MMSR 2018 Gabčíkovo & VC Slovenska v jachtingu

2018-09-19, Jiří Hýža
0
0

 Poprvé v historii Slovenského jachtingu se konalo MMSR (mezinárodní mistrovství Sloveské republiky) na vodním díle Gabčíkovo. Pořadatelem byl místní klub YC Dynamo, který v areálu VDG připravil skvělé zázemí pro pořádání, pro Slovensko, tak velkého závodu. S obavami po předešlých zkušenostech jsem se vydal na tento závod, ale ty byly již po příjezdu rozptýleny skvělou organizací.

Hned u brány se mě ujal jeden z členů organizačního výboru a s jeho instrukcemi jsem dostal přiděleno parkovací místo pro svůj obytný multivan a přívěsný vozík s loděmi poblíž sjížďáku k vyložení lodí. Na požádání jsem byl připojen k elektrické zásuvce, které jak jsem se později dozvěděl, byly instalovány těsně před zahájením závodu. Nicméně přípojných míst bylo dostatek a vozidla včetně karavanů měly svoje přidělené řadové stání, takže i vzhledem k velkému počtu LT, bylo místa pro všechny (jen když si vzpomenu na organizaci na Mlýnech kdy vás u závory zinkasují a místo si najděte sami, mohli bychom se v tomto případě trochu přiučit).Pojďme, ale k samotnému závodu. Trať byla rozdělena na dva okruhy. Na prvním jezdily prkna a na druhém ostatní lodní třídy (celkem 7 LT). 

Mé obavy jak se všichni na jeden okruh vlezeme byly okamžitě rozptýleny neboť společnou jsme měli po startu pouze bojku č1 a při dojezdu do cíle bójku č5. Takže kromě jedné rozjížďky, kdy před námi startovala početná třída Optimist jsme žádnou třídu na trati v podstatě nepotkali. Na startu závodu se objevilo celkem 13 závodníků, 10 ze Slovenska a 3 z České republiky. Předpověď slibovala skvělé podmínky na Pá a So (Pá a So 3 - 7 m/s, Ne do 2 m/s), během kterých se podařilo závod odjet a neděle nám zbyla na balení a odjezd domů. Z 9 plánovaných rozjížděk se odjelo 8, čtyři každý den a škrtaly se dvě nejhorší.

Slovenské mistrovství, se mě podle výsledkové v listiny, podařilo vyhrát celkem suverénně, ale na vodě jsem musel o každé místo tvrdě bojovat. Slovenští hoši vědomi si svého vrcholu sezonu podávali skvělé výkony a dokonce celkově druhý Andy Holák začal měnit během závodů nastavení  stěžně, což jsem u něj nikdy předtím neviděl. A vyplatilo se! Celkově druhým místem si vybojoval titul Mistra Slovenska pro rok 2018. 

Celkově třetí a druhý ze Slováků pak byl Tomáš Mihálik a třetí celkově čtvrtý navrátilec do řad Finnařů Milan Loukota. Naši mladí kluci, Patrik Ščerba a Zdeněk Dybal se svými výkony neztratili, když skončili uprostřed startovního pole a jsou příslibem do dalších let. Nutno ještě zmínit jednu zajímavost, která se vyskytla na tomto mistrovství a to způsob sdělování free pumpingu, kdy na návětrné bójce stál motorový člun, který vždy pro daný kurz na zaďák podle síly buď pumpování povoloval nebo zakazoval. Dle mého názoru zajímavá u nás ne příliš používaná záležitost. A co sdělit závěrem? Snad jen více takových závodů!

Výsledky MMSR-2018-vysledky.pdf

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3