Velké Dářko - reportáž

2019-06-06, Kamil Ščerba
0
0

První červnový víkend (1 - 2. 6. 2019) se lodní třída FINN po dlouhých letech vrátila na vodní plochu Velké Dářko, kde se konal již letošní čtvrtý pohárový závod. Abych byl úplně přesný, v roce 2017 tam byl FINN MASTERS, ale to je trošku jiný závod.
Vysočina nás přivítala prosluněným a teplým počasím, s nevalnou vyhlídkou na předpověď větru. Pořadatelé včele s Richardem Kafkou na nás byli skvěle připraveni, po ukončení přihlášek a nástupu jsme ihned vyjeli na vodu v počtu 25 lodí včetně Frenkyho zo Slovenska - děkujeme! Celkem slušný počet.

Start první rozjížďky odhaduji na 11:15 h., proběhl na první pokus ve větru 3-5 m/s SZ směru. Na první stoupačku se pole rozdělilo na levé a pravé křídlo, kdy se lépe vyplatilo jet vlevo.  Stejně probíhala i druhá stoupačka s výhodou levého středu. Z důvodu klesajícího větru rozhodčí chytře zkrátil rozjížďku na horní bójce a zachránil tak to, co jsme odjeli. Na prvních třech místech se nic v průběhu rozjížďky neměnilo, vyhrál Ondra, kterému zdatně sekundoval Martin v závěsu s Kamilem. Smolařem rozjížďky byl Láďa Hyrš, který si „ustlal“ na hlubokém levém křídle a dojel 17ctý.

Plný kalich smůly jsem si vybral já ve druhé rozjížďce, která se startovala na dvakrát, po krátké pauze a úpravě trati. Vítr se stočil víc na sever přišel tudíž více zprava a já v honbě za prvními najel úplně vlevo a dojel 20tý, z toho důvodu nevím, jak probíhaly boje na prvních pozicích, protože jste mi uštědřili celý zaďák, jenom vím že Láďa Hyrš statně proháněl Ondru . .  . toho jsem si všiml, když jsme se míjeli, na třetím místě dojel Zdeněk.

Třetí rozjížďka byla moje parádní, kdy jsem na stoupačky bojoval s Ondrou, na zaďák mi to vracel a i poradil, co dělám blbě – díky Ondro!  Zezadu zle dotíral Jirka Hýža, který je opravdu rychlý, ale povedlo se mi uhájit vysněnou dvojku, na Ondru jsem si netroufnul … .

Poslední čtvrtá se pro mě nesla ve znamení nervozity, dal jsem předčasný start, stihl se vrátit a spěchal za ostatními. A nebyl jsem sám, kdo startoval předčasně, naopak Ivan se vracel a zbytečně! Závodní pole ujelo, ale na třetí bójce prvního kola jsme se sjeli a začalo to téměř znovu…… ona ta třetí bóje byla i trošku hlučná, na druhou stranu byli borci, kteří na ni schopně vydělali … viď Rudo . Stoupačka byla téměř jasná - pravý střed a točit do změn.  Jediným, kterým se povedlo ten den porazit Ondru byl Jirka 1 a Zdeněk 2 místo, na Ondru zbylo 3 místo, ale podle mě jim to prodal  .

Večer proběhla společná večeře, nějaké to pivko a něco ostřejšího.

V neděli povětrnostní podmínky nedovolily vyjet na vodu, i když pořadatelé se snažili. Na břehu probíhalo ladění lodi a výstroje, Ondra radil všem, jak mohl, dovezl i plachty po kterých se zaprášilo, takže české vody budou plné CZE 5 .

A co na závěr? Kdo by čekal že budeme mít na Dářku o 22 °C víc než na Mlýnech ? Pořadatelé to zvládli perfektně - děkujeme. Jediný, kdo může být smutný, je Ruda, bohužel když s sebou nemá svou rodinku nezajede - a to se David Heneš tak snažil ……… .

Za mě super závod, super organizace, super závodníci, příští rok bych jel zas.

Celkové výsledky závodu jsou tady.

Krátké video :https://youtu.be/EUjyORScyIo

Tak ahoj na MASTRECH 2019 na OLEŠNÉ

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3