Slovak Finn Cup Memoriál V. Porubského konaný 23.6. – 25. 6. 2023

2023-07-02, Ferdinand Keršner
3
0

Pět českých finnařů, Kamil a Patrik Ščerbovi, Ferdinand Keršner a velké překvapení Jaromír Šilhavý s Dušane Makrlíkem přijalo pozvání Tomáše Mihalíka uvedené na stránkách finnclass a přijelo hájit barvy České republiky na Slovak Finn cup Memoriál V. Porubského na VD Gabčíkovo. Yachetní club Slovan Bratislava u Šamorína poskytl 22 přihlášeným finnařům (11 Slovákům, 6 Maďarům, 5 Čechům) dočasné, příjemné zázemí a pořadatelé se postarali o srdečnou atmosféru. Oproti loňsku se závodilo už od pátku.

Předpověď slibovala nádherný jachting v teplém počasí s větrem 10-15 m/s. Naplánované byly 3 rozjížďky každý den. V pátek jsme šli na vodu před 12 hodinou, foukal severozápad (téměř od Bratislavy) po proudu, tudíž na start jsme museli po proudu. V plánu byli 3 rozjížďky, tak po postavení trati jsme ihned startovali.

Horní bójka nebyla vidět, jel jsem za prvními, však oni mě tam dovedou. Startovali jsme do větru okolo 12m/s, nahoře byl první Kamil pronásledovaný Frenkym a spol. Rozjížďka prvním trvala 1,1 hodiny, mě téměř 1,2 h. Jeli jsme dvě kola. Druhá rozjížďka se jela ve stejném duchu, stále foukalo 12-15m/s, o koupání nebyla nouze včetně mě (při halze….) Měl jsem  strach abych nezlomil stěžeň.

Na třetí rozjížďku již nedošlo, foukalo přes 15m a byli jsme rádi že jsme dojeli bezpečně na břeh (dvě předchozí rozjížďky daly zabrat i těm nejzkušenějším). Asi 30 minut po dojezdu začalo foukat stálých 20m, byli jsme rádi za to, že jsme na břehu. Odměněni jsme byli skvělým studeným rautem a pivem. Spát se šlo kolem 21h. všichni toho měli dost.

V sobotu ráno foukalo ještě silněji. Rozhodčí nás pustili na vodu až kolem poledne, to foukalo asi 12 m/s. Dali jsme 3 dvoukolové rozjížďky, každá trvala přes hodinu. Byl to nádherný jachting, nechybělo koupání ale to k tomu patří. Bohužel si smolný den vybral Patrik, v třetí rozjížďce na první stoupačce zlomil stěžeň … chudák. Za výkony jsme byli odměněni teplým rautem a čepovaným pivem. Zjevně toho všichni měli dost … jak jídla tak jachtingu.

V neděli už se vítr umoudřil na cca 8 -12m/s, mírně se stočil k severu, to už bylo snesitelnější. Jeli jsme dvě rozjížďky, (byla kratší trať z důvodu postavení víc napříč), přičemž první trvala 45 minut, tudíž slíbena druhá – poslední rozjížďka byla na 3 kola, délka znovu hodně přes hodinu. Ve 12:30 jsme byli na břehu a začali balit.

Celkově první místo Akos Lukats z Maďarska, druhý Frenky a třetí Mihoš…. Z Čechů: Kamil Ščerba 4. místo, Patrik Ščerba 13. místo, Ferdinand Keršner 14. místo, Jaromír Šilhavý 16. místo, Dušan Makrlík 17. místo. V kategoriích Masters jsme se s Kamilem dostali na bednu, ovšem každý ve své věkové kategorii 😊.

Pořadatelům patří velké díky za skvěle zorganizovanou regatu, Mihošovi a jeho rodině velké díky za skvělé občerstvení a super atmosféru. A co na závěr…  víc takových závodů, litujte všichni co jste nebyli, bylo to skvělé a příští rok na 100% jedeme zase.

Pár fotek z akce máme tady.

Kompletní pořadí závodníků  na  http://www.sailing.sk/listina.php?CTK=104&Rok=2023&

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5