Frymburský pohár 22. – 23. 6. 2024

2024-07-04, Jan Čajčík
2
0

O víkendu 22. – 23. 6. se na tradičním Frymburském poháru v Kovářově sešlo bohužel jen velmi málo lodí. I přes to, jak už je zde dobrým zvykem, nebyla už od pátečního večera nouze o jídlo ani o pití – na výběr bylo ze 3 polévek, guláš, sekaná, točená Plzeň, prostě paráda.

I když Finnů bylo jen 7 plus jeden nezávodící, kterému by se ale podle mě měly udělit nějaké body aspoň za to, že přijel, jachťák byl stejně plný lodí, protože se sešlo 12 Tornád a 3 Dutchmeni. Mimochodem, příště bychom tento pohár měli možná opravdu nazvat „Pohárem vymřelých olympijských tříd“ 😊

Sobota nás hnedka z rána přivítala hodně čerstvým větrem o síle převyšující 12 m/s. Na vodu podle plánu vyrazili jen Finni, ostatní čekali na slábnoucí vítr.

Za Finny vyjelo všech 7 borců a Štěpánka nám chtěla ukázat, jak to vypadá, když se jede rozjížďka jako „venku“, protože 3 kola a na stopkách v cíli 1:15 h bylo opravdu náročné. Vítr dost skákal, ale v takhle silném větru se udělaly velké rozestupy mezi námi všemi a v prvních dvou kolech prakticky závodil jen Ruda se mnou. Bohužel jsem pak dal na něj a vyrazil místo třetího kola za ním do cíle. To jsem neměl dělat, protože náš náskok na třetího Láďu nebyl dostatečný, a když nás v cíli neodmávli, tak jsme pochopili, že musíme přidat a jet ještě jedno kolo, kde já jsem přišel o druhé místo, na které se vloudil Láďa, a Ruda své vítězství tak tak udržel. 

Na další rozjížďky už vítr trochu polevil a přidaly se k nám i zbylé lodní třídy. Stopky se zastavily na hodnotách okolo 54 minut na rozjížďku, takže to zase bylo pěkně dlouhé.

I ve druhé a třetí rozjížďce vítr hodně skákal, změny o 50 ° nebo 60 ° nebyly výjimkou, a tak bylo docela těžké postavit trať a trefit správné křídlo. Měl jsem pocit, že to bylo pokaždé jiné a nešlo rozhodně opakovat, když to jednou vyšlo vlevo, jet zase doleva. Na to, jak nás bylo málo, jsme si podle mě super zazávodili. Nikdo neměl nic jisté, všichni jeli pospolu, každá menší chyba se trestala změnou v pořadí. 

Na poslední 4. rozjížďku dne jsme se domluvili, že ji uděláme jen na 2 kola, protože všichni jsme toho už měli plné zuby. Vítr hodně zeslábnul a otočil se. Bohužel se první kolo jelo na jeden obrat a ve druhém přišla další velká změna, která zamíchala celkovým pořadím závodu.

Večer jsme pojedli, chvíli popili, ale znavení jsme šli brzo spát.

V neděli se už vítr nedostavil, a tak jsme v poledne zabalili a vyrazili k domovu. Už teď se ale těšíme, že se do Kovářova v srpnu vrátíme.

Omlouvám se za pozdní report, rovnou jsme pokračovali na dovolenou, kde na to nějak nebyl čas, takže jsem se k tomu dostal až teď. Ale snad jsem toho moc nezapomněl.

Výsledky: https://finnclass.cz/race/2834

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5