Tomáš Vika letošním mistrem ČR

2010-10-14, Cintl Václav, jr.
0
0
Tomáš Vika se stal zcela suverénně letošním mistrem ČR, když vyhrál všech pět odjetých rozjížděk. Letošní Mistroství se konalo na Nových Mlýnech kvůli ME Fireballů se zpožděním až téměř v půlce října. Páteční den však sychravý podzim rozhodně nepřipomínal a panovalo krásné, takřka ideální jachtařské počasí - slunečno, teplo a vítr s nárazy přes deset metrů.
Proto dostali všichni do těla hned první dne závodu a odjely se 4 pěkné a hlavně dlouhé rozjížďky. První trvalo dokonce u nás nevídaných 70 minut, další byly po korekci trati okolo hodiny. Vzhledem k předpovědi na další dny, která se následně potvrdila, šlo o prozíravý krok závodní komise. Scénář rozjížděk byl téměř shodný. Tomáš se během prvního kola dostal do čela a vedení si vždy pohlídal až do cíle.

Pořadí na dalších místech se již více měnilo, ale nejstabilnější fazónu ukázal Ruda Lidařík, který se i přes OCS v první rozjížďce na pevno uhnízdil na druhém místě. Třetí místo opanoval Jiří Hýža. Velmi vyrovnaná byla situace na čtvrtém až sedmém místě, kdy byly seřazení Tomáš Hrnčál, Jan Čajčík, Martin Plecitý a Sláva Sopúch v rozmezí jediného bodu.

Ve zbylých dvou dnech již počasí tolik nepřálo a podařila se odjet jedna rozjížďka za sobotního soumraku, která dle mého soudu byla kvalitativně nejhorší ze všech. Jednak komise svádějící souboj s časem, resp. zapadajícím sluncem, postavila startovní čáru tak, že z ní nešlo vyjet levobokem a první stoupačka byla z 85% na pravobok, jednak se k celému ansáblu v sobotu připojily další tři startující třídy, a tak bylo na vodě velmi husto. Ale i v těchto složitých podmínkách potvrdil Tomáš Vika svoji dominanci a Ruda Lidařích potvrdil svoje stříbro a Jiří Hýža svůj bronz.

Jachtařsky na vodě se již do konce víkendu nic neudálo. V sobotu večer proběhla Výroční členská schůze ALT Finn, o jejímž průběhu si můžete přečíst v jiném článku na finnclass.cz, a po ní následovala tradiční ochutnávka vín Pálavské oblasti. V neděli přižel mírný vítr až s úderem poledne, ale to už bylo jasné, že Mistrovství je u konce a sobotní výsledky dostávají punc konečných. Sláva vítězům a čest poraženým!

Výsledky

MČR - stupně vítězů (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Václav Cintl)

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3