Čajčíci na MČR, aneb Mistrovství očima Karla Čajčíka

2004-10-08, Karel Čajčík
0
0
Poprvé v životě jsme se odvážili zúčastnit se mistrovství republiky ve třídě Finn. Pokusím se zde popsat naše pocity z první účasti. Hodnocení účasti ostatních se dočtete na finnclass.cz. Já moc nevidím, co se na čele děje a nebudu se zde o tom zmiňovat.

Předchozí roky jsme měli pocit, že naše jachtařské umění a technické vybavení ještě nestačí k důstojné účasti. Letos na jaře na pohárovém závodu na Nových Mlýnech už Honza nezaostával příliš vzadu ani za silnějšího větru, takže padlo konečně rozhodnutí o účasti na mistrovství.

První závodní den, v sobotu, nepřálo příliš počasí. Odjela se pouze jedna celá rozjížďka a dvě se zrušily pro slabý vítr. Honza byl první den patnáctý, já jsem byl osmý, což se mě nepodařilo další dny, kdy foukalo více, už zopakovat.

V neděli přifouklo na 5 až 8 m/s. Absolvovali jsme maratón 4 rozjížděk bez přerušení. Celkem 6 a půl hodiny na vodě. Moc nám to za větru nejelo, až poslední rozjížďku jsem pochopil, že musím ve vlnách stoupat na rychlost, abych nestál na místě jako bójka. (V sobotu nebyly vlny).

Honzovi se v neděli začala trhat plachta, se kterou jezdil dva roky všechny závody. Půjčil si na pondělí skoro novou plachtu od Babana a hned výrazně zrychlil. Pondělní umístění 8, 11, 11, 11 je podstatně lepší než na jaře. Mě se také dařilo v pondělí o trochu lépe. Na vodě jsme zase byli skoro 7 hodin.

V úterý se žádná rozjížďka neodjela pro slabý vítr a zjevnou neochotu všech jít po předchozích dvou maratónech na vodu.

Opět jsme neporazili Jirku Lejhance, ale tentokrát už nám chybělo málo. Budeme pilně trénovat, účastnit se závodů na větších vodách a snad už se to příští rok podaří. Na Seči se jezdit ve vlnách nenaučíme.

Tratě byly postaveny tak, že jsme se příliš nepotkávali s početným polem Evrop a nemuseli jsme čekat na dojetí dalších tříd."Čtyřúhelníková" trať, postavená na mistrovství má ale nevýhodu, že převažuje kurs na zadní vítr. Myslím si ale, že ze sportovního hlediska to byly jedny z nejlepších závodů, kterých jsem se ve své krátké jachtařské kariéře zúčastnil.

Organizace závodu nás příjemně překvapila. škoda slabé účasti 22 finnů. Přijel pouze jeden zahraniční účastník. Možná to bylo způsobeno tím, že naše mistrovství není uvedeno v mezinárodním kalendáři a propagaci v zahraničí není věnována odpovídající pozornost. Společné večery s občerstvením byly super, jenom časový rozvrh diskotéky nekorespondoval s maratónem na vodě. Po půlnoci již zůstalo jen málo vytrvalců na tanečním parketu, naopak po jachtklubu bloudilo tmou dost lidí, kteří by šli rádi spát ale pro hlučnou hudbu nemohli.

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5