Silver Cup 2009

2009-08-11, Tomáš Vika
0
0

A už je za námi historicky druhé samostatné Mistrovství světa juniorů - po Silver Cupu 2007 v Moskvě tentokrát v Maďarském Balatonu. Na první pohled rozdílné destinace měly přece jenom mnoho společného. Na příklad klasické letní bezvětrné počasí, nepříliš zkušené rozhodčí a lodě zdarma k zapůjčení (v Maďarsku jen omezené množství). Díky tomu se závodu mohla zúčastnit i spousta závodníků z LT Laser a závodní pole se rozrostlo na 51 lodí.

První smíšené pocity se objevily při měření lodí. Zapsali jsme se do časového harmonogramu, ale ten nakonec nikoho nezajímal, ani se neměřilo :) Probíhala jen zběžná kontrola barvy lodí a počmárání plachty. Při zahájení nám, mimo jiné, předseda JURY vysvětlil, že jsme Finnaři, tudíž dobří jachtaři, a jak to všechno bude fajn.

Za sebe můžu říct, že nebylo :) První rozjížďka probíhala ve větru okolo 4 m/s, začaly se dělat vlnky. Pěkně to smažím na zaďák, JURY za mnou, takže vyklidněně, mohl bych jí přece dostat. A lup ho, ještě, že mi táta připomínal, až si na to dám bacha :)

Přijde druhý zaďák a tentokrát druhý člun JURY za mnou. Okatější už to být nemohlo, prostě chtějí, abych jen seděl. Tak sedím, sedím, ale nepomohlo to a lup ho druhá. To mě trošku zaskočilo, odstoupil jsem z rozjížďky a pak jsem šel zjistit  proč. Prý jsem jel do vln, ale dělal jsem, že nejedu. Pak se mi rozhodčí omlouval, že nevěděl, že už jednu penaltu mám a že by mi jí jinak nedal. Neuvěřitelný! :) Druhý člun mi řekl přesný opak, že jsem vyjížděl vlny, když na to vlny nebyly. Tak co jsem tedy vyjížděl?

Nebyl to optimální start Mistrovství, přišel jsem o škrtačku, zaďák se stal rekreační plavbou a jakékoli BFD, OCS nebo DSQ by mě dorazilo. A taky tu byla ještě možnost třetí penalty :) Kluci na tom nebyli tak špatně, Patrik s Čajdou byli poblíž TOP 10. Tomáš Hrnek se zatím trošku hledal a formu stupňoval až ke konci Mistrovství (kde mu ale většinu rozjížděk zružili) a Pája s Mildou byli okolo čtyřicítky. Ještě se stala jedna kuriozní situace, kdy Kladenský reprezentant Pája vystoupil z lodi a ta pravobokem ustřelila extrendr na další lodi :D Bohužel jsem byl očitým svědkem jen plavajícího Páji a tudíž bližší info musí poskytnout on..

Druhý den se nic neodjelo, ale 8 lodí dostalo BFD a muselo vynechat další rozjížďku. Menší výpadek závodní komise zavinil přehlédnutí UKR 5, který v minutovém pravidle přejel čáru, objel bojku a vrátil se zase na start, a stejně tak i HUN 5, který startoval o pár vteřin dřív přímo od bojky, ale asi nebyl vidět :) Na břehu probíhaly žhavé debaty s komisí i JURY, ale k ničemu to nevedlo.

Třetí den, první rozjížďka, komornější atmosféra na startu (8 lodí BFD) a světe div se, free pumping! Pár lidí se cvaklo, ale já jsem si to pěkně užil :) Start nevyšel nikomu z nás, ale postupně jsme se prokousávali mílovými kroky vpřed. Další rozjížďky už probíhaly v klasickém slabším větru.

Každá rozjížďka na Mistrovství byla doprovázená velkými změnami směru větru a tak trochu loterie, nicméně Jorge Zarif dokázal, že i v tomhle umí jezdit a juniorské prvenství z Gold Cupu obhájil. Druhé místo putuje do Ruska a třetí na Ukrajinu. Pro kluky to byl životní závod?. Největší smůlu měl Anian Schreiber, který potřeboval být kvůli svazu v TOP 5, ale v Medal Race dojel až 9. (rozhodně to nebyly fér podmínky) a propadl se ze 4. na 7. místo.

A jaké byly naše výsledky? Já jsem začal na 34. místě a postupně se prokousal na 5. Patrik celou dobu válčil na hranici TOP 10, ale ještě tomu kousek chyběl a nakonec 14. místo a shoda bodů s 15. Čajdou, ke kterému se váže ještě jedna kuriozitka. Před poslední rozjížďkou byl 17., poslední pro psychickou únavu nedojel a poskočil tak o dvě místa vpřed. To umí jen Čajda :) Tomáš Hrnek 29., ale kdyby se odjelo všech 9 rozjížděk, tak věřím, že by se k dvacítce prokousal. Milda s Pájou bojovali okolo čtyřicítky, ale nakonec z toho bylo 45. a 47. místo.

Na konci srpna nás čeká Mistrovství Evropy v Bulharské Varně. Snad se nám bude dařit líp a přivezeme nějakou placku!

Web závodu: http://byc.hu/Finn_Junior_VB_2009/

Výsledky: http://byc.hu/Finn_Junior_VB_2009/images/results_fin.pdf

Fotky: http://byc.hu/index.php?page=fotok&fotopage=5&newlang=english

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5