Cena Roudnice

2006-04-26, Cintl Václav, jr.
0
0
Uplynulý víkend byl na Máchově jezeře odstartován nový ročníku Poháru ČR závodem Cena Roudnice. Na startu se sešlo 22 závodníků. Po třech započítaných rozjížďkaách se z vítězství radoval Roman Babický, před Michalem Hrubým a Ivanem Ramešem. Tolik stručná fakta k výsledkům.
Na napsání tohoto článku jsem si dal třídenní odstup, tentokráte nikoli z vytížení či lenosti, ale proto, abych jej napsal oproštěn od bezprostředních emocí, které během tohoto závodu prýštily více než obvykle. Přesto bych chtěl k průběhu závodu napsat pár mých subjektivních poznatků, se kterými budou někteří možná souhlasit jiní ne.
Co tedy způsobilo tolik vášní kolem tohoto závodu? V první řadě počasí, které jachtingu o tomto víkendu moc nepřálo. Po sobotním dopoledním vyčkávání a nesmělým poryvům přeci jen začalo foukat, k nelibosti některých závodníků. Na vodu se dle mého názoru vyrazilo opožděně (rozebírat z jakých důvodů nechci), ale přece. Odstartovalo se za slabého větru, který však nadále slábl, až ve 2/3 první stoupačky utichl úplně.
Nesmělé poryvy pak ještě dávaly chvilkovou naději na zlepšení, ale to nepřišlo. Místo toho hladina jak zrcadlo a martýrium s jizdou na zaďák. Přístup závodníků byl pak rozdílný. Někteří apaticky leželi v lodi, nohy přes bok, nekteří začali brutálně pumpovat, mě nevyjímaje. Avšak se všeobecným očekávaním, že bude rozjížďka zrušena. To se k hrůze většiny nestalo a pak po kole houpání, kejvání, pumpování a šmrdlání se vítr opět dostavil a v rozjížďce se pokračovalo, ve středu pole s řádně promíchaným pořadím a zkrácená se nakonec dojela. Byla to tzv. rozjížďka za každou cenu a zcela nedůstojná pohárového závodu. Vítr pak přeci jen zesílil a druhá rozjížďka byla nejkvalitnější z celého závodu, to bez debat.
Situace v neděli nevěstila nic dobrého, neboť vítr opět nikde, a pokud se nějaký dostavil, omezoval se pouze na zátoku. Komise závodníky vytáhla po poledni na vodu, a čekalo se, jestli vítr přeci jen přijde. Při první příležitosti byla třetí rozjížďka odstartována, avšak hned po startu bylo větru tak pomálu, že následovala tzv. stoupačka na stojku. Průběh celé rozjížďky byl protkán chvílemi větru, ale i absolutního bezvětří, a to i déle trvajícího. Přesto nebyla rozjížďka přeružena, ale pouze zkrácena a dojeta.
Poslední čtvrtá rozjížďka byla co se kvality týče asi druhá nejlepší, co se větru týče, avšak byla odstartována cca 25 min. po posledním možném startu dle plachteních směrnic závodu. Proto se mezi závodníky po dojezdu do cíle první nedělní rozjížďky strhla diskuze, proč visí na člunu "Follow me", když už je stejně po limitu. V diskuzi tak většina mířila do přístavu s tím, že další rozjížďka být jeta nemůže.
Přesto se jela a někteří závodníci už, buď byli na břehu, nebo nestihly na rychlý start čtvrté jízdy reagovat. Rozjížďka byla pak na protest jednoho závodníka pro finy zrušena. S tím samozřejmě byly spjaté další emoce.
Těžko se mi chce kritizovat závodní komisi, neb jsem ještě příliš mlád, vidím to z druhé strany, ale především si lidí, kteří v ní byly velice a váším a vím, že pro jachting vykonaly příliš mnoho a jachtingem žijí. Přesto musím říci, že některá rozhodnutí byla nešťastná. V první řadě nezrušení první rozjížďky, to bylo do očí bijící, alespoň nás závodníků. Za svých 24 let závodní kariéry jsem se s takhle dlouhou flautou během odjeté rozjížďky nesetkal (nebo si to nepamatuji), a to jsem absolvoval vyhlážené vody jako Orlík, Barbora, Kladno, žermanice, Brno a další.
V druhé řadě to byl v neděli pokus odjet pohár i přes odpor přírody za situace, kdy jedna ze dvou odjetých rozjížděk byla neregulérní. V takovém případě bych pohár bych chtěl pohár odjet pouze při možnosti uskutečnění min. dvou rozjížděk, které by byly regulérní, což však již z hlediska časového, ani povětrnostního nebylo v momentě startu třetí jízdy možné.
Je to pouze můj osobní názor, jiný názor můžou mít jiní finaři, pirátníci i rozhodčí. Jen si myslím, že tady by platilo otřepané, že méně je někdy více. Každopádně věřím, že příště už nám bude více přát počasí, které bylo všeho příčinou, a že na Máchovo jezero nezanevřou jak závodníci, tak rozhodčí, kterých, jak jsem již jednou psal, si hluboce váším, nejen co se jachtingu týče, ale i lidsky. Proto doufám, že příště bude na Máchově jezeře méně nápětí a více zábavy a větru!

Výsledky
Pořadí Poháru ČR
Tabulka Mácháčské ligy
Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5