Cena Roudnice 2005

2005-04-22, Cintl Václav, jr.
0
0
Cenou Roudnice odstartoval na Máchově jezeře Český pohár třídy Finn pro rok 2005. Na startu pohárové sezóny se sešlo úctyhodných 25 finařů, což je nejvyšší účast za několik posledních let. Ke všemu byla ve větší míře zastoupená "mladá" krev, kterou potřebuje tato třída jako sůl.

Bohužel počasí se k tomuto závodu postavilo dost macešsky. Po týdenním soustředění, které bylo na vítr téměř nulové, ani víkend nepřinesl větrné hody, a tak se mohlo pouze paběrkovat. V sobotu se po poledni vyrazilo na vodu s pokusem uspořádat nějakou rozjížďku. Vítr byl slabý a velice nestálý, ke všemu ještě dost atypického směru na oblast Mácháče.

Rozjížďka byla odstartovaná kousek od splavské pláže a hned zpočátku velká změna větru zvýhodnila lodě vyrážející ze strany u člunu startovní komise. Do čela se tak dostal Michal Hrubý, který si pak prvenství v pohodě pohlídal až do cíle. Za ním se pořadí dost míchalo a nakonec resultovalo v překvapivé výsledky. životní výsledek s zajel druhý Alan Lorenz a i třetí junior Tomáš Vika musel být velmi spokojen. Souboj na ostří nože při dojezdu do cíle předvedli souputníci od prýglu Jirka Hýža s Rudou Lidaříkem, z něhož následovalo RAF pro Rudu.

Druhá rozjížďka byla odstartována na přestavěné trati, avšak pro slabý vítr byla o kolo zkrácena. Vítězství opět uchvátil Michal Hrubý, druhý za ním skončil Jirka Hýža a třetí místní favorit Roman Babický, který psychicky neunesl větrnou loterii první rozjížďky a nedokončil ji. Třetí rozjížďka začala pěknou melou hnedle na startu, kterou odnesli někteří finaři, nejvíce pak dosavadní lídr Michal Hrubý diskvalifikací OCS. Rozjížďku tak vyhrál Martin Plecitý, před Babanem a Jindrou Zdražilem.

Větrná loterie plus některé diskvalifikace a nedokončení rozjížděk daly po sobotě zajímavé výsledky. Vedl Jirka Hýža před Martinem Plecitým a Vencou Cintlem ml., který s rozjížďkami 4, 8, 10 držel bronzový plac! Každopádně bylo jasné, že krtání s pořadím řádně zamává. Jako na potvoru, jakmile byli všichni z vody venku, začal foukat silný vítr, který vydržel až do nedělního rána. Toho se někteří závodníci dočkali až po kulturní vložce v podobě návštěvy českolipské diskotéky v Centrálu, se kterou byli všichni účastníci velmi spokojeni.

V neděli rána vítr postupně uvadal až v momentě plánovaného startu téměř odešel úplně. Nakonec se počasí přeci jen trochu umoudřilo a umožnilo odjet jednu rozjížďku. V ní si nakonec pro suverénní a spravedlivé vítězství dojel Michal Hrubý. Velmi těsný souboj byl o celkové druhé a třetí místo. Tři borci se totiž namáčkli do rozmezí jednoho bodu a nejšťastnějším byl nakonec Baban, jemuž ke stříbru stačilo páté místo v poslední jízdě. V ní druhým místem Rudovi Lidaříkovi připadl bronz a na Martina Plecitého zbyla smolná bramborová medaile. V závodě se vyhlašoval i nejlepší junior a tím se stal Tomáš Vika.

Doufejme, že příští závody bude jachtařům přát počasí o trochu více. Sezóna pokračuje tento víkend Baban Cupem I na Máchově jezeře, Český pohár pak Pavlovskou regatou, která se jede na Nových Mlýnech 6. - 8. května. V Mácháčské lize vede zatím suverénně Michal Hrubý, před dvojicí Ivan Rameš a Roman Babický, kteří nasbírali stejně bodů.

Vítěz Ceny Roudnice i SKIREGATY Michal Hrubý
(zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Václav Cintl ml.)

Výsledky

Tabulka Mácháčské ligy

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5