Emotivní report nováčka z Turyňského rybníka - Svatováclavský závan

2018-10-11, Martin Kaloš
0
0

Jako nový kluk ve třídě jsem už pochopil nějaká základní pravidla finnařské komunity. Třeba to, že třetí v závodě má prý psát report. No říkal jsem si - to vážně nehrozí Martine, že bys psal někam na web své ubohé dojmy… Ale stalo se, jak vysvětlím dále. Po lipenském poučení, kdo v téhle partě vládne světu, jsem se vydal poznat kladenské moře.

A opět jsem se nestačil divit, jaká úžasná parta lidí na finnu plachtí. Jak se snaží pomoct začátečníkovi, nemluvě o skvělém pivu i guláši…  TurynSee, jak místní přezdívají své moře, ukazovalo dopoledne spíš rybářskou tvář – úplné zrcadlo  občas zčeřené kaprem zmítajícím se na háčku místních rybaříků.  Ve půl druhé se začalo závodit, jedenáct lodí na startu . Petr Vinkl natáhl pin startovní čáry asi dvacet metrů od břehu, takže start se podobal rákosovému souboji. 

Co se v bahně naučíš, na moři jako když najdeš… Vítr 3 - 4 metry za sekundu byl ale lepší, než se dalo ještě dopoledne čekat . O prvenství se v rozjížďkách přetahoval Petr Vinkl s Jaromírem Šilhavým a začátečník přihlížel uctivě odzadu… No ale pak se to stalo. Turynsee rozvlnily poryvy větru a přicházející fronta dávala najevo, že léto končí… Třetí rozjížďka už byla pěkná gymnastika. Nahoru dolů, poryv zprava, poryv zleva. Jedna ploutev ve vzduchu, pak druhá a třetí… 

Začátečník si na zaďák snaží udržet pozici před dotírajícími soupeři, když  se zezadu ozvalo zaklení a úder stěžně o vodu. Radši jsem se tam moc nedíval… Hej, Martine, to už dáš ! Ale začátečnické chyby jsou drsné. Poslední stoupačka, poryvový vítr a provázek spojující kšiltovku s plavací vestou mě po obratu beznadějně stahuje do závětří pod ráhno do vody, je chycen za kladku od otěží. Hloupá smrt, na stoupačku se oběsit na ráhně… Do lodě nateklo asi 50 litrů vody, zmítám se napůl cvaknutý těsně před cílem jako úplný trotl k pobavení ostatních.

ALE – nakonec se to nějak přetrhlo, loď se srovnala, já dojel do cíle… Pak začátečník se slzou v oku převzal od bývalého prezidenta nádherný pohár  za třetí místo. V dorostencích to bylo  takové nějaké normální  , víte ale,  jaká je to radost v grandmasters ?

Výsledky máme tady.

Martin Kaloš
CZE 211 „Lucky Loser“

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3