Split Olympic Sailing Week

2011-03-26, Milan Hrnčál
0
0
Jen krátce ze Splitu.
První den, ve čtvrtek ve 13 hodin, jsme odstartovali první rozjížďku. Jezdili jsme po levé straně od výjezdu ze splitské maríny, kam jsme stoupali přes půl hodiny. Foukala bóra okolo 8 m/s. Po tom, co odstartovali RS-X, kteří startovali před námi, jsme odstartovali první rozjížďku. Vítr byl hodně poryvový a byla to loterie. V první stoupačce Pepa Jochovič odstartoval o malinko později a vydal se za lodí doprava a ještě v půlce stoupačky to vypadalo, že nám všem ujede. Ve druhém kole už bylo všechno zase jinak. Vpředu podle očekávání bojovali Bambi, Misura, Žbogar, na paty jim šlapal i Tomáš Vika, který s nimi jel v kontaktu, ale nakonec to stačilo jen na 4. místo. My jsme se po zimě v polovině pole všichni trošku plácali, obraty ani halzy nám moc nežly, natoš jízda na vlnách, které byly docela veliké. Druhá rozjížďka vypadala velmi podobně. Obě trvaly něco kolo 45 minut.
Druhý den posunuli pořadatelé start už na 10. hodinu z původních 11, a když jsme vyráželi na vodu, tak to v jachťáku vypadalo, že polovina lidí ještě spí. Když jsme dorazili na okruh, vytáhli AP a 2 hodiny jsme čekali na vítr, který bohužel nepřižel, takže nás odtáhli zpátky na břeh, kde jsme čekali asi do 16 hodin ale marně.
V pátek byl start zase v 10 hodin, tentokrát už byli všichni přítomní. Bohužel foukalo Jugo a pořadatelé náš vyhnali přímo pod kopec, kde vůbec nefoukalo, a nechali nás tam 3 hodiny čekat, zatímco na druhém okruhu, který byl napravo u poloostrova směrem ke splitským vratům, jezdily Lasery a 470ky v pěkném větru. Nakonec nás odtáhli na vítr a posunuli nás až za okruh s lasery, kde foukalo okolo 10 m/s. Bohužel to tam taky skákalo. Odjeli jsme tam ale 2 hezké rozjížďky. Scénář byl podobný, jen Tom Vika dojel v jedné z rozjížděk na jedničku na prvním místě, ale bohužel během druhého zaďáku vedení neudržel a propadl se na druhou příčku. Ve druhé rozjížďce začal vítr ještě zesilovat, a tak nás podatelé poslali na břeh.
Na neděli byla předpověď na 20 m/s, a tak jsme mysleli, že ani nevyjedeme. Ale předpověď se nakonec úplně nevyplnila a rozhodčí nás poslali na vodu. Foukalo zase Jugo a trať nám postavili tak blízko k pláži a pod kopec jak to jen šlo. Nahoře na jedničce byly střídavě 2-5 m/s, dole v bráně okolo 12 m/s a mlátilo to ze všech stran. Změny o 90° nebyly výjimkou. S tím jsme se museli poprat opět ve 2 rozjížďkách, které byly opravdu náročné. Postupně jsme se v nich vykoupali asi všichni. Tom Vika opět bojoval na začátku startovního pole a my jsme se v polovině snažili udržet loď stěžněm nahoru.

Autor: Honza Čajčík
Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3