Baban Cup I a finále SKIRegaty

2003-05-05, Cintl Václav, jr.
0
0
O víkendu se jel na Máchově jezeře úvodní závod série Baban Cupu a zároveň i jachtařská část SKIRegaty. Na startu bohužel chyběl vítěz lyžařské části Roman Teplý, který se kvůli pracovnímu vytížení na poslední chvíli omluvil. Na startu se i tak sešlo neuvěřitelných 24 finařů.
V sobotu počasí jachtařům velmi přálo. Nebylo sice příliš teplo, avšak nepršelo a vál svěží středně silný vítr, který chvílemi pěkně přidusal a mnohým jachtařům působil nemalé problémy. Vadou na kráse bylo jistě to, že jihozápadní směr větru (tzv. "od politický") je na Mácháči jedním z nejhorších, a vítr přeskakoval zcela nevyzpytatelně buď od splavské nebo dokské pláže.
V první rozjížďce se na čele usadil Jirka Hýža a za ním se na špici drželi Jirka Outrata, Roman Babický a Venca Cintl ml., kteří často měnili pořadí. V posledním křižování "nakoupil" Jirka O. "stoupák" od Strarých Splav a zle zatápěl Vendelínu hýžovi, který však již vítězství uhájil. Těsný souboj o třetí místo pro sebe získal Baban před Vencou C. Ve druhé rozjížďce vítr značně zesílil a o všem se rozhodlo na první halze. V jednom z nejsilnějších nárazů dokázal halznout bez problému jen Pavel Fröhlich a získal tím značný náskok před ostatními, kteří si radši "střihli kravskou". Naopak Jirka Hýža nedokázal přehodit a skončil kdesi za Kachním ostrůvkem. Pumpa statečně hájil svůj náskok, ze kterého nejvíce ukrajoval Baban, který Pumpu v poslední stoupačce také udolal. Třetí finišoval Jirka Outrata.
Třetí rozjížďka měla podobný průběh jako první, když se do čela dostal Jirka Hýža a za ním opět bojovala trojice Baban, Jirka O. a Venca C. V prvním kole jim navíc zdárně sekundoval Tomáš Kramář, který první kolo vyšplhal na jedničku jako první, ale postupně se propadal, když ztrácel především na raumech. Dojezd rozjížďky si zdramatizoval Jirka H. sám, když nabral a měl loď plnou vody. V centimetrovém finiši přeci jen uhájil první místo před Vencou Cintlem. V dalším pořadí pak protli cíl Jirka Outrata, Baban a Jirka Kmoníček. Další, na nástupu avizovaná, rozjížďka se již nejela, což způsobilo slovní přestřelku jednak mezi finaři, tak mezi finaři a pirátníky. Pořadí po sobotě bylo tedy následující: vedl Baban před Jirkou Outratou a Vencou Cintlem ml. Na čtvrtém místě pak byl ostřílený Jiří Kmoníček, což bylo jistě překvapení dne (alespoň pro mě). Ve SKIRegatě vedl Jirka Outrata před Jirkou Hýžou a Romanem Babickým. Při předpovědi na neděli se zdály být tyto výsledky výsledky konečnými.
V neděli skutečně nic nenaznačovalo tomu, že by se mělo závodit. Počasí odpovídalo přepovědi - teplo a hladina jak zrcadlo. Během dne se začalo jezero čeřit a před jedenáctou se pčeci jen šlo na vodu. Foukal slabý vítr kolem 4 m/s od Doks (tento směr také není kdovíjak příhodný). Po startu se pole rozjelo do obou křídel, přičemž většina favoritů jela doprava, avšak vyšlo opačné křídlo, a tak pořadí na prvních místech bylo vcelku překvapivé. Vedl Honza Landkammer, známý též jako Milan Langhamer či Babrda, před Jirkou Kramářem a Pumpičkou (to už takové překvapení nebylo, protože Pavlik poslední dva závody prokazuje výbornou formu). V dalším kole se pořadí ale značně promíchalo a do čela se dostal Venca Cintl ml. před Petrem Lejhancem, Pumpou a Babanem. Vítr během rozjížďky značně uvadal a rozjížďka byla protkána hluchými místy takřka bez větru. I nadále se pořadí na předních místech měnilo, jen Venca Cintl s vypětím všech sil udržel vedení až do cíle. Na druhé místo se zadních pozic skvělým finišem prodral Jirka Hýža a třetí dokončil Baban. Další rozjížďka se pak již nejela a to rezultovalo jediné - double pro Jirku Hýžu, který vyhrál jak závod Baban Cup I, tak celkově SKIRegatu při bodové shodě s Jirkou Outratou. Druhý v závodě skončil Venca Cintl ml. při bodové shodě s třetím Babanem, který byl třetí i v celkovém hodnocení SKIRegaty.
Na závěr bych chtěl poděkovat všem účastníkům SKIRegaty i Baban Cupu a při dalších závodech na Mácháči i na dalším ročníku SKIRegaty opět na viděnou!

Vítěz Baban Cupu I i SKIREGATY Jirka Hýža (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Alan Lorenz)



Výsledky Baban Cupu I
Výsledky SKIREGATY FINN 2003
Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3