Mistrovství Kovářov 2023

2023-09-13, Jan Čajčík
3
0

Trochu se z toho stává tradice, že píšu články z Kovářova já. Nebudu lhát, v konkurenci 32 lodí jsem si udělal 3. místem velkou radost. Na úvod je třeba říct, že jak je už tradicí, tak o nás bylo v Kovářově dobře postaráno od snídaně přes svačiny až po večeři. První společný večer byly k večeři řízky, druhý steaky s vyhlášeným chutney a poslední se dokonce opékalo celé selátko.

Čtvrtek jako první závodní den nás přivítal příjemným silným větrem o klasickém směru napříč celou zátokou, aby se nám dobře odplouvalo proti vlnám. Ještě na břehu jsme se domluvili, že pro jistotu s ohledem na předpověď špatných povětrnostních podmínek na poslední den odjedeme 4 rozjížďky.

Start proběhl, jak je v Kovářově zvykem, na čas. Celý čtvrtek jsme měli povolený freepumping, ale bylo vidět, že všichni šetřili tak trochu síly na 4 rozjížďky, které měly všechny okolo 30 minut.

Celou dobu byl vítr hodně poryvový a hodně skákal, takže se pořadí na všech pozicích hodně měnilo. První den nejlíp sedl Láďovi, který si připsal 3x 1. Bylo vidět, že trénink z obdobných jarních podmínek mu pomohl, bylo ho vidět pořád vlevo, kde to prostě bylo, i když mi přišlo, že to už není možné a bude to i jinde, vždycky to tam nějak na konci „přišlo“.

Ve druhé rozjížďce se do čela ve druhém kole dostal Kamil, který přemírou snahy ochutnal teplotu Lipenské přehrady (nebyl sám, viděl jsem ale jen nějaké další ploutvičky a nevím, kdo to byl). Sice platí, že kdo nepadá, jede pod své možnosti, ale tady se to nevyplatilo a Kamil se po koupeli propadl na osmou pozici. Výsledky také dost zamíchalo pár lodí, které byly přes čáru během minutového pravidla, které se uplatňovalo po celou dobu závodu, a skutečnost, že po nepovedených startech ho střídala černá vlajka. Ve čtvrté a poslední čtvrteční rozjížďce se změnil směr větru, tak jsme chvíli čekali na přestavění tratě, vítr lehce zeslábl a bylo to znát na proměnění lídrů na špičce, kde vedení přebral Zdenda následovaný Rudou a Vláďou.

V pátek na nás čekal o něco slabší a pulsující vítr někde mezi asi 4 – 6 m/s, za kterého se odjely pěkné 3 rozjížďky, ve kterých opět hrála prim levá strana. I když hodně z nás to zkoušelo vpravo, přišlo mi, že bez úspěchu.

Pátečního vedení se ujal Ruda, který nedal nikomu šanci a opanoval všechny rozjížďky. V popředí se ukázal i Matouš se svými dojezdy 2 a 3 a výrazně tak poskočil pořadím. Vítr byl pořád hodně proměnlivý, a tak nikdo neměl nic jisté.

V pátek večer potom proběhla schůze, vyhlášení loňského poháru a tombola o věcné ceny od sponzorů.

Na sobotu nám zbývala poslední rozjížďka. Předpověď nevypadala dobře. Začali jsme AP, ale vítr se v poledne dostavil. Hodně z nás se na vodu moc nechtělo, ale nakonec, myslím, většina vyrazila. 

Před námi vystartovaly Tornáda i Holanďani, nám se start pro velkou změnu zrušil a přes půl hodiny jsme čekali, až se podmínky ustálí aspoň trochu, což se ukázalo po přestavění trati jako dobrá volba.

Podmínky opět ukazovaly na levou stranu, první pětice ve druhém a zároveň posledním kole závodu si však hlídala sebe navzájem a jeli vpravo. Já neměl co ztratit, protože jsem byl poslední z nich, a přejel jsem na druhé křídlo, kde lepšího větru využil Láďa, který se tímto dostal do vedení, následovaný Kamilem. Mně se podařilo všem odskočit a díky tomu se vyšvihnout i díky předpumpování Kamila na celkovou třetí příčku. Rozhodčí nás ještě do poslední chvíle napínali, protože někdo byl přes čáru 😊 Já jsem to ale naštěstí nebyl.

V neděli už proběhla jen společná plavba v rámci oslav 130 let jachtingu, pro kterou byla opravdu špatná předpověď, a tak, myslím, kromě Tomáše všichni zabalili lodě a jeli domů.

Závěrem bych ještě chtěl vyzvednout výkony pana Václava Cintla st. s Jirkou Outratou, kteří v náročných podmínkách absolvovali všechny rozjížďky. Jste fakt borci, pánové!

Budeme se zase těšit příští rok na stejném místě.

Díky všem zúčastněným.

Celkové výsledky závodu: https://finnclass.cz/race/2777

Pár fotek ze závodu: https://finnclass.cz/gallery/MCR-Finn-2023

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5