Reportáž z letošní SKI Regatty

2012-01-28, Cintl Václav, jr.
0
0

V tradičním termínu, třetí lednový víkend, se konal jubilejní desátý ročník SKI Regatty. A díky účasti dvou slovenských finařů až ze Zemplínské šíravy by se dal použít i přídomek mezinárodní. V pátek po příjezdu do vytopené toušeňské chalupy začala první neoficiální noční rozjížďka se zapíjením malé Emy Lidaříkové s degustací rážikovy populární tátovice, kterou někteří druhý den na běžkách nejednou prokleli.

V sobotní dopoledne vyrazilo 15 statečných na běžkařskou túru se startem na stadiónu v Horních Mísečkách. Bohužel jsem byl součástí teplicko-lipské skupiny, která dobrovolně hlídala chatu, takže průběh závodu znám pouze zprostředkovaně z večerního vyprávění. Po startu šli do čela tradiční favorité - Martinové P. + P. a na konci dlouhého sjezdu zbrzdili taktickým manévrem rozjetého Majčuse, kterému podle jeho slov chvíli trvalo, než lokomotivu roztočil na plný výkon. Pak už za to naplno vzal Mapos a postupně se začal Plecitkovi vzdalovat. Jemu naopak začal dýchat na záda Patrik Deutscher, jehož výkon je příslibem do dalších ročníků. Do cíle se pořadí vpředu již neměnilo. Pro brambory doběhl na tátovici nejvíce žehrající Ivoš Sláma a pátý Majčus. Zvláštní uznání zaslouží i Jirka Outrata, který pomalu regeneruje po vážném zranění páteře a zdolal na běžkách celou trať.

Po závodě následoval tradiční návrat se zastávkou u Piráta, kde se z kapacitních důvodů peleton rozdělil a část pokračovala až do hospody nad sjezdovkou, na které ve večerních hodinách probíhal adrenalinový sjezd na běžkách. Nakonec se všichni v pořádku vrátili na bázu, ačkoliv už byla venku tma. Některým však ani toto nestačilo a pokračovali na noční lyžování. Klobouk dolů! Večer proběhla tradiční losovačka startovních čísel nedělního obřáku a pak už opět volná zábava ve společné diskuzi o jachtařských i nejachtařských tématech, hraní kulečníku i karet, čtení Finnfareu, atd.

Nedělní start obřího slalomu zdržel pan Záhrobský, který se v místě našeho závodu sám zbudoval tréninkovou trať a hledal novou Šárku. Málem našel nový talent v Maposovi, ale pro pokročilý věk ho do svého talentového družstva nezařadil ;-). A tak se začlo chvíli po jedenácté a oproti loňsku se trať natáhla minimálně o 100 metrů. Na začátku nás trochu přibrzdily technické problémy, a tak první na trati - Petr Putna - musel svoji jízdu opakovat. Prvním změřeným byl tedy druhý na startu Kamil Kolár a pak už to šlo eins-zwei. Nejrychlejší jízdu v prvním kole předvedl Petr Hýža, před Zdeňkem Gebhartem (stavitelem trati a časoměřičem zároveň) a třetí dojel v opakované jizdě Petr Putna.

Do druhé kola se šlo v obráceném pořadí podle startovních čísel. Jelo se na stejné trati, takže časy šlo porovnávat a i v rozbité trati se většina závodníků dokázala zlepšit, někteří dokonce velmi výrazně. Ve druhém kole ale zkolaboval vítěz toho prvního, Petr Hýža, který připsal DNF a byl to jediný výpadek za celý den. Vítězstvím ve druhém kole se do čela celkově posunul Petr Putna, druhý byl opět Zdeněk Gebhart a třetím časem se na třetí místo posunul Ivoš Sláma. Celkově čtvrtý byl Mapos, pátý Tomáš Ráža, šestý Tomáš Macura ze Slovenska. V nejtěsnějším souboji předčil Patrik Deutscher na sedmém místě o jednu setinu Martina Plecitého. Vyrovnaný a velmi sledovaný souboj svedli i Ruda Lidařík s Majčusem, který se v rámci SKI Regatty poprvé zúčastnil i sjezdařské části. V prvním kole to ale nebylo znát a Rudyho udělal, v druhém však Rudy uplatnil své zkušenosti a porážku mu vrátil i s pár setinkami navíc.

Celkově zasáhlo do bojů 23 závodníků, což je v rámci obnovené, již desetileté, tradice maximum. Vítězem kombinace se stal Martin Pospíšil před Zdeňkem Gebahrtem a Ivo Koulendou Slámou. Letošní rok byl na čele snad nejvyrovnanější v celé historii, neb se první tři vmáčkli do jednoho bodu. S menším odstupem byli dále seřazeni Petr Putna, Martin Plecitý a Patrik Deutscher. Nejlepším zahraničním závodníkem byl 11tý Tomáš Macura. Pořadí uzavíral na 23. místě nejlepší snowboardista Denis Fröhlich. Vítězství v nočních rozjížďkách s jistotou obhájil Tomáš Ráža.

Suma sumárum, jubilejní desátý ročník se velmi vydařil. Sněhové podmínky byly letos opravdu velmi štědré a příjezd ani odjez do/z Vítkovic nebyl jednoduchý. Poděkování všem organizátorům za jejich práci, slovenským finařům za účast i přes ohromnou dojezdovou vzdálenost a já bych vás všechny chtěl co nejsrdečněji pozvat na jachtařskou část, která proběhne na Máchově jezeře ve dnech 14. - 15. 4. 2012!

Vysledky2012.xls

První tři na běžkách - zleva Mapos, Martin Plecitý a Patrik Deutscher (foto: Zdeněk Gebhart)

Zastávka při tradičním návratu na bázu ve Vítkovicích (foto: Zdeněk Gebhart)

Vyhlášení výsledku (foto: Zdeněk Gebhart)

Vítěz SKI Regatty 2012 Martin Pospíšil (foto: Zdeněk Gebhart)

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5