Reportáž ze SKI Regaty 2017

2017-01-18, Cintl Václav, jr.
0
0

V polovině ledna se do horské vesničky Vítkovice sjelo 14 finnařů, kteří poměřili své lyžařské umění v rámci 15-tého ročníku SKI REGATY. Ačkoliv to ještě během Vánoc se sněhem nevypadalo kdovíjak dobře, sněhový příděl v první polovině ledna i vytrvalé sněžení během víkendu dodalo místu punc ladovských zim a přidalo trochu adrenalinu pro dojezd i odjezd autem.

Po pátečním zahajovacím večírku se téměř všichni odebrali na lyžařský stadion do Horních Míseček (s výjimkou dvou ajťáku připravujících nové finařské stránky). Z rodinných důvodů chyběl na startu sedmikilometrového běhu (ve finařském podání přímo sprintu) vítěz několika posledních ročníků Martin Mapos Pospíšil, a tak se otevírala šance pro ostatní. Žádné překvapení však nepřipustil matador Martin Plecitý, který jasně zvítězil a vrátil se tak na běžecký trůn. Na druhém místě přikvačil nováček Skiregaty Martin Jozíf a třetí byl tradiční účastník Ivoš Sláma. Za nimi následoval Dan Audy, Zdeněk Gebhart, Pepa Jochovič a další. Peleton uzavíral druhý nováček Franta Ďas, který jel jako ďas a do cíle přiběhl z úplně opačné strany, než všichni ostatní. V sobotní večer se postupně závodníci (v různém stupni opojení) sešli k tradičnímu losování čísel nedělního obřího slalomu. Poté se uskutečnila i tradiční klání v kulečníku.

V neděli dopoledne pak proběhl obří slalom ve skiareálu Aldrov. Po počátečních technických potížích s vysílačkami proběhl závod ve svižném tempu a na kvalitní trati. První se do spleti branek spustil Ruda Lidařík a vykrojil do sněhu závodní linii, kterou následovali ostatní. Jelikož počasí bylo vyloženě zimní, tj. kosa jak sviňa a chumelení, tak žádný závodník nepřepnul do plně závodního módu, resp. oblečení a sjel trasu pěkně v teploučku v bundě. S jedinou výjimkou. Petr Putna v sobě objevil dostatek morálu (možná i zbytkáče) a odhodil svrchní vrstvu. A vyplatilo se. V obou kolech zajel nejrychlejší čas, což znamenalo vítězství ve slalomu a malou kompenzaci vzniklých omrzlin. Na druhém místě dojel hlavní favorit Zdeněk Gebhart a třetí Martin Jozíf. Závodní pole uzavřel zároveň první snowboardista Vláďa Zbořil.

V celkovém pořadí pak, pro mnohé překvapivě, vystoupal díky vyrovnaným výsledkům na post nejvyšší Martin Jozíf a osladil tak svoji první účast i premiérovým vítězstvím. Na druhém místě se díky dominanci v obřím slalomu probil Petr Putna a třetí skončil Zdeněk Gebhart. Gratulace vítězům. Těsně pod stupni se umístil Ivoš Sláma, následovaný Danem Audym a vítězem běhu Martinem Plecitým. Pak následovali 4 veteráni Petr Audy, Láďa Hyrš, Pepa Jochovič a Venca Cintl. Druhou desítku načal další nováček Vláďa Skalický, následován Rudou Lidaříkem, Frantou Ďáskem a Vláďou Zbořilem, který se ale více soustředil na focení, což mu sebralo koncentraci při závodění. Suma sumárum, šlo o velmi zdařilý ročník, co se sněhu týče jeden z nejzdařilejších, díky organizátorům a už se těšíme na ročník šestnáctý. Mezitím je nutno ještě aktuální ročník dokončit v dubnu při Poháru HAAS+SOHN jachtařkou částí, a tímto bych Vás chtěl co nejsrdečněji pozvat na Máchovo jezero k účasti (nejen) na tomto závodě.

Vysledky2017.xls

Celé album fotek naleznete zde

SKIREGATA 2017 - společné foto (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Vladimír Zbořil)

Stupně vítězů (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Vladimír Zbořil)

Vítěz obřího slalomu Petr Putna v akci (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Vladimír Zbořil)

Meeting běžkařů na stadionu na Mísečkách (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Ladislav Hyrš)

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3