Mistrovství ČR - reportáž

2004-10-03, Cintl Václav, jr.
0
0

Na vodním díle na Nových Mlýnech se uskutečnilo Mistrovství ČR, na kterém se stal podruhé v kariéře mistrem Michal Hrubý, což jistě už většina z Vás ví. Jak však k tomuto titulu dokráčel snad poodhalí následující reportáž.

K vyvrcholení tuzemské sezóny nastoupilo nakonec jen 22 závodníků, což bylo jistě za očekáváním. Zejména účast zahraničních závodníků byla tristní - pouhý jeden zahraniční účastník, konkrétně Johannes Poell z Rakouska. To proti avizované účasti minimálně pěti Němců, pěti Rakužáků a dvou slovenských korytniaček bylo žalostně málo. Na startu chyběl i olympionik a loňský mistr Mike Maier, který je v plné přípravě na Americký pohár v italském týmu Luca Devottiho "39+". A tak nejžhavějším kandidátem na titul byl, kdo jiný, Michal Hrubý.

V sobotu dopoledne se vyčkávalo, zda se vítr, který tak dul v noci a po ránu, opět vrátí. Krátce po poledni se vítr přeci jen zmobilizoval a vyhnal komisi a posléze i závodníky na vodu. Avšak po chvíli se zdálo, že tento pokus byl unáhlený, neboť síla větru silně oscilovala. Komise však do těchto podmínek nechala odstartovat a jelo se. Na jedničce se jako první s velkým náskokem vyloupl Martin Plecitý, který si však své prvenství nevychutnával příliš dlouho, protože rozjížďka byla záhy přeružena.

Po chvíli čekání byla rozjížďka opět odstartována a vítr byl opět nevalný. Na jedničce se objevil jako první Ruda Lidařík před Vencou Cintlem ml. Ruda své prvenství s přehledem uhájil, za to Venca Cintl podlehl v zaďákovém souboji výborně finišujícímu Michalovi Hrubému. Po této jízdě byla odstartována další rozjížďka, která byla ve finále také přeružena a jelo se na břeh. Po sobotě tak výsledkům vévodil Ruda Lidařík.

Neděle byla dnem Michala Hrubého. Vyhrál všechny 4 rozjížďky a prakticky rozhodl o svém titulu. Nejlépe mu tento den sekundoval Jirka Hýža, který dojel dvakrát třetí a dvakrát druhý a Ruda Lidařík, který byl taktéž dvakrát druhý a jednou třetí. V celkovém pořadí pak vedl Michal před Rudou a Jirkou. Jury udělila v neděli i jednu penaltu, kterou vyfasoval Martin Plecitý.

Pondělí pak bylo mnohem zajímavější. Byl to den dvou rozdílných polovin. První dvě rozjížďky se jezdilo stylem jak na Gardě, akorát místo ke skále se zde jezdilo k pavlovskému břehu, podle pravidla, kdo je první u břehu, vyhraje. Tuhle zákonitost jako první odhalil a plně uplatňoval Roman Babický, který obě rozjížďky vyhrál. Zdatně mu sekundoval Jirka Outrata, který byl dvakrát druhý. Na třetím místě a čtvrtém místě se prostřídali Michal Hrubý a Venca Cintl ml. Naopak se nedařilo Rudovi Lidaříkovi, který si dvakrát hrábl a v průběžném pořadí klesl na čtvrté místo za Babana a Vencu.

Pak však nastal zlom. Nejprve byla opět jedna rozjížďka přerušena, ale poté se vítr trochu stočil a výrazně zesílil. V tomto větru pak zářil Ruda Lidařík, který se druhým místem a vítězstvím v deváté jízdě vrátil na stříbrnou pozici. Prvním místem v osmé jízdě stvrdil titul Michal Hrubý a z dalších bojů odstoupil. O celkové třetí místo sváděli souboj Baban s Vencou Cintlem jun., kteří měli ve finále po devíti jízdách stejný počet bodů. Lepší umístění však hovořili pro Babana. Nutno podotknout, že z boje o medaile vypadl Jirka Hýža, který z pracovních důvodů v pondělí nestartoval.

V úterý to pak bylo čekání na vítr, který nakonec nepřišel a bylo rozhodnuto. Zlato pro Michala, stříbro pro Rudyho a bronz pro Babana. Vítěze pak dekoroval hejtman Jihomoravského kraje, na kterého se pekelně dlouho čekalo. Každopádně všem vítězům patří gratulace a obdiv.

Společenský program se odehrával především v montovaném stanu přímo v klubu, kde se v sobotu uskutečnila improvizovaná tiskovka s Lenkou Šmídovou, Kreysonem a Trkou. V neděli se na tomtéž místě konala výroční členská schůze ALT Finn, o které bude pojednávat samostatný článek, V pondělí zde byly slavnostně vyhlášeny výsledky poháru za letošní rok, a to i ve třídách Evropa i Laser. K organizaci lze snad vytknout jediné a to, že improvizovaný bar ve stanu byl podzásoben alkoholem a stánek v areálu klubu zavíral velice brzy. Takže nezbývalo než vyrazit do Pavlova do kopce, což většinu závodníků po náročném programu na vodě odradilo.

Tady máme výsledky

Mistr ČR 2004 Michal Hrubý s vítězným gestem
(zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Kreyson)

Na startu zleva Roman Babický, Martin Plecitý a Michal Hrubý
(zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Kreyson)

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5