MČR 2012 - BYLO, NEBYLO

2012-08-22, Petr Vinkl
0
0

O právě minulém víkendu jsme se na Lipně snažili uspořádat Mistrovství ČR finn 2012. Vže bylo připraveno. Zaregistrovalo se rekordních 46 účastníků a závod po slavnostním ceremoniálu a hymně prohlásil za zahájený jeho ředitel, Jiří Maier osoba pro tuto funkci nanejvýš povolaná.

Naže představy se mohly začít plnit. Nastrojené lodě se stickery, připravení závodníci, RC i servisní team. Putovní pohár pro mistra ČR, masivní a originální skleněné trofeje pro vítěze jednotlivých kategorií, bohatá tombola, zábavný program, vychlazené pití, dostatek jídla,?.. a samozřejmě plátno ( na finnu vytažená dakronka byla velmi stylová) na večerní promítání záběrů z vody. Vže bychom ale vyměnili za pár hodin pořádného finnařského větru.

V pátek jsme v podvečerních hodinách absolvovali jednu slušnou rozjížďku, ale o druhou se s blížící tmou nešlo pokoužet. Po divokém průběhu nakonec vyhrál Ruda Lidařík pronásledovaný GER 65, AUT 303, CZE 19,CZE 318,CZE 1 atd.

Na břehu již čekala večerní grillpárty a ochutnávka rumů se soutěží v jejich rozpoznání. Některé závodníky tak vysílila, že nestihli bohatou tombolu o echt jachtařské ceny (Musto, Gill, Gul atd) a ani promítání záběrů z rozjížďky.

Druhý den bylo vše jak přes kopírák, ráno hodinový větříček a pak absolutní flauta. Horký, slunečný den jsme využívali k vzájemnému vyměňování závodních zkušeností, výroční schůzí ALT Finn a procvičování německé konverzace nad zaručeně tradičním českým jídlem. Bramboračka, ovocné knedlíky a svíčková byly připraveny jako náhrada energetického výdeje ve vlnách, který bohužel neproběhl.

Druhá rozjížďka, hodně technická, odstartovala opět v podvečer. Foukal velmi slabý, ale alespoň stálý vítr. Jejím vítězem se stal Michael Maier, před Rudou Lidaříkem a Michaelem Gubim z Rakouska. RC se sympaticky pokusila o 2. start, ale již na ,,top mark´´ všichni pochopili, že snaha byla marná a návrat bude velmi, velmi pomalý. Na břehu ovšem jako vždy, čekal skvělý "slipák servis" v podání sličných dlouhovlasých studentek právnické fakulty v bikinách (servisní team regaty). Společenský večer byl opět zakončen promítáním a tombolou, kterou po referencích z minulého dne, již málokdo zmeškal. Podmínky byly jednoduché a jasné - nezúčastníž se, nevyhraje?.

Všichni jsme doufali, že se v neděli odjede alespoň ta jedna vytoužená rozjížďka, minimálně povinná pro platnost mistrovství. Ač se briefing posunul do ranních hodin, RC, zcela oprávněně nemohla pro absolutní bezvětří stáhnout AP.

Závěrečný ceremoniál byl trošku nostalgický, mistrovství neplatné, junioři jen dva a loučení Važka Hudce. Važek využil příležitosti, takto početné mezinárodní akce a rozloučil se se svoji neuvěřitelnou 54 letou finnařskou kariérou. Při jeho slovech se objevily v očích některých účastníků slzy. Pro nás, organizátory, měl to nejvyšší možné ocenění v podobě slov o tom, že takovou akci ještě nikdy nezažil. Děkujeme. Finnařská legenda odešla za dlouhého potlesku všech pokračovat v jachtařské práci pro mladou generaci. (Adam) I tak jsme rozdělili několik sad velmi zdařilých trofejí, které se moc líbily.

V celkovém pořadí závodu zvítězil Ruda Lidařík následován Michaelem Maierem a Gerdem Warethmayrem.

Vítězem kategorie junior se stal Patrik Deutcher, druhý byl Dominik Dragoun, nová šestnáctiletá finnařská naděje z Plzně.

V kategorii Masters obsadil 1.místo Michael Gubi, před Martinem Plecitým a Detlefem Guminskim. V kategorii Legends bylo pořadí následující Helmut Gubi, Václav Hudec a Bobina Śmídová. Skvělou práci odvedla RC ve složení Michal Bělunek a Marek Pavlovský.

Přes nepřízeň větru letošní MČR dokázalo, že i v našich podmínkách lze uspořádat velice kvalitní závod, jehož nadstandardní organizace naznačuje pro příští ročníky účast vysněných 60ti finnů na startovní čáře, což naplní úsilí pořadatelů a zlepší postavení českého finnařského hnutí doma i v celé Evropě. Zájem České Televize naznačil, že do budoucna budeme o naši třídě slyžet často i v médiích.

Rádi bychom v dalších ročnících zachovali organizační úroveň a personální obsazení, což zvláště účastí Jiřího Maiera člena VVČSJ jako ředitele, dodalo závodu potřebnou prestiž. Také bychom rádi v budoucnu uvítali nápisy SVK, HUN, POL, ITA, SUI, NED na plachtách příštích účastníků

. Malou kaňkou na MČR, byla možná jen neúčast oficiálního měřiče třídy Finn a některých mladých reprezentantů, z nichž někteří se ani neomluvili.

Tak, ať příště hlavně fouká ten správný vítr do plachet

Za organizační výbor MČR PV,PJ

Statut mistrovství bude přesunut na pohárový závod Lipno regata 31.8. - 2.9.2012

MČR 2012 - Slavnostní nástup (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz)

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5