Reportáž ze SKI Regaty 2011

2011-01-25, Cintl Václav, jr.
0
0

O uplynulém víkendu proběhnul již devátý ročník SKI Regaty, resp. její zimní části, a nutno říci, že se po všech stránkách podařil. Především organizátory potěšil rekordní počet účastníků a pěkné počasí, které především v sobotu dalo vyniknout krkonošským scenériím a odměnilo běžkaře nádhernými panoramaty za jejich úsilí.

Při pátečním příjezdu a vítání, došlo i na koštování rážikovic Tátovice a jiných destilátů a likérů, kulečníková klání, karban a diskutování, které se protáhlo některým až do ranních hodin. Pro ně byla ranní realita "brzkého" odchodu na SKI bus až příliš krutá. Po příjezdu na Mísečky zvolili závodníci rozdílný způsob přípravy. Někteří se šli rozběhat, jiní zavítali do místního bufetu Stopa načerpat potřebné kalorie a pozorovali prvně jmenované z terasy bufetu vyhřívajíce se v slunečních paprscích, které pročesávaly mrazivé ráno.

V bufetu se zjevil nečekaně i Pavel Svoboda, který srovnal stav Brňáků s Kladeňáky na 6:6, což bylo taky jedno z témat pátečního večera, z kterého klubu je vlastně nejvíc účastníků. A právě Pavel dal v pravé poledne pokyn ke startu a do pohybu se vydal patnáctičlenný peloton. Jakožto člen sběrného družstva, které se vytvořilo hned na stadiónu a k němuž se připojil tradičně Tomáš Ráža a nováček Ruda Lidařík, mám o dění v závodě pouze zprostředkované informace. Na čele se pohybovala předpokládaná dvojice Mapos a Martin Plecitý, který však s nástupem prudšího stoupání odpadl. Za nimi se v měnících rozestupech pohybovali Koulenda, Majčus a Dan Audy, kteří takto i doběhli. Sběrné mužstvo na konci dotáhlo Marka Cákociho a tito čtyři si to rozdali v těsném finiši o černého Petra.

Poté následoval přesun do chaty u Piráta na borůvkový knedlík s Rychtářem a následný přesun zpět na základnu. Tu hlídal Baban, kterého skolila progresivní chřipka spolu s alergickou reakcí a musel večer odjet do Jilemnice na "koktejlek" do žíly, po kterém se mu viditelně ulevilo, ale na lyže to už stejně nebylo (i když je s sebou letos dokonce měl!). Otázkou je, jestli by prožel dopingovkou. Večer šli někteří ještě trénovat sjezd. Při něm utrpěl těžký pád Petr Audy, který (při své fyzické konstituci) vyvolal otřesy, které zaznamenaly seizmologické úřady v Praze, Berlíně i Vídni. I přes viditelnou bolest byl připraven nastoupit do nedělního závodu. Jak by řekl Venca Tittelbach, palec nahoru!

Po pátečním večírku a sobotním namáhavém dnu byla druhá noční rozjížďka o něco kratší než ta předchozí a vítězství si pohlídal Tomáš Ráža. Při cestě za vítězstvím postupně padnul sud, záložní Budvary i Tátovice! Před tím však ještě proběhlo tradiční losování startovních čísel a číslo 1 si vylosoval brněnské borec Ruda Lidařík.

V neděli se startovalo již brzy, a to v 9:30, jelikož dle povolení místního starosty jsme museli absolvovat závod do 11:00. S tím měli někteří celkem problém a start stihli taktak. O vítězi nebylo pochyb a průběh to jednoznačně potvrdil. V obou kolech byl nejrychlejší Zdeněk Gebhart. Druhý skončil Petr Hýža, který se ve Vítkovicích zjevil překvapivě nedělního rána a zvrátil počet účastníků opět ve prospěch Brna. Třetí skončil prezident Jirka Hýža, následován brněnskými krajany Ivošem a Auďákem. Po pádu v prvním kole se ve druhém blýskl druhým nejlepším časem Auďák junior.

Suma sumárum se letos SKI regaty zúčastnilo 22 závodníků, i když Baban kvůli nemoci pouze pasivně. Ale i tak padl rekord a byl překonán rok 2004, především díky Jachtklubům Brno a Kladno. V celkovém pořadí obhájil vítězství Zdeněk Gebhart. Druhý skončil Ivo Koulenda Sláma a třetí Jirka Véna Hýža. Brambory bral Petr Audy, který byl podle Majčuse morálním vítězem běžek, jelikož vytáhl do kopce suverénně nejvíc kilo živé váhy :-), a pátý skončil loni stříbrný Martin Mapos Pospíšil, když se mu letos tolik nedařilo ve slalomu. Celkově, jak již bylo psánu v úvodu, to byl velmi vydařený ročník po všech stránkách a nestačí než poděkovat hlavním organizátorům Martinovi Plecitému a Zdeňkovi Gebhartovi! Věřím, že se proto i za rok v hojném počtu opět sejdeme na jubilejním desátém ročníku SKI Regaty.

Mezitím nás čeká však dokončení té letošní Pohárem HAAS+SOHN na Máchově jezeře, na který vás jménem pořadatele co nejsrdečněji zvu! No a samozřejmě nás čeká i celá jachtařská sezóna, která bude, doufejme, plná krásných sportovních i dalších zážitků. Skol!

VÝSLEDKY - ve formátu XLS

V bufetu Stopa - těsně před závodem (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Zdeněk Gebhart)

Parta po doběhu (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Zdeněk Gebhart)

Romantika cestou zpátky (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Zdeněk Gebhart)

Srocení u cíle obřáku (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Zdeněk Gebhart)

Vítěz Ski Regaty 2011 - Zdeněk Gebhart (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz)

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5