Mistrovství Maďarska Balatonfüred

2023-10-13, Vláďa Skalický
5
0

Z Gardy (ME masters) jsem zamířil po italských dálnicích, které mě překvapily svojí kvalitou, na maďarské mistrovství. Jakoby přede mnou finišer pokládal asfalt a bílá barva značení ani nestihla zaschnout. A takové jsou až k rakouským hranicím u Villachu. Rakušáci kvalitu silnic doháněli stažením všech aut nad 2,4t na váhu. Mých 3.520 kg – bylo OK (být se mnou má drahá Bára, tak by opravdu byla drahá 😊). Ale protože jsem sám tak mažu dál směrem k Balatonfüredu bez ztráty eura.

Kékszalág port - nová marina, nový jachťák, všude udržovaný prostor, jen místo pro karavany není. Kemp je ale v těsném sousedství – tři minuty pěšky, na koloběžce dvě.

Ze tří dnů co jsem měl k dobru do zahájení tak dva dny absolutně nefouklo. Do závodu vyrazilo 78 lodí což je maďarský rekord. Přijel Láďa Hyrš a slovenský překladatel z maďarštiny „Mihoš“ Mihalík, jeden angličan a pět lodí ze Srbska.  

Na první den závodu windguru předpovídalo vítr až k deseti metrům. Nevyplnilo se, a tak jsme odjeli tři rozjížďky ve 4-5 metrech. Jury fungovala, pár penalt zpříjemnilo den vybraným jedincům. První dvě rozjížďky se mi vcelku povedly, třetí i přes exelentní start pro chybu v první stoupačce jsem měl nejhorší dojezd. Zato Láďa jezdil jak zamlada (7, 1, 4) a po prvním dnu se vrtěl blahem na druhém místě.

Druhý den nefouklo, čekání na AP nad A jsme si krátili koukáním na obrovskou obrazovku, kde běžely rozjížďky Amerického poháru a popíjením čepovaného pivka. A pro zahnání smutku dovezli, na Tihany připravený, jelení guláš.

Předpověď na další dny byla taky špatná, sobota dovolila jen jednu rozjížďku. 3 m/s byly spíš vymodlené než by zcela odpovídaly skutečnosti. Podařilo se mi ale dát za 9 (poskočit na průběžné 16 místo) a nahlodat moje přesvědčení, že slabý vítr není pro mě. Láďa si naopak vybral slabší chvilku a klesl na 6. místo. Mistrovství bylo zachráněné což jsme navečer zajedli maďarskými langoši. Ale takové v Čechách nepotkáte.

Nedělní den se zdálo, že budeme pouze balit. Nicméně po poledni nás vytáhli na vodu a navzdory předpovědi se podařily dvě rozjížďky ve větru 3 až 4 m/s. Hyršák si polepšil dojezdy 2 a 13 a jako správný zahradník si při vyhlášení došel pro bramborovou čtyřku. Já si z toho dne odvezl dvě dvacítky a lehce otevřenou loď po přesné trefě u návětrné bójky maďarem, který ji najížděl pravobokem.  

Klasika každého závodu – balení, vyhlášení, ukončilo moje třítýdenní putování po závodech. Celkové 19. místo a oba s Láďou druhá místa ve svých kategoriích.

Balaton se tentokrát prezentoval slabým větrem. Pouze jeden zaďák pod Oskarem, ostatní pod kontrolou jury a hrozbou penalty.

Délka rozjížděk byla cca hodinu, návětrnou bójku jsem horko těžko hledal. I když to může být i tím, že moje oko se nedívalo přes skleněnou dioptrii 😊. Úprava tratě rozhodčími během závodu byla snad ve všech druhých kolech rozjížděk.    

Pro mistra Maďarska si dojel Péter Haidekker, druhým se stal Antal Székely a bednu doplnil Botong Berecz. A Láďa Hyrš na shodu bodů čtvrtý.

Výsledky: https://www.sailwave.com/results/hunresults/finnob.htm


Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5