Finn Trophy Attersee 2023

2023-09-13, Václav Cintl
3
0

V tradiční termín se na rakouském jezeře Attersee jel závod Finn Trophy Attersee, který byl ještě nedávnou součástí českého poháru. Krásné prostředí alpského jezera i pohostinnost Union Yacht Clubu Attersee přilákala na start 39 finařů včetně početné české flotily (12 finů). Ta tento závod využila jako poslední přípravu před nadcházejícím MČR na Lipně.

Ti, co dorazili do dějiště závodů dříve, rozhodně nelitovali a mohli užívat ještě nádherné letní počasí a koupání v nezvykle teplém jezeře. V sobotu již byla veškerá pozornost věnována samotnému závodu. Po slavnostním zahájení s freibierem a sekačkou nás záhy komise vyhnala na vodu, leč první výjezd se ukázal jako ukvapený, a tak se šlo zase na břeh. Někteří to, pozbývajíc naděje, že v sobotu ještě foukne, vzali šmahem na parník. To se následně ukázalo jako chyba, a tak tito pesimisté, resp. jeden pesimista mohl z paluby sledovat, jak se ve středním SZ větru odjely dvě bezvadné rozjížďky.

V nich byly čeští finaři pořádně vidět. První rozjížďku opanoval Láďa Hyrš, na druhou příčku se postupně probil Zdeněk Gebhart a v první desítce bylo hned 5 lodí s CZE na plachtě. Druhá rozjížďka byla také v české režii s kuriozní tečkou. Netradiční vlajkování na návětrné značce v druhém kole zmátlo vedoucího Zdeňka Gebharta, který se domnívajíc, že trať je na jedničce zkrácena, začal slavit, a přiměl k tomu i druhého Vláďu Skalického. Pro vítězství si tak nakonec dojel, v tu dobu třetí, nevěřící Tomáš, totiž Venca Cintl ml. Situaci využil i Láďa Hyrš, který poskočil na druhé místo. Naproti tomu Zdeněk propadl na čtvrté.

I přes sílící vítr to bylo pro ten den vše, neboť komise, po varování před přicházející bouřkou, vyhnala všechny jachtaře na břeh. Ta se nakonec dostavila v plné síle, a tak jsme mohli u freibieru, pozorujíc demonstraci síly matky přírody, rozebírat a fabulovat, jestli bychom tu třetí rozjížďku ještě stihli a co bychom dělali, kdyby nás ta vydatná buřina chytla na vodě.

Po sobotě byl v čele Láďa Hyrš před Zdeňkem Gebhartem. Třetí byl Michael Gubi - první místní matador a čtvrtý Venca Cintl ml. jako adept na článek. Deštivá neděle už na výsledku nic nezměnila. Dva pokusy o rozjížďku, dvakrát přerušeny po prvním kole. A i v těchto rozjížďkách bylo na předních pozicích Čechů mraky.

Při slavnostním vyhlášení tak vlála česká vlajka nejvýš. Navíc každý obdržel malou sklenici místního medu jako sladkou tečku za pěkným závodem. Ten se i příští rok pojede těsně před MČR na Lipně, a tak očekávám opět silnou účast české skupiny. Já se za rok určitě rád vrátím.

Konečné výsledky...

Fotky ze závodu máme tady.


Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5