Reportáž z Mistrovství ČR na Nových Mlýnech

2011-10-17, Cintl Václav, jr.
0
0
V půlce října se jelo na Nových Mlýnech třídenní Mistrovství ČR v lodních třídách Finn, Laser, Evropa a Laser 4,7. Pozdní termín a předpověď chladného, leč slunečného počasí, přilákaly na start pouze 23 finařů, z toho 19 českých.
V pátek se za velmi solidních větrných podmínek odjely čtyři kvalitní rozjížďky. Dva hlavní favorité na titul Michael Maier a Tomáš Vika se už od startu první jízdy naháněli jako na Americkém poháru. Oba také se povětšinou střídali ve vedení jednotlivých rozjížděk a nejvíce jim sekundoval Michal Hrubý. Celý náročný den měl ještě dohru u zeleného stolu, když Mike s Tomášem podali na sebe vzájemně sérii protestů a jejich výsledek následně zamíchal řádně kartami. Tomáš Vika inkasoval v prvních dvou rozjížďkách 2x DSQ, Michael Maier ve druhé jízdě nuceně RAF.

Po prvním dnu tak byl v čele Majčus o bod před Michalem Hrubým a třetí byl s mírným odstupem Lidařík. Tomáš po vyfasovaném trestu mohl doufat v odjetí 9 rozjížděk, při kterých by byly dvě škrtačky. Takto s jedním škrtem byl až na jedenáctém místě.

V sobotu foukalo od rána a tak se vyrazilo na vodu. V středně silném západním větru se odjela pěkná rozjížďka, ve které zvítězil Michal Hrubý a dostal se tak na půl dne do celkového vedení. Následující rozjížďka byla kvůli slábnoucím větru, který se navíc fatálně stočil, přeružena a jelo se na břeh. Odpoledne se vítr opět zvednul, avšak komise dlouho otálela s vyplutím. V momentě, kdy se většina smířila s tím, že už se na vodu nepůjde, však zavelela, a mazalo se zpátky na vodu. V podvečer tak byla odjeta jízda v solidním větru v taktu eins-zwei a po 40 minutách bylo vymalováno a štrádovalo se zpátky na břeh. Druhé místo stačilo Majčusovi na návrat do čela. Vítězství posunulo Tomáše Viku na sedmou příčku.

Večer se konala výroční členská schůze ALT Finn ve sklípku u Jirky Fanfrly. Schůzi předcházel výborný kotlíkový guláš, malý raut a tradiční vínko a burčák. Poté se už osazenstvo rozdělilo na dvě části - schůzující finaře a "schůzující" doprovod. Vzhledem k nedávné operaci na schůzi chyběl prezident ALT Jirka Hýža. Vedením schůze byl pověřen Ruda Lidařík a její průběh byl následně vcelku bouřlivý. Více Vám přineseme v samostatném článku, jakmile Tomáš Vika vyhotoví zápis ze schůze. Po schůzi následovala tradiční ochutnávka vína, tanec, příp. jiné radovánky či alotria.

Poslední den měl rozhodnout o titulu. Vítr přicházel postupně a v půl jedenácté byl dán pokyn k vyplutí. V tu dobu již bylo jasné, že se odjedou pouze 2 rozjížďky a tím zhasly Tomášovi šance na titul. Náladu si spravil alespoň vyhranou rozjížďkou. Avšak titul (kolikátý už?) si zkuženě pohlídal Mike Maier, který dojel druhý. Teoretickou šanci na bronz vzal Vencovi Cintlovi Ruda Lidařík brilantní stíhací jízdou a postupně se propracoval těsně za Vendelína a uchoval si dostatečný náskok. Následná zrušená rozjížďka, kdy foukalo tak max. 3 metry, následně nula a přesto byl freepumping, sloužila maximálně k procvičení kejvací a tahací gymnastiky a pocuchání nervů některých z nás. Po dvou kolech, kdy druhé již bylo vyloženě trápení, komise nakonec rozjížďku zružila a udělala tečku za letošním Mistrovstvím.

Pořadí na prvních místech bylo nakonec stejné jako po pátku a tak zlato bral Michael Maier, stříbro Michal Hrubý a bronz Ruda Lidařík. Nechtěná brambora zbyla na Vencu Cintla, pátý byl nejlepší junior Tomáš Hrnčál a šestý Tomáš Vika. Během závěrečného ceremoniálu byl i vyhlášeny výsledky Českého poháru, které již byly oznámeny v jednom z předchozích článků. Ale pro připomenutí, vítězem se stal Tomáš Hrnčál (rovněž první i mezi juniory) před Rudou Lidaříkem a Honzou Čajčíkem. Vítězem Československého poháru se pak stal Michal Hrubý.

Výsledky

Stupně vítězů MČR - zleva Mike Hrubý, Mike Maier a Rudy Lidařík (foto: Marcela Roscheová)



Tři nejlepší v poháru ČR - zleva Rudy Lidařík, Tomáš Hrnčál a Honza Čajčík (foto: Marcela Roscheová)

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3