Zpráva z Mistrovství světa třídy FINN - Rusko -Moskva

2005-09-23, Lidařík Rudolf
0
0
Účastníci závodu:
Michal Hrubý - CZE - 9
Rudolf Lidařík - CZE - 3 - autor článku

Letošní Mistrovství světa - GOLD CUP ve třídě Finn se konal v termínu od 9.9. do 18.9. 2005 na Pestovském jezeře nedaleko Moskvy.
Závod byl vypsán na devět rozjížděk s toho šest kvalifikačních a tři finálové. Jelo se pro Finny v netradičním formátu na dvě skupiny a to sice "green" a " yelow", do kterých byly závodníci po každém dni losováni podle daného klíče.
Díky velice movitému organizátorovi akce jakým byla Moskevská jachtařská škola a zároveň štědrým sponzorům ( Moskevská národní banka, Moskevský region, Marinepool ) jsme nemuseli sebou vozit vůbec žádné vybavení jelikoš na nás v místě čekalo sto nových plně připravených lodí značky Devoti včetně stěžňů a plachet. Kdo měl zájem mohl si svoje vybavení poslat zdarma kontejnerem.

První den závodu foukal vítr v nejlepším směru a to podél jezera o síle 8-14 uzlů. Já byl ve žluté skupině a Michal byl v zelené skupině. Ten den se odjeli dvě velice pěkné rozjížďky v každé skupině. Michal zajel obě rozjížďky do desítky a sice osmý a desátý, já byl dvacátý a dvacátý první.

Další dva dny byly ve znamení slabého a velice proměnlivého větru, který umožnil odjet pouze jednu zkrácenou rozjížďku ve žluté skupině. Já i Michal jsme byly v zelené skupině. Čtvrtý den se již počasí umoudřilo a umožnilo uspořádat tři rozjížďky za středního větru, který foukal napříč jezerem. Byl to den ve znamení Michala, který první rozjížďkou ve které dojel sedmnáctý zmapoval revír a v následných dvou exceloval a dojel druhý a v poslední toho dne vyhrál bez větších problémů což mu zajišťovalo fantastické páté místo. Já jsem si ten vybral svůj příděl smůly jelikoš jsem dostal dvě penalty a tu druhou bohužel dvacet metrů před cílem poslední rozjížďky toho dne.

Pátek měl být náhradním dnem, ale bohužel jsme museli odjet ještě jednu kvalifikační rozjížďku. Michal závodil ve žluté a já v zelené skupině. Opět vanul střední vítr napříč jezerem. Ten den Michal opět zajel výborný výsledek a sice sedmé místo což ho posunulo na super třetí místo. Mě se rozjížďka nepovedla a spadnul jsem do stříbrné skupiny. V sobotu se už jelo finále. Na okruhu zlaté skupiny vanul silnější vítr, zato na okruhu stříbrné skupiny spíše slabý proměnlivý vítr. Tento den Michal potvrdil příslužnost k první desítce a dojel na dvacátém třetím respektive třináctém místě a pohoršil si na i tak bombastické páté místo. Já se v tomto větru trápil a spadl jsem na třinácté místo ve stříbrné skupině.

Poslední den foukal velice slabý vítr díky němuž se nepodařilo zlaté skupině odjet ani jednu rozjížďku, zato ve stříbrné jsme jednu odkroutili a já se posunul na desáté místo ve stříbrné skupině.

Michal udržel fantastické páté místo před dotírajícími soupeři, ale kdo ví zda-li by neatakoval ještě třetí příčku na, kterou mu nechybělo pár bodů.

Závěrem snad říct, že závody se přes počáteční problémy s počasím vydařily, organizátorům třeba velký dík za perfektně zorganizovanou regatu do které investovali přes dva miliony dolarů a hlavně velká gratulace Michalovy za perfektní representaci.

Zdraví Ruda Lidařík
CZE - 3

Výsledky
Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5