Pohár HAAS+SOHN Rukov - reportáž

2005-04-14, Cintl Václav, jr.
0
0
O minulém víkendu odstartovala na Máchově jezeře finařská sezóna závodem Pohár HAAS+SOHN Rukov pořádaný Jachtklubem Česká Lípa. A byla to premiéra vcelku zdařilá, jen toho větru mohlo být více. Ale popořádku. Na startu se sešlo 18 finařů, což je velmi slušný počet i vzhledem k nepříznivé předpovědi počasí. Na slavnostním zahájení závodu se sezóna otevírala stylově, a to přípitkem šampaňským. Bylo to též proto, poněvadž partnerská firma závodu slavila 10. výročí svého vzniku.

V sobotu počasí oddalovalo ostrý start na vodě bezvětřím a drobnými přeháňkami. A tak se sobota odbyla pouze na břehu v přátelské diskusi po dlouhém zimním odloučení a čekáním na rožnící se selátko. Někteří, především mladší finaři, byli tak netrpělivý, že riskovali popáleniny a uždibovali jej přímo z rožně. Čekání se vyplatilo, neb to hlavní opékač Zbyněk Boban Zanker, to ugriloval znamenitě. Po nasycení se někteří závodníci přesunuli do vedlejšího klubu na párty k otevírání jezera.

Nedělní ráno nasvědčovalo spíše tomu, že tento závod strávíme celý víkend na břehu. Po větru ani vidu, ani slechu. Naštěstí těsně před polednem se trochu rozfoukalo a výrok hlavní rozhodčí Hanky Trajerové zněl jasně: "Na vodu!". Ve větru nepříliš stálého směru a síly se odstartovala 1. rozjížďka, v níž se do čela dostal hlavní favorit Michal Hrubý, před místními vlky Romanem Babickým a Ivanem Ramešem. Ve druhém kole přišla při stoupačce obrovská změna od Starých Splav, která poslala Babana na chvost závodního pole a na jeho místo vytáhla Vencu Cintla ml. V dalším průběhu se pořadí vpředu už moc nehýbalo, a tak zvítězil Michal, před Vencou a Ivanem Ramirézem.

Druhá rozjížďka odstartovala již na přestavěné trati v přeskakujícím větru. A v této loterii se nejlépe zorientoval Jiří Kmoníček, který nejlépe zvládl první stoupačku a po té vedení uhájil až do cíle zkrácené jízdy. Vpředu se na druhém místě překvapivě dlouho pohyboval i Alan Lorenz, ale technická závada ho připravala o dobré umístění. Druhý tak dokončil Michal Hrubý, který si tak upevnil celkové vedení, a třetí finišoval Roman Babický. Za ním dojel Ivan Rameš, který si tak zajistil na průběžném druhém místě komfortní vedení před svými pronásledovateli.

Třetí rozjížďka tak už slibovala jen boj o bronz. Kandidátů bylo několik. Z nich nejlépe začal Venca Cintl ml., který na jedničce točil na třetím místě, které mu zaručovalo celkový bronz, a které pak uhájil až do cíle. Před ním se odehrával souboj nejlepších v této regatě - Michala Hrubého s Ivanem Ramešem, který bojoval jako lev a nakonec v poslední rozjížďce slavil vítězství. O celkovém prvenství Michala Hrubého, ale již nemohlo být pochyb.

Na slavnostním vyhlášení výsledků se tak mohl kromě poháru radovat i z nových krbových kamen značky HAAS+SOHN. A to nebylo vše. Následně byli ze všech účastníků vylosováni dva, kteří taktéž vyhráli kamna od téže firmy, a těmito šťastlivci byli Martin Teimer a Tomáš Ráža. Speciální cenu pro přihlášené přes Internet si odnesl, trochu paradoxně, odnesl její iniciátor.

Závodu se zúčastnil také jeden nováček na finnu Tomáš Vika z Jachtklubu Cheb a počínal si při své premiéře velice zdatně, což potvrdil dvěma sedmými místy. Závod se po společenské stránce velice vydařil, po sportovní pak v rámci možností taktéž. Jen toho větru mohlo být více. Sezóna pokračuje tento víkend dalším závodem Cena Roudnice, který je jednak součástí Českého poháru, jednak letní částí SKI Regaty. Proto doufám, že účast na tomto závodě bude ještě větší, než na úvodním podniku. Takže brzy naschle!

Tady jsou výsledky

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5