SKIRegatta - Krkonošům kraloval Zdeněk Gebhart

2006-01-28, Cintl Václav, jr.
0
0
Finařští nadšenci se již počtvrté sešli v lednu ve Vítkovicích, aby zde poměřili své lyžařské schopnosti v rámci zimní části SKIRegatty. Páteční počasí s mrznoucím deštěm a přívaly sněhu na horách slibovaly adrenalinový sport už při samotném příjezdu, což se částečně potvrdilo, ale všichni nakonec dorazili v pořádku. Někteří i řádně upraveni, takže jejich výkony u kulečníkového stolu byly zkrátka k popukání.
Sobotní ráno neukázalo moc vlídnou tvář, bylo zataženo a hustě chumelilo. Přesto se parta sedmi odvážlivců vydala směr Horní Mísečky, aby na místím lyžařské stadiónu absolvovala běžecký závod na 7 km. Po komplikacích posádek obou vozů se cca v poledne sešli borci na startu a vyrazili na trať, která byla tentokrát netknutá rolbou, neboť ty zpracovávaly nový příděl sněhu na sjezdovkách.

Měl sem výborně namazáno od klubového spolubojovníka Tomáše Kramáře, takže mi všichni hned v prvním mírném sjezdu ujeli asi o kilometr. Nemůžu toho tedy k průběhu závodu příliš napsat. Cestou jsem jen ve stoupání dožel Alana, který s sebou vláčel 20kg bažoh a tak jsme v poklidu došli na posledním, resp. předposledním místě.

Běh s přehledem vyhrál horký favorit Martin Plecitý, a to i přes značné nachlazení, se ztrátou 4 minut finišoval Ivoš Sláma a třetí doběhl Zdeněk Gebhart. O čtvrté místo se přetahovali Jirka Outrata a neustále se přezouvající Tomáš Kramář, který se nakonec prosadil na bramborový plac.

Vžech sedm statečných se po té lopotě řádně odměnilo v bufetu u stadiónu. Českolipská trojice se zde chvíli zasekla, aby se následně večer sešla s ostatními na gáblíku v hospodě na Rezku. Na chatě poté proběhlo losování startovních čísel do obřího slalomu a vyhlášení Mácháčské ligy a Baban Cupu za rok 2005.

Nedělní ráno plně kontrastovalo s tím sobotním. Azuro a sluníčko přímo lákalo ven. V 11 na kopci se k závodu postavilo 16 borců (tedy všichni přítomní až na Tomáše Kramáře, který se vydal na běžky). Proti sobotě se výrazně ochladilo a zesílil vítr. Po krátké obhlídce trati vyrazil do branek Ruda Lidařík, který si vylosoval jedničku. Od prvních branek bylo znát, že Rudy tvrdě trénoval a zlepšení oproti minulým ročníkům bylo markantní. A po něm už to jelo jak na drátkách, Michal Hrubý, Jirka Hýža, a jako poslední vyrazil na trať Baban.

Nikdo nespadl, všichni to zvládli a tak panovala veskrze spokojenost. Úvodní kolo vyhrál Zdeněk Gebhart o dvě sekundy před Michalem Hrubým a třetí byl o další půl vteřiny zpět Jirka Hýža. Druhé kolo začlo po přestavbě trati asi třičtvrtě hodiny po skončení toho prvního a startovalo se klasicky v obráceném pořadí.

První na trať vyrazil Baban, kterému první kolo vůbec nevyšlo. Bylo to prý hlavně kvůli vyjetým korytů. V momentě startu zrovna zadul silný poryv proti svahu, takže i Romanova statná postava měla co dělat, aby se ze svahu rozjela.

Pak to pokračovalo hladce až k Martinu Šilhavému, který sebou na trati říznul, ale dojel. Nutno podotknout, že Martin odjel celou trať na snowboardu a v prvním kole za sebou zanechal několik soupeřů (včetně mě), tak to klobouk dolů. Pak sebou pražtil Jirka Lejhanec, který tím tak prohrál slibně rozjetý vyhecovaný souboj s Vencou Cintlem. Do třetice hodil tygra Jirka Outrata, a to těsně před cílem, když prolétl v jeho těsné blízkosti a úpalil kabely k fotobuňce.

Po marné opravě dojel zbytek pole na ruční měření, ale to nemohlo nic změnit na tom, že si své vítězství upevnil Zdeněk Gebhart. Druhý skončil Michal Hrubý a mocným finišem si pro bronz dosvištěl Ivo Koulenda Sláma. To dávalo pro kombinaci následující celkové výsledky. První po zimní části je Zdeněk Gebhart, druhý s menším odstupem Ivoš Sláma. Následujou pak s již větším odstupem Martin Plecitý, Alan Lorenz a Michal Hrubý. Všichni medailisté byly odměněni věcnými cenami.

Na závěr bych chtěl říci, že se tento ročník opravdu vydařil a již se těším na další. Nezbývá než poděkovat pořadatelům, jejichž práce byla znovu perfektní, a doufám že do běžecké části se vydá za rok více odvážlivců, neb není důležité vyhrát, ale doběhnout. Skol!

Výsledky (ve formátu MS Excel).
Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5