Report Burčáková regata

2023-10-10, Matouš Červenka
4
0

O minulém prodlouženém víkendu se konal na Nových Mlýnech tradiční pohárový závod Burčáková regata. Závod měl být původně mistrovstvím ČR a po výměně koeficientů s Lipnem zůstal jako čtyřdenní. Při souběhu s Gardou a s některými odřeknutými účastmi se sešlo v krásném počasí 14 finnařů. Předpověď slibovala větrný čtvrtek a sobotu, slabý pátek a neděli bezvětří na balení a vše se přesně vyplnilo. Závodu se zúčastnilo 7 lodních tříd, na dvou okruzích, LAR a  FB měli dokonce mistrovství a tak bylo skutečně plno. Přání finnů mít poněkud delší než půlhodinové rozjížďky bylo vyplněno zvýšením počtu kol na 3, takže i přes nižší počet rozjížděk jsme najezdili nejvíce kol, celkem 7 tříkolových rozjížďek.

Ve čtvrtek foukal jižhovýchodní vítr a kromě první rozjížďky byl s freepumpingem, odhaduji, 5-8m/s. Vedení se s přehledem ujal Jirka Hýža, další favorit Láďa Hyrš první 2 rozjížďky zkazil a do hry se vrátil až vítezstvím v té třetí extrémním levým křídlem. Já jsem dal dal 2,2,7, průběžné třetí místo a na záda mi dýchal Martin Vacula.

V pátek foukalo jen 3-5m/s jižní více šikmo, jelo se při protějším břehu a jedinou rozjížďku vyhrál s přehledem Zdeněk Gebhart, před Jirkou Hýžou a já jsem v souboji o třetí místo těsně předjel Láďu Hyrše, který tímto spadl na třetí místo a tak jsem do posledního větrného dne nastupoval ještě z druhého místa.

V sobotu se otočil vítr od severozápadu a zesílil na 5-8m/s možná v té poslední i víc. Hned první vyhrál Láďa Hyrš před Jirkou Hýžou a já jsem pochopil, že v silném větru a vlnách tito dva nemají konkurenci. V zesilujícím větru se zlepšili i Vláďa Skalda, a Martin Kaloš, mně naopak docházely síly a tak jsem byl rád, že jsem uhájil třetí místo, před Zdeňkem, který mě několikrát předjel na zaďáka naštěstí jsem ustál ten poslední.

V neděli už nefoukalo, i když mírný vánek budil komisi naděje, že se ještě něco odjede, ale postupně slábl až to skončilo bezvětřím. Finni prokázali prozřetelnost a v 11h požádali komisi o ukončení regaty a dřívější ceremoniál abychom se vyhnuli zácpám při cestě domů. Nakonec se postupně přidaly všechny lodní třídy, co taky chcete jiného dělat, když je odjeto dost kvalitních rozjížděk, panuje bezvětří bez šance na změnu a tak nakonec jsme stejně museli počkat na společný ceremoniál 13:30.

Zvítězil s přehledem Jirka Hýža, druhý Láďa Hyrš a třetí Matouš Červenka.

Závod považuji po sportovní stránce za velmi kvalitní, napříště bych stejně jako velká část finnařů ocenil spíše 2 delší kola, ale to bychom museli mít dvě samostatné horní bojky jen pro finny, kdo ví jestli je mají, nebo se na ně složíme?.... (ti ostatní třídy co mají místo plachet kapesníčky to chtějí kratší).

Závěrem závod byl spolu s Mistrovstvím zařazen do nově vzniklého světového žebříčku, o kterém udělám samostatný článek.

Konečné výsledky máme tady: https://finnclass.cz/race/2785

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5