Zpráva z Balatonu od Honzy Čajčíka

2011-10-11, Milan Hrnčál
0
0
Bohužel se mi nepodařilo vložit kompletní výsledky. Honza obsadil skvělé 8 místo z 49.
Na konci září v termínu, kdy se u nás nic nedělo, jsem se zúčastnil Mezinárodního Mistrovství Maďarska na Balatonu. Byl to čtyřdenní závod, který byl až na absenci větru, za kterou nikdo nemůže, bezvadně zorganizovaný. Sešlo se 49 lodí a myslím, že i dobrá konkurence. Každý start dalšího dne se přizpůsoboval dle předpovědi, ale nikdo se nehnal za velkým počtem rozjížděk, i když jsme první den odjeli jen 2 a další den, když docela foukalo, jsme jeli jen 3 podle plánu. Rozjížďky měly okolo 45 55min a jezdil se jen karusel s bránou a cílem dole. Potrpěli si na opravdu krátké čáře, takže kdo chtěl být v první řadě, musel se opravdu snašit. Čára byla vždy tak pro třicet lodí, když jsme se hodně namačkali. Na druhou stranu si vždy dali záležet. Čára byla postavená tak, že žádný konec nebyl zvýhodněn při změnách směru větru, protože na ně okamžitě reagovali asi tak, jak to má být.
První den jsme teda odjeli 2 rozjížďky odhadem za 3-4 m/s, kde jsem se držel okolo 10. místa. Druhý den, kdy hlásili vítr pouze ráno, se startovalo už v 9 hodin, ale foukalo opravdu nejvíc za celý závod. V první rozjížďce se udělaly dokonce malinko vlnky, které se daly sjíždět. Ve druhé rozjížďce ještě trošku přifouklo a byl i free pumping, kde jsem malinko poodskočil zbytku pole a kde se mi taky nejvíc dařilo. Celkově jsem se posunul na šesté místo. Ve třetí rozjížďce dne už vítr malinko zeslábnul, ale nechali ji dojet za pořád pěkných 3 - 4 metrů a další, která jim sice chyběla z předchozího dne, se nesnažili dohnat. Všichni jsme toho měli za větru plné kecky. Třetí den už byl ve znamení čekání na vítr a odjela se jen jedna rozjížďka za slabého větru, kde foukalo z úplně jiné strany, i když to nebylo na vodě vidět. Kdo jel po startu vlevo, na jedničku přijížděl po úplně posledním závodníkovi jedoucím vpravo, a to včetně favoritů, kteří tam taky uvízli. Já jsem jel naštěstí ve správném křídle a dojel jsem devátý, ale celou rozjížďku jsem si myslel, že jsem OCS. A taky jsem bohužel jako jediný byl. Poslední den se vyjelo na vodu už brzy ráno a start byl opět v devět hodin. Byl straťně daleko od mariny a asi 15 závodníků dokonce nestihlo přijet na start, i když komise čekala o 30 minut déle. Já jsem byl asi 3. loď na vodě a stejně jsem nestíhal přijet do startovního prostoru včas. No ale odstartovalo se, vítr byl stálý okolo 2 metrů, ovšem tam se mi vůbec nedařilo na zaďák, a i když jsem se držel v první desítce, hodně jsem na něj ztratil a dojel nakonec 17. Celkově jsem se tak propadl na 8 místo.
Ještě musím dodat, že startovné bylo pouhých 50 Euro, za které jsme měli 3 jídla - a to i pro doprovod, pivo a nealko, ochutnávku jejich pálenky. Bydleli jsme v přímo v jachtklubu s krásným sociálním zázemím a byli jsme na přípojce na elektriku a to všechno bylo v ceně.
Mně se závody moc líbily, a pokud to půjde, určitě zkusím jet i příští rok.
Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5