu trochu kontaktně zadovádět o druhé místo. Druhá rozjížďka opět nádhera , na prvních místech Martinové Vacula a Plecitý, následovaní balatonským vlkem Vláďou. V třetí rozjížďce se nejdřív Martin Plecitý v rozkošném zaďáčku rozhodnul provést revizi čistoty dna své lodě a pak si Vláďa v zápalu boje pletl barvy a my kluci naivní ho na chybu ve výběru bójky upozornili moc brzo. Odvděčil se nám tím, že tu rozjížďku i tak vyhrál.

Po dojezdu třetí rozjížďky převážil mezi finnaři názor vrátit se na břeh. Jo, kdyby se dal ten vítr a vlny plnit do konzerv a vypouštět dle potřeby – až do večera fičelo stále stabilních 8 i více metrů. Trochu jsme si ještě na vlnách zatrénovali a příjezd k jachťáku v těch vlnách byl dosti dramatický, nicméně bez vážnějších škod na materiálu. Pak večerní dobroty u Petry a Vojty a v noci na dálku ještě gratulace Romanovi Teplému k jeho super úspěchu na mistrovství Německa.

Zato neděle úplně zklamala. Ráno ještě vlny z noci, teplo a nakonec neoblíbený žádný vítr různých směrů. Věnujeme se teorii, měření lodí (těch 45 kilo Ferdo na tvém stěžni fakt muselo skončit tou ránou), Jirka Outrata testuje klubovou elektroinstalaci, v jednu hodinu se blíží bouřka a konec…. Po ukončení závodu se samozřejmě rozfoukává stabilní východní vítr přesně dle Windguru předpovědi. Takže výsledky zůstávají ze soboty, první suverénní Martin Vacula, druhý Vláďa Skalický a třetí já. Přiznám se, že v silnějším větru někdy nepočítám kola, ale halzy, které ještě musím udělat abych dojel do cíle 😊, takže jsem rád, že občas někoho vidím i za sebou a hlavně jak jsem si krásně zajezdil s touhle super partou finnařů.

Co dodat - opět krásný závod, dobrá organizace na vodě i na souši, krásná louka na kempování, Vaurieny se nepletly do cesty a hlavně super objednávka sobotního větru! Rozkoš for ever – stejně dnes jako za mlada!

Výsledky jsou tady: https://finnclass.cz/race/2747

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5