České Masters vyhrál Martin Plecitý

2014-07-09, Cintl Václav, jr.
0
0

Po čtyřleté pauze se opět na Máchově jezeře uskutečnil závod Czech Finn Masters, alias Veterán Cup Finn a zároveň 16tý ročník Memoriálu Mirka Vejvody. Na startu se sešlo 21 finařů (včetně jedné ženy a dvou zahraničních účastníků z Německa), kteří naplnili všechny věkové kategorii. Závod se jel od pátku do neděle a během tří dnů se podařilo odjet 5 z 6ti vypsaných rozjížděk.

Nejlepší podmínky panovaly hned v pátek, kdy se za středního západního větru, který často osciloval ve směru od "zátoky lásky" po "politickou", odjely dvě pěkné rozjížďky. První rozjížďku suverénně ovládl Martin Plecitý, ve druhé se k vítězství soustředěným výkonem propracoval Jirka Outrata. V obou případech jim kryl záda Pepa Jochovič. Tří výše jmenovaní také po sobotě vládli výsledkové listině v pořádí Jirka Outrata, druhý s bodovou shodou Pepa Jochovič a třetí Martin Plecitý. Na večer byly závodníci odměněni grilovačku a lahodnou Plzní na čepu.

Další dny už zavládly složitější podmínky. Západní vítr zůstal, ale byl více proměnlivý jak do směru, tak do síly. První výjezd skončil nezdarem a zrušenou rozjížďkou. Následoval odjezd na břeh. Po obědě se však vítr zvednul a umožnil odjet jednu pěknou rozjížďku a jednu nepěknou zkrácenou, za kterou si závodní komise vysloužila pár přívlastků. Z vítězství se radovali Martin Plecitý a Ivan Rameš. Po sobotě se čelo závodu ještě více vyrovnalo. No posuďte sami. První Martin Plecitý 6 bodů, 2. Jirka Outrata 6, 3. Pepa Jochovič 7. Večer se vše důkladně probralo u společné večeře v klubovně JMJ Staré Splavy.

V neděli to dlouho vypadalo, že už bude následovat jen balení a vyhlášení výsledků. Po dvojí kontrole situace na vodě se vítr přeci jen zvedl a v nárazech dosahoval až 12ti metrů. Komise neváhala a pozvala finaře k páté rozjížďce, která při silném větru vypadala na jednu z těch kvalitnějších. Dvě kola vévodil pořádí prezident Petr Vinkl. Při třetí stoupačce pak došlo k nečekané situaci. Jako když někdo přepne vypínač a najednou bylo z 8 metrů nula, vítr všech směrů. Po krátkém intermezzu však začal vítr dout, ale rozjížďka už tak byla poznamenaná, a komise rozhodla, že je také rozjížďkou poslední. Na čele závodu se objevil Pepa Jochovič, který se tak hlasitě přihlásil o celkové vítězství. Ale druhým místem si triumf pojistil Martin Plecitý a mohl slavit. Etapový vavřín si třetím místem připsal chvilkový navrátilec Alan Lorenz. Čtvrté místo pak stačilo Ivanu Ramešovi na bronz a posunul pod stupně Jirku Outratu.

Jeho smutek mohlo zmírnit následné slavnostní vyhlášení. Nejprve byl vyhlážen jako vítěz loňského ročníku Mácháčské ligy a také jako vítěz kategorii Grand Grand Master, ale také jako vítěz krbových kamen HAAS+SOHN při závěrečné losovačce. První tři v celkovém pořadí byli také prvními třemi v kategorii Grand Master. V kategorii Master zvítězil Ivoš Sláma, který prohlásil, že příští rok se pořadatelství Vetrerán Cupu ujme Jachtklub Brno. V kategorii Legend zvítězil Václav Cintl st. Nejlepší a jedinou ženou byla Bobina Śmídová a nejstarším účastníkem Tonda Gebhart.

Jménem pořadatelů děkuji všem za účast a těšíme se na Vás při nějakých dalších vinařských závodech na Máchově jezeře.

Výsledky

CzechFinnMasters2014Results.pdf

Celé fotoalbum: http://jachtklubcl.rajce.idnes.cz/Czech_Finn_Masters_2014

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3