TŘÍDA FINN VYPADLA Z PROGRAMU OLYMPIJSKÝCH HER

2018-11-08, zdroj ČSJ, Karel Bauer
0
0

Výroční konference mezinárodní jachtařské federace World Sailing  se konala od 27. října do 3. listopadu v Sarasotě na Floridě v USA. Českou republiku na ní reprezentoval předseda Českého svazu jachtingu Karel Bauer. 

Nejdůležitějším bodem na programu konference bylo definitivní schválení jachtařských disciplín pro olympijské hry v Paříži 2024. Po dlouhých debatách World Sailing Council nakonec navrhl na místo původně na jaře schválené disciplíny Mixed One Person Dinghy (jednoposádková plachetnice muži + jednoposádková plachetnice ženy– počítáno dohromady) kategorii Mixed Two Person Keelboat Offshore (dvouposádková (muž + žena) kýlová offshore plachetnice). Toto rozhodnutí musel ještě v neděli 4. listopadu schválit World Sailing Annual General Meeting (výroční valná hromada). Návrh Councilu se snažila usilovně zvrátit jak mezinárodní asociace třídy Finn, tak velká skupina zemí včetně ČR.

„Finn v roce 2024 v Paříži bohužel nebude,“ sdělil Karel Bauer po skončení mítinku. „Celý týden se zde lobovalo za to či ono. Pozice Finna silně oslabila již před dvěma dny, kdy Council navrhl místo jednoposádkové kýlovou loď. Pro tuto změnu bylo více než potřebných 75 % členů Councilu. Toto rozhodnutí mohl dnes změnit AGM. K tomu bylo potřeba připravit potřebné návrhy (to jsme zvládli) a získat pro hlasování alespoň polovinu + jeden hlas. To se zdálo včera večer reálné, protože karibské země podporu přislíbily. Ráno však názor změnily. 

Navíc přestala fungovat dohoda o společném postupu mezi třídami Finn a 470. Debata na AGM byla neobvykle pestrá, co do počtu vystupujících i znovu opakování argumentů  pro i proti, jež zde zaznívaly celý týden. Nakonec se hlasovalo nejdříve o tom, zda bude AGM hlasovat o nových návrzích, nebo jen o návrhu Councilu. Pro projednávání nových návrhů bylo bohužel jen 24 zemí včetně nás. Proti 40. Návrh Councilu byl pak přibližně stejnou většinou schválen,“ popsal Karel Bauer průběh rozhodování.

 „Je škoda, ze jediná vhodná loď pro muže o váze 85 a víc kg vypadla z olympiády,“ hodnotí Karel Bauer. „Ale kdo ví, co se ještě muže stát. Před půl rokem 100 % členů Councilu kýlovou loď odmítlo, nyní ji ti samí lidé 79 % zařadili. V minulosti byl vyřazen windsurfing a zařazen kite, a o rok poději bylo vše vráceno zpět. Pro nás jsou horší právě takovéto kolotoče a z nich pramenící nejistota, co bude, než to, že ta či ona lodní třída vypadla. Jakkoliv je pro nás bolestivé, že právě naše elitní lodní třída vypadla, tak se zároveň otevírají nové příležitosti pro naše jachtaře.

Věřím, že máme možnost uspět v jakékoliv třídě,“ věří. „Pokud jde o další nejistoty v podobě tříd Laser, Laser Radial a 470, pak myslím, že výměna těchto tříd reálně nehrozí. Ve skutečnosti nikdo na kongresu pozici těchto tříd pro dané soutěže nezpochybňoval. Jde hlavně o to, aby jejich výběr splňoval formálně všechny podmínky včetně antitrust regulation,“ upřesnil předseda ČSJ na závěr.

Celý článek: https://www.sailing.cz/clanky/trida-finn-vypadla-z-programu-olympijskych-her

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3