Mistrovství Evropy - Scarlino, Itálie

2012-04-02, Milan Hrnčál
0
0
Níže je článek od Tomáše Hrnčála ze Scarlína.
Do Scarlina jsem dorazil v pondělí odpoledne, poté co jsem absolvoval šestihodinovou cestu z Ancony přes Itálii z východu na západ. Doufám, že již nikdy více. S obytným autem a s přívěsem nebylo moc chvil, kdy se dal řadit vyšší rychlostní stupeň než za dvě a pokud náhodou ano, tak to byla trojka.
V maríně už bylo více finnařů a tak jsme trénovali každý den kromě čtvrtka, kdy nefoukalo vůbec a soboty, kdy jsme jeli na výlet do Pisy.
Ve čtvrtek dorazil zbytek českých reprezentantů - Mike a Pažas.
Celé závody provázelo krásné počasí - bohužel však ne jachtařsky. Slabý a proměnlivý vítr se projevil i na výsledcích, které byly u spousty lidí jako na houpačce.
Nedělní practice race, kterého jsem se zúčastnil jako jediný čech, byl doprovázen větrem kolem 20 uzlů a metrovými vlnami. Po prvním kole to všichni zabalili a jeli na břeh.
Pondělní ráno bylo plné příprav a také nervozity z nadcházejících závodů. Předpověď se bohužel vyplnila a vítr byl velmi slabý. Po dlouhém čekání se trochu stabilizoval a startovalo se za 8-9 uzlů. Odjeli jsme dvě rozjížďky plné změn směru větru i pořadí.
V úterý jsme vyrazili na vodu a vypadalo to nadějně, nicméně po dojezdu do závodního prostoru vítr stagnoval až na 4 uzle a zhruba ve čtyři hodiny nás komise poslala na břeh.
Středa nás přivítala slunečným a teplým počasím a tak všichni očekávali příchod sea breeze. Vítr pulzoval kolem 8-10 uzlů a dost měnil směr. Po první rozjížďce přestalo foukat a čekalo se dvě hodiny. Startovalo se za 6-8 uzlů, ale během stoupačky vítr zeslábl jen na 3 uzle a rozjížďka byla zrušena.
Ve čtvrtek se podařilo odjet dvě rozjížďky a dohnat tak alespoň částečně ztrátu.
V pátek jsme byli odtaženi na vodu a čekali 4 hodiny, než se odjela jedna rozjížďka za velice slabého větru měnícího směr. Dostal jsem penaltu proto, že jsem zatáhl dvakrát do dvou vln, aniž bych je úspěšně sjel. Tím jsem ztratil cca 15 lodí, nedokázal se znovu koncentrovat a zbytek zaďáku jsem se propadal polem závodníků.
V sobotu byl poslední možný start naplánován na 15:00 a do 13:40 čekali účastníci final race na břehu, poté byli vysláni na vodu, kde se mezitím odjel medal race. Podmínky vypadaly dobře - foukalo kolem 8-11 uzlů, ale vítr se stáčel pomalu na východ. Startovalo se nadvakrát a pár lodí šlo ven na BFD. Já jsem potřeboval být 8 lodí před vítězem loňského silver cupu, abych dosáhl na bronzovou příčku v juniorech. Ve druhém kole jsem zvolil dobře stranu stoupačky a jel i velmi dobře zaďák. Mezi mnou a ruským závodníkem bylo 12 lodí. Bohužel nás oba přeskočil další ruský junior - velmi lehká váha, který dojel velice dobře a posunul se tak z pátého místa až na bronz. Tím moje poslední MEJ pro mě skončilo čtvrtým místem. Celkově jsem byl na 33. pozici. Mike dojel 19. a Patrik 41. celkově a 7. mezi juniory. Počet účastníků byl 69, a tudíž jsem byl se svým umístěním spokojen.
Cestou domů jsem litoval penalty, kterou jsem obdržel a díky které jsem přižel o bronzovou medaili mezi juniory.

Výsledky
Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5