Finn World Masters 2005

2005-05-24, Cintl Václav, jr.
0
0

 Minulý týden se od pondělí do pátku na sopečném jezeře Lago di Bracciano nedaleko Říma uskutečnil veteránský Gold Cup, neboli Finn World Masters. Na startu se sešlo 168 závodníků z 15ti zemí, což je historicky druhá nejvyšší účast. V poli sice chyběl loňský vítěz Larry Lemieux, ale i tak konkurence byla obrovská a naši borci se v ní rozhodně neztratili.

Hned tréniková rozjížďka naznačila, že se s Čechama musí počítat, když ji vyhrál Roman Babický před Jirkou Outratou a do desítky se ještě vešli Ivan Rameš (6.) a Jirka Kmoníček (10.). V závodě se pak naplno rozzářila hvězda Jirky Outraty, který si vyrovnanými výsledky v první desítce dojel pro vynikající 6. místo v celkovém pořadí, když na třetího ztrácel jen dva body a ve své kategorii 50+ skončil druhý za chorvatem Mrdulljasem, se kterým prohrál až na pomocné kritérium lepších dojezdů.

V závodě se taktéž dařilo Václavu Cintlovi st., který hned v úvodní rozjížďce druhým místem zajel nejlepší umístění české ekipy, v celkovém pořadí mu patřilo 25. místo a v kategori 60+ po loňském stříbru získal letos bronz. Čtvrtý muž z Cannes Roman Babický po dobré první jízdě ve druhé zaváhal a jeho naděje zhasly úplně ve třetí, větrné rozjížďce, když mu na zaďák rupnul kiking a musel odstoupit ze druhého místa. V útlumu si pak dojel pro celkové 28. místo, když si alespoň spravil chuž v poslední jízdě 3. flekem.

Další pořadí našich bylo následující: 34. Ivan Rameš (2x do desítky), 39. Martin Plecitý (po slibném začátku naděje utlo zvrhnutí v 5. jízdě), 63. Jirka Kmoníček (9. ve třetí rozjížďce), 98. Jarda Tomek, 110. Zdeněk Gebhart, 158. Bobina Śmídová a 163. Karel Havíř.

Trochu oklikou se dostáváme k závodu samotnému. Ten se jel po vzoru minulých ročníků na skupiny. Formát byl stejný, závodníci byli nalosováni do čtyř skupin a v každé jízdě je-li dvě a dvě skupiny pohromadě. Jelo se na šest rozjížděk, každá skupina se tedy během závodu utkala s každou další dvakrát.

Během závodu panovaly dobré větrné podmínky. Vítr byl podle komentářů směrově velmi nestálý a "chodily" výrazné a dlouhé změny, které často řádně zamíchaly pořadím. Avšak co se týče síly, tak to už si závodníci stěžovat nemohli, spíše naopak. Ve středu vítr gradoval o síle 5-6 Bft. a mnozí si sáhli až na dno svých sil. Tady bych chtěl zmínit a ocenit jedinou ženu startovního pole Bobinu Šmídovou, která odjela v těchto podmínkách všechny rozjížďky. Dále bych chtěl vyzdvihnout čin Zdeňka Gebharta, který pomohl právě Bobině, když se zvrhla za cílem jedné z rozjížděk, tím, že jí přenechal svoji loď a její pak postavil a dovezl na břeh. Je to čin hodný ceny fair-play.

Ještě něco k celkovým výsledkům. Vítězem se stal Ital Silvio Santoni, kterému jako jediný dokázal sekundovat André Budzien z Německa. Ten možná doplatil na formát závodu a los. V obou vzájemných soubojích Santoniho porazil a do jeho skupiny byl nalosován silný soupeř Allen Burrel, který vyhrál dvě rozjížďky a skončil celkově třetí. To je asi hlavní nevýhoda tohoto systému závodění, zvláště když losování je prováděno netransparentním způsobem. Během regaty se rozhodlo o pořadateli Masters v roce 2007, kterým je španělské Alicante. Za rok se jedou veteráni na Balatonu. Takže za rok v Balatonfüredu nashle!

Výsledky

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5