Beskydská regata - Memoriál Břeti Hrubého

2005-08-05, Cintl Václav, jr.
0
0
Poslední červencový víkend bylo pěkně horko, a to nejen počasím. Na žermanicích se jel tradiční závod Beskydská Regata, a ten klade na závodníky velmi vysoké nároky nejen po sportovní, ale zejména po společneské stránce. Tento závod se jel poprvé v historii jako též Česká pojišťovna Cup, a podruhé, bohužel, též jako memoriál Břeti Hrubého, za kterého se při slavnostním zahájení držela minuta ticha.

Závod pro mnohé začal už čtvrteční cestou, kdy někteří museli v úmorném tropickém vedru překonat stovky kilometrů. Na konci té cesty však čekala příjemná občerstvovací oáza s bezchybnou obsluhou a mnoha báječnými alko i nealko nápoji. (Pravda, aklimatizace na Radegast mi zabrala celý den).

Hned druhý den z rána se jali někteří závodníci hned občerstvovat, jelikož slunko opravdu pralo a pitný režim se na základě doporučení zdravotníků musel dodržovat, ale hlavně nikdo při pohledu na vodní hladinu nevěřil, že by se mělo závodit. Kdo nevěřil, tak se šeredně přepočítal, poněvadž hned po poledni se na vodu vyrazilo a odjely dvě rozjížďky za klasického žermanického větru. Hned v té první se zrodilo překvapení, když ve stoupaní do cíle Venca Cintl ml. lišácky předjel do té doby vpředu suverénně kroužího místního matadora Míšu Hrubého :). O třetí místo svedl vítěznou bitvu Milan Loukota s nováčkem na finu Lukášem Fikáčkem alias Fikim.

Druhou rozjížďku se už překvapení nekonalo, ikdyž i její průběh přinášel na jejím čele několik změn. Nakonec s mírným náskokem vyhrál Michal, o druhé místo svedli těsný souboj až na cílovou čáru tři borci, kteří ji protli v pořadí Venca, Korytňák a Ruda Lidařík. Pořadí po pátku na prvních čtyřek místech věrně kopírovalo dojezd druhé rozjížďky.

Po fotbalovém intermezzu třech finařů ve Frýdku-Místku mohl začít tradiční páteční večer: brambor.placka, Radegast, guláš, Radegast, módní přehlídka se čtyřma koc, z nichž jedna velký kozy měla moc, Radegast, Velká noční hudba, Radegast, tombola, Ragegast, malá noční hudba, Radegast, .... a to vše proloženo likéry, šnapsy a destiláty různých značek. Prostě velmi náročná noční rozjížďka.

Druhý den měli někteří závodníci těžké ráno, naštěstí na vodu se razilo opět až po obědě, kde se ukroutila jedna smolná rozjížďka. Hnedl z počátku se na čele usadila dvojice Rolfi před Korytňačkou, třetí kroužil Venca před Michalem Hrubým. Takto spokojeně až do třetího kola, kdy po osudové chybě Vendelín propadl až na 6. místo. Dojezd do cíle byl velmi dramatický. Aspirantů na vítěze bylo několik. Tak samozřejmě Ruda, jenže pak se před něj dostal Milan, avšak z křídla najednou zle zahrozil zničehožnic Martin Šilhavý, pak to opět vypadalo na Rudu no, ale toho na cílové čáře předjel, světe div se, Michal, kde se vzal tu se vzal, nečekán, nezván, ale opět vítězný. Třetí dojel pro úplnost Korytňák. a chtělo by se říci: a to je vše přátelé, tádýdádýdádýdááá!

Jenže nelze zapomenout na sobotní noční rozjížďku, která věrně kopírovala tu páteční, až na to, že místo placek byly langoše a nebyla již módní přehlídka. Přesto to bylo opět velice vydařené, a tak nedělní ráno byste se permoníků nedopočítali. Naštěstí rozumná komise již na vodu nikoho nepustila a tak mohla v jednu na slavnostním vyhlášení zrekapitulovat výsledky: zlato Michal Hrubý, stříbro Venca Cintl ml a bronz Milan Loukota. Kdo nebyl, neuvěří, ale stálo to za to! Takže, tradiční, žermanice nikdy více, ale za rok opět přece!

Výsledky

Ruda Lidařík spřádá plány na další rozjížďku (nebo na večer?) (zdroj: www.yachting.cz./Lasersat)

Stupně vítězů: zleva Venca C., Michal H. a Milan L. (zdroj: www.yachting.cz./Lasersat)

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5