Split Olympic Sailing Week

2011-03-16, Milan Hrnčál
0
0
Pro některé z nás je tady jachtařské jaro. Ve čtvrtek začíná v chorvatském Splitu náš první letošní závod. Sešli jsme se tu čtyři finnaři z Čech, kteří dorazili o něco dříve, aby po zimě trochu trénovali. Já s Tomášem Hrnčálem jsme přijeli v pondělí ráno, Tomáš Vika s Pepou Jochovičem už v neděli.
Jakmile jsme postavili lodě a přeparkovali auta, šli jsme na vodu. Foukalo 10m/s, dělaly se čepice a vlny mohly mít okolo metru. Na vodu jsme se dostali později, než ostatní a tak jsme stíhali větší skupinku trénujících finnařů, ke kterým jsme se nakonec připojili. Já jsem byl v tom větru na začátku sezony trochu nejistý. Halzu jsem udělal jen jednu a do další jsem se bál, ale když jsme přijeli na konec zaďáku, přišla i druhá, při které jsem vykoupal loď jak já tak i Tom. Naštěstí jsme oba zůstali na ploutvi. Dvakrát se koupal i Pepa Jochovič a Tomáš Vika se přiznal, že v neděli taky vypadl z lodi. Po zaďáku jsme jeli jednu krátkou stoupačku s ostatními, ale na poprvé nám to moc nešlo, obraty byly přímo hrozivé.
V úterý už to bylo lepší. Foukalo okolo 8m/s a během tréninku vítr postupně zeslábnul na 5m/s ovšem nárazy dosahovaly i 11 m/s. Trénovali jsme se skupinkou Maďarů a Poláků. Tom byl neuvěřitelně rychlý, ve stoupačce všem ujížděl hlavně na výšku, ale při stejné rychlosti a bylo vidět, že ostatní už nevědí co s tím. Já jsem se malinko trápil s novou plachtou, ale ve skupince jsem se dokázal udržet. Na zaďáky nám to jelo přibližně asi všem stejně, na vlnách musíme ještě hodně trénovat.
Původní plán byl, že půjdeme na moře i dnes, ale od rána jsou přeháňky a fouká pulzující Jugo v nárazech okolo 18 m/s, takže všichni zůstali na břehu a dopřáli si day off.

Autor: Jan Čajčík
Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5