Mistrovství Evropy lodní třídy Finn

2005-08-19, David Křížek
0
0

Přidávám ještě jeden článek k Mistrovství Evropy od Kreysona, který zde působil jako reprezentační trenér. Článek je převzat ze stránek svazu.

Ve švédském Kalmaru skončilo Mistrovství Evropy olympijské lodní třídy Finn. Zcela suverénně zvítězil Brit Ben Ainslie, který vyhrál prvních pět rozjížděk v řadě. Na druhém místě skončil Novozélanďan Dan Slater a třetí byl Vincec Gasper ze Slovinska. Celkem zde závodilo 73 jachtařů.

Bývalý Laserista Ben Ainslie je trojnásobným olympijským medailistou. Získal stříbro a zlato na Laseru a zlato z Athén na Finnu. Ainslie má nyní smlouvu s týmem Emirates NZL na Americký pohár a věnuje se zejména objíždění matchracingových závodů. Jezdit na Finnu však evidentně nezapomněl. Dan Slater je oproti němu nováčkem v této třídě. Na Finnu jezdí teprve šestý měsíc. Dříve jezdil na 49eru a dělal taktika na druhé lodi týmu NZL v Americkém poháru. Třetí Vincec Gasper je mnohaletý Finnař a letos se mu opravdu daří. Vyhrál např. Kieler Woche.

Náš český jachting zde representovali tři závodníci. Zpočátku velmi dobře jezdil Michal Hrubý, který se po dvou dnech držel na výborném 12. místě, ale závěr regaty mu příliš nevyšel. I přes vcelku dobrá strategická rozhodnutí mu nevycházely první stupačky a tak z toho nakonec bylo 20. místo. Ruda Lidařík skončil celkově na 39. místě. Třikrát se objevil na návětrné bóji v první desítce, ale nevyježděnost zejména na kursech na zadní vítr, jej vždy odsunula o několik míst dozadu. Nejlépe z našich dojel náš olympionik Michael Maier a sice na 15. místě. Maier neměl moc vydařený začátek závodu. Projevila se zde současná nevyježděnost. Profesionálně totiž působí v týmu +39 v Americkém poháru a v poslední době mu na Finna nezbýval čas. Postupně se však vylepšoval a třikrát točil návětrnou bóji na prvním místě.

Další velký závod Finnaře čeká v září, kdy mají v Rusku své mistrovství světa, tedy Gold Cup. Pojede se na malém jezeře nedaleko od Moskvy. Doufejme, že se našim závod vydaří. Michael Maier se po jednom dnu v ČR opět vrací do švédska, aby s týmem +39 závodil v dalším přípravném závodě pro Americký pohár.

Trenér týmu - David Křížek

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3