Mistrovství ČR 2005

2005-09-09, Cintl Václav, jr.
0
0

V rámci tradičního závodu Lipno Regaty (dříve CERE) se na začátku září konalo MČR v Jachtklubu v Černé v Pošumaví. Větrná předpověď neslibovala hory doly, a tak se na startu sešlo jen 17 závodníků. Až na maroda Babana však kompletní česká špička. Bohužel, počet zahraničních účastníků se rovnal nule, neb současně probíhaly dvě tradiční regaty v Německu.

První den vítr dostál předpovědi a tak se v mezičase na břehu odehrála Výroční členská schůze ALT Finn, o které bude pojednávat samostatný článek. Pátek měl zpočátku scénář ne nepodobný čtvrtku, ale odpoledne se vítr zvednul a umožnil odjet dvě rozjížďky nevalné úrovně a zvláště dojezd té druhé stál opravdu za to. Po pátku vedl podle předpokladů Michal Hrubý před Rudou Lidaříkem a Martinem Plecitým.

V sobotu jsme si vodu opravdu užili. Start první rozjížďky plánovaný na desátou hodinu se posunul na půl jedenáctou a tato půlhodinka pak chyběla k jejímu zdárnému dokončení, neb vítr ustal a komise rozjížďku zrušila. Smolařem okamžiku se stal Karel Čajčík, který chytnul penaltu těsně před jejím zrušením, neb se domníval, že již je dávnou přerušena. Ono osudné první trojí zahoukání však nepocházelo od komise, nýbrž od na břehu kolem projíždějícího vlaku.

Po chvíli čekání na vodě se opět startovalo. Tato rozjížďka znamenala stopku pro kandidáta na medaili Jirku Hýžu, který chytnul druhou penaltu, musel vzdát, a již do závodu nenastoupil.

Rozjížďku vyhrál Jirka Kmoníček. Následovné dvě rozjížďky za proměnlivého větru pro sebe získal Michal Hrubý a vybudoval si tak v čele rozhodující náskok. Na druhém místě se po sobotě držel Ruda před Vencou Cintlem ml. na lepší umístění. S nevelkým odstupem od medaile figuroval čtvrtý Martin Plecitý. Neděle slibovala v boji o medaile ještě drama.

A to se opravdu odehrálo. V neděli foukal zřejmě nejlepší vítr a k mohutné ofenzivě nasadil Martin Plecitý, který dravou jízdou sesadil vpředu dlouhojezdícího Jirku Lejhance a nezadržitelně vyhrál, čímž se posunul na průběžné třetí místo. Ruda kontroloval pozici druhým místem, za to Venca doplachtil až jako sedmý a pomalu začal vypadávat ze hry.

Do té se vrátil díky výpadku Martina v následující jízdě, kterou po úniku dvou jezdců vyhrál ten den výborně jezdící Jirka Lejhanec před "džentlmenským" Alanem Lorenzem a Michalem Hrubým. V poslední jízdě vyhrál Vedelín, který tak stvrdil bronzovou placku, tu stříbrnou si třetím místem pohlídal Ruda, no a zlatý Michal si to už vše vychutnával pouze ze břehu.

Podmínky na Mistrovství byly, co se počasí týče, složité, neb v osmi rozjížďkách zvítězilo šest různých závodníků, pouze Michal Hrubý dokázal zvítězit třikrát a pozásluze vyhrál. Další věcí bylo rozdávání penalt. Některé byly přinejmenším sporné a na druhou stranu ti, kteří by si je zasloužili vyvázli bez trestu. Ale je to jenom sport, tak doufejme, že každý bude vzpomínat jenom na to dobré, jako např. na výbornou sobotní grilovačku v podaní Rolfa eL., a na dalších závodech se sejdeme s dobrou náladou a ve větším počtu!

Výsledky

Stupně vítězů, zleva: Ruda, Michal a Venca (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Alan Lorenz)

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5