Letecké dny na Máchově jezeře aneb Baban Cup III

2002-10-29, Cintl Václav, jr.
0
0

Poslední říjnový víkend se na Máchově jezeře uskutečnil poslední závod sezóny a byl to závěr, jak se patří. Počasí nám velmi přálo a v sobotu to byl opravdu zážitek, poněvadž vítr dosahoval v nárazech až 20ti m/s. Bylo rovněž relativně teplo (okolo 15ti stupňů), no a zázemí již tradičně na Mácháči vynikající. Ale všechno po pořádku.

Na startu se sešlo posledních 8 mohykánů a kvůli páteční předpovědi počasí byli všichni trošičku nervózní a plni očekávání. Předpověď větru 9-14 m/s, v nárazech 20-25 m/s se opravdu nevidí každý den. Start byl stanoven na 12 hodinu a dopoledne nic nenasvedčovalo tomu, že by se slibovaná jatka měla opravdu dostavit. Foukal sice silný vítr, ale zdaleka to nevypadalo na nějakých 15, natoš 20 mertů.

Avšak s přibývající hodinou a s blížícím se startem vítr přeci jen zesiloval a stromy na okolních kopcích začaly zlověstně šumět a voda černat. Ale všech osm statečných vyrazilo v půl dvanácté na vodu. Denis Fröhlich na břehu trošku velkohubě prohlažoval, že by bylo dobré, kdyby to ještě přifouklo, a ani se nenadál a jak vyjel, už byl po chvíli stěžněm píchlý ve dně. My ostatní pokračovali na start a jakmile jsme vyjeli ze stínu lesa a břehu, větrné poryvy nás okamžitě a střelhbitě katapultovaly neskonalou silou vpřed. Byla to opravdu honička udržet se nad vodou.

Ještě před startem se objevil další plaváček - Baban, který se cvaknul na vyvlátou plachtu a do poslední chvíle bojoval, aby si nenamočil ani neoprénové botky (zasvěcení Vám mohou vyprávět o marném boji o oblezení stěžně). Postavení lodí nebylo ve větrných podmínkách snadnou záležitostí, a tak oba jmenovaní plaváčci nestihli start první rozjížďky. V té se ujal vedení Michael Maier před Pavlem Pumpou Fröhlichem a Vencou Cintlem ml., který na raumy Pumpu udělal. Měl jsem problémy sám se sebou, takže jsem nestíhal sledovat situaci okolo, ake všiml jsem si, že pár závodníků předvádělo pěkné "rouende". Převrhnutí lodí i kravské otáčky byli na denním pořádku. Do cíle dojel první Majčus, před Vendelínem a Pumpou.

Do druhé rozjížďky už odstartovalo všech 8 lodí a hned po startu to byl pěkný šrumec, kdy se jelo tak na třetinu plachty. Na jedničce točil první Michael Maier těsně před Vencou Cintlem ml. a s odstupem ostatní. Do cíle pak dojeli ve jmenovaném pořadí a na třetím místě pak Baban. Do třetí rozjížďky pak nenastoupili tři zmrzlí a vyčerpaní plaváčci (Ivan Rameš, Pavel Fröhlich a Jiří Kmoníček). Vítr po druhé rozjížďce znatelně polevil a zdálo se, že třetí rozjížďka tak bude lehká vyklusávačka, ale během rozjížďky se do toho vítr opět pořádně opřel. Na čele se usadil opět Michael Maier před Babanem, Vencou Cintlem ml. a Denisem Fröhlichem. Za Majčusem se pak odehrával těžký souboj o druhé místo. O všem rozhodlo počasí. Nejprve silná bafa "sundala" Babana, který klesl na čtvrté místo a ztrátu už nedohnal. V posledním křižování pak zase prudká změna větru převrhla v té době na druhém místě výborně jedoucího Denise a nabídnutou příležitost využil Vendelín a finišoval za Michalem druhý.

V této rozjížďce naměřil rozhodčí Jirka Maier nejsilnější náraz větru 20 m/s. Na břehu to komentoval slovy: "Viděl jsem jak vítr utrhl vodní tří??, která pak letěla vzduchem, těsně minula Alana a pak se rozprskla o ostrůvek." Když už je zmiňován Alan Lorenz, velterová váha to mezi finaři, pak si jistě zaslouží slova uznání, že i přes čtyři zvrhnutí dokončil, jako jeden z mála, všechny tři sobotní rozjížďky.

Po prvním dnu byl ve vedení Michael Maier před Vencou Cintlem ml. a Romanem Babickým, který měl stejně bodů i rozjížďky jako Pavel Fröhlich. Situace se zdramatizovala v Baban Cupu, kdy Venca Cintl díky vynikájícímu výkonu smazal obrovskou ztrátu a při bodové shodě se posunul na druhé místo před Babana, který tomu nemohl uvěřit. Neděle pak tedy měla být soubojem především o druhé místo v sérii Baban Cupu než o pořadí v závodě.

Večer pak následoval kvalitní společenský program. Po návratu z vody nás čekala sekaná s výborným bramborovým salátem (od patronky závodu Mirky Babické) a posléze pak stejkový souboj (rozuměj kdo sní více stejků). Sedm kilo stejků na cca 20 lidí předznamenalo, že nikdo hlady opravdu trpět nebude. Poté následoval tradiční tombola, kde opět vyhrával každý. Poté jsme se přesunuli vedle do starosplavského jachtklubu, kde probíhalo zamykání jezera s živou hudbou. Tam museli v jedné vypjaté chvíli dva statní finaři (Majčus s Pumpou) jistit situaci, aby nedošlo k hromadné rvačce mezi značně posilněnými místními.

Druhý den nám pak počasí tolik nepřálo, vítr byl o poznání slabší a obloha zvěstovala příchod deště. Dlouho se řešilo, jestli se půjde na vodu, nebo tam vyženou jen Babana s Vencou, aby si to rozdali o druhé místo v Baban Cupu. Nakonec se přeci jen an vodu šlo s tím, že se pojede jen jedna rozjížďka. Vítr byl velmi příjemný, oproti sobotě vysloveně piánko. Do souboje o druhé místo vykročil lépe Venca Cintl ml., který točil jedničku druhý těsně za Majčusem, zatímco Baban byl až pátý. Jenže poté se Baban výbornou stíhací jízdou začal dotahovat na čelo závodu a zle dotírat na chybujícího Vendelína, který jeho atakům po sérii taktických chyb ve třetím křižování podlehl a Baban si druhé místo již zkuženě do cíle pohlídal.

V závodě tak přesvědčivě vyhrál Michael Maier pře Vencou Cintlem ml. a Romanem Babickým, v Baban Cupu si pak druhý se třetím prohodili pořadí. V Mácháčské lize se pak na prvních třech místech pořadí nezměnilo a vítězem se stal suverénně Majčus před Babanem a Jirkou Vénou Hýžou, na čtvrté místo se pak posunul díky finiši Venca Cintl ml. a patý byl Martin Plecitý.

Jménem našeho klubu bych Vám všem chtěl poděkovat za účast na závodech na Máchově jezeře i za předvedené výkony a těšíme se ná Vas opět příští rok. Takže do příští sezóny hodně zdaru a v roce 2003 na Mácháči opět naviděnou!


Slavnostní vyhlášení - zleva: Baban, Mirka Babická,
vítěz všeho Michael Maier a hlavní rozhodčí Hanka Trajerová



Výsledky

Baban Cup

Mácháčská liga

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3