Menší "jatka" na Nových Mlýnech

2003-05-19, Cintl Václav, jr.
0
0

Český pohár pokračoval o víkendu druhým závodem, a sice Pavlovskou regatou na Nových Mlýnech. Na startu se i přes bojkot severočeských finařů sešlo nečekaných 18 lodí. Po pátečním setkání v místním domácím sklípku, které se některým závodníkům trošku protáhlo, nás čekal den, na který mnozí hned jen tak nezapomenou. Já tedy určitě.

Předpověď na sobotu slibovala 3 - 7 m/s a během nástupu to vypadalo, že vychází stoprocentně. Vítr však nadále zesiloval a v momentě startu první rozjížďky už spolehlivě atakoval rychlost 10 m/s, v nárazech pak ještě mnohem více. Udělaly se velké vlny a čepice byly rozesety po celé vodě. V první rozjížďce se na čele usadila trojice papírově nejlepších Michal Hrubý, Jirka Hýža a Ruda Lidařík, pronásledována Jirkou Outratou. Hned první halza naznačila, že to nebude procházka růžovou zahradou. Někteří závodníci radši volili místo halzy "kravskou", takže první kolo pole celkem flotila přežila. Pravá jatka nastala na karusel, kdy se převrátila většina lodí, někteří i vícekrát. Rozjížďku nakonec vyhrál Jirka Hýža před Michalem Hrubým a Rudou Lidaříkem.

Druhá rozjížďka byla co se větru týče o malinko slabší, přesto to byly na zaďák občas "pěkný kule". Na jedničku vystoupal jako první Venca Cintl ml., před kterého se ve druhé stoupačce dostal Jirka Hýža díky křídýlku ke klubu a Ruda Lidařík. V posledním kole se na druhém místo zdrcujícím finišem prodral Michal Hrubý.

Ve třetí rozjížďce si to na čele rozdávali Michal Hrubý s Jirkou Hýžou a Rudou Lidříkem a nakonec dojeli v zmíněném pořadí. Ve čtvrté rozjížďce vyšlo v prvním křižování křídlo do jezera a do čela se dostal Michal Hrubý v závěsu s Jirkou Outratou, které pronásledoval Jirka Hýža s Rudou Lidaříkem. Jirka Hýža byl nucen kvůli technické závadě z rozjížďky odstoupit a tak do cíle dojeli lodě v pořadí Hrubý, Outrata a Lidařík.

V celkovém pořadí po sobotě byl v čele Michal Hrubý při bodové shodě před Jirkou Hýžou, třetí byl Ruda Lidařík o bod před Jirkou Outratou. V neděli se již žádná rozjížďka nejela, ačkoliv vítr k odjetí alespoň jedné rozjížďky byl. Pořadatele však zradila technika, když nebyli schopní uvést do provozu startovní prám.

Nakonec bych chtěl připojit ještě pár komentářů. V první řadě bych chtěl veřejně ocenit čin Rudy Lidaříka, který nezištně po první rozjížďce pomohl se záchranou lodi Jana Čajčíka a největší měrou se podílel na minimalizaci možných škod. Rudy, to byl čin velkého sportovce a díky za něj!

Za druhé bych chtěl ocenit za sportovní výkon pana Lehečku, který i přes materiálový handikep odkroutil všechny čtyři rozjížďky. A v neposlední řadě mě zaujal "comeback" Jirky Lejhance, který si zkušenou jízdou dokráčel pro šesté místo, hlavně díky tomu, že se jako jeden z mála (možná jediný) nezvrhl. Nebál se při jízdě vytáhnout z arzenálu několik kravských otáček a vyplatilo se. Pro mě tak zůstane po tomto závodě "Panem opatrným" :). Hlavně mě pobavila jeho hláška, že si celý den říká: "co já v.l tady vlastně dělám!"

Doufám, že se každý z utržených šrámů co nejdříve oklepe a sejdeme se v hojném počtu na dalším poháráku na Lipně!

Výsledky

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3