Reportáž z Pálavské regaty

2024-05-09, Václav Cintl
4
0

První květnový víkend se jela na Nových Mlýnech tradiční Pálavská regata. Předpověď na Windguru slibovala teplé počasí a vítr na sobotní dopoledne a neděli od 11 hod. A to se do puntíku splnilo, o čemž se mohlo přesvědčit i 20 finařů, a to je už slušná flotila.

Sobotní ráno vanul svěží vítr a komise v souladu s předpovědí spěchala na vodu, než to zvadne. To se bohužel již během první rozjížďky stalo. První stoupačka byla jakž takž, ale už první zaďák to byla pěkná čihárna a druhé kolo byla už vyloženě loterie. S nelehkými podmínkami se nejlépe popral Matouš Červenka před Martinem Vaculou a Vojtou Nalezencem. Po hodince čekání na vodě se čekání přesunulo na břeh a ke Žluťákovi. Náladu všem závodníkům nakonec zvednul řízek se salátem a i výborný večerní koncert kapely „Ve stanici nelze“ hrající rock-big-beatové pecky (to nebyla žádná Helenka Vondráčková!). Nakonec se podařilo roztančit celý stan a tak jsme i nějak přetrpěli, že to byla pocta k 30-ti letům Lasera v ČR! :-) Gratulujeme, Finn 72 let. ;-)

V neděli ráno byla hladina jako „velké zrcadlo“, jak zpívá v písničce František kapela Buty. To se ale kolem deváté začalo měnit a zčeřená hladina se začala roztahovat přes celou plochu přehradní nádrže Nové Mlýny III. Vítr se začal zvedat postupně na 5-8 m/s s nárazy k 10tim m/s a během dne se stáčel z jihovýchodu na jih. Podmínky byly však během celého závodního dne značně nečitelné a jednou vyšlo levé křídlo, aby v následujícím kole vyšlo pravé. Tohle ale výborně trefoval Kamil Ščerba, kterej byl vždy na správném místě a první rozjížďku suverénně vyhrál před Martinem Vaculou, který se posunul do virtuálního vedení. Třetím místem se blýsknul Andrej „Bandy“ Holák, otec v očekávání. Velká gratulace!

Ve třetí rozjížďce se o prvenství přetahovala čtveřice Láďa Hyrš, Kamil Ščerba, Venca Cintl ml. a Jirka Hýža. Díky povedenému zaďáku ve druhém kole se dostal do čela Láďa, který odolal ataku mocně finišujícího Jirky Hýži. Venca se dočkal v poslední rozjížďce, kdy se po nepovedeném startu postupně probíjel do čela a neomylně „po Kamilovsku“ trefil křídla ve druhé a třetí stoupačce (změna větru přes 30°). Druhým místem si pojistil celkové vítězství Láďa Hyrš. Naopak skvělý finiš a třetí místo v poslední jízdě nestačilo celkově na podium Jirkovi Hýžovi, který bral brambory. Stříbro bral „lucky boy dne“ Kamil Šcerba, bronz včetně odměny napsat článek Venca Cintl ml. Čtvrtý závod, čtvrtý článek – taky pěkná série. K tomu přihláška na fakultu žurnalistiky, kterou za mě podal Vláďa Zbořil, prej aby se to konečně dalo taky číst. Tak děkuju, děkuju organizátorů za povedené závody, gratuluju vítězům a i třídě Laser ke 30 ti letům a Karlovi Hrubému za autentický proslov a řízky! Český pohár pokračuje na Rozkoši 25.5. a do té doby přeju všem dobrý vítr do plachet!

Výsledky regaty: https://finnclass.cz/race/2820

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5